Annonce
Esbjerg

Det Faglige Hus bag ny bydel i Esbjerg til 700 mio. kr.

Generationernes Plads i Generationernes By - en ny bydel skal skyde op på Darumvej i Esbjerg. Det Faglige Hus er langt med planerne for Generationernes By. Visualisering: EFFEKT & LOLK

Det Faglige Hus har købt massivt op i Østerbyen, hvor der skal skyde et nyt boligområde op til en samlet pris af anslået 6-700 millioner kroner. Lokalplan-arbejde sættes i gang om kort tid.

Esbjerg: Generationernes By.

Mærk dig det navn. For Generationernes By kan, hvis projektet realiseres i fuldt omfang, blive et af de hidtil største byduviklingsprojekter i Esbjergs historie.

Det er Det Faglige Hus, der står bag projektet på Darumvej i Østerbyen, som fuldt færdigbygget vil løbe op i mellem 600 og 700 millioner kroner og dermed er omkring 200 millioner kroner dyrere end Esbjerg Strand-projektet. Planen er, at Generationernes By skal indeholde 300 familie- og seniorboliger i karré-stil og tæt/lav bebyggelse samt en børnehave og et stort sundhedshus med praktiserende læger, fysioterapeuter, tandlæger og andre sundhedsydelser.

Som led i en fuld realisering af projektet har Det Faglige Hus været på massivt opkøb i Østerbyen og som bekendt sikret sig både Esbjerg Kommunes gamle jobcenter og den tidligere Aldi-forretning - alt i alt omkring 19.000 kvadratmeter. Det Faglige Hus forhandler lige nu med tre villa-ejere og Rødgaards Import A/S, der også ligger i området, og håber dermed at nå op på et samlet areal på 32.000 kvadratmeter.

Annonce

Et andet projekt

Generationernes By er ikke det første store byudviklingsprojekt i Esbjerg, som Det Faglige Hus er involveret i. Ligeledes i Østerbyen er Det Faglige Hus involveret i by- og boligprojektet Teglværkskvarteret på grunden ved Gammelby RingvejPrisen for projektet er tidligere anslået til i omegnen af 4-500 millioner kroner og skal udvikle sig til Esbjergs nye, grønne byrum tæt på centrum med omkring 145 attraktive boliger på mellem 50 og 300 kvm. samt en Netto-dagligvarebutik.

Det Faglige Hus har Arbejdernes Boligforening (AB) med i projektet.

En hyggelig gade i Generationernes By - Esbjerg Kommune tager formentlig fat på plan-arbejdet om kort tid. Visualisering: EFFEKT & LOLK

Til gavn for Østerbyen

- Kan vi ikke opnå aftaler med alle de tilstødende grundejere, kan vi realisere projektet i lidt mindre omfang. I projektet fokuserer vi meget på et grønt miljø, fælles opholdsområder og smalle gader. Byggeriet skal opføres i respekt for husene i området, hvor der ikke er bygget i højden. Det bliver ét til to etager og måske tre i et enkelt punkt, og det hele skal være en slags resort-område, der er mere eller mindre bilfrit, så biler kun findes i udkanten af bebyggelsen, fortæller Brian Elsted Hansen, administrerende direktør for Det Faglige Hus.

Det Faglige Hus har præsenteret projektet for økonomiudvalget, og det kommunale plan-arbejde bliver inden længe sat i gang.

- Vi er ikke blevet lovet noget, men vi håber på en positiv dialog med politikerne til gavn for Østerbyen. Vores vision er, at vi kan skabe liv fra morgen til aften med både børnehave og sundhedshus i et meget stort nyt boligområde i Østerbyen, der bliver et aktiv for mennesker i alle aldre og kan rumme alle generationer, siger Brian Elsted Hansen.

Et gårdrum i Generationernes By - her er bilfrit og hyggeligt for flere generationer. Visualisering: EFFEKT & LOLK

Formue forrentes

Forleden fordelte økonomiudvalget den kommunale grundkapital på 30 millioner kroner for de kommende tre år til fem forskellige boligprojekter rundt om i Esbjerg Kommune, og her tegnede Ungdomsbo sig for 10,1 millioner kroner til "Darupvej etape 1", hvilket dækker over 50 boliger til godt 100 millioner kroner.

- Ungdomsbos familieboliger er en del af Generationernes By, og det er lige nu en del af drøftelserne med Ungdomsbo, at de formentlig bygger i alt 150 boliger fordelt på tre etaper. De resterende 150 boliger står vi i første omgang for, forklarer Brian Elsted Hansen. Han tilføjer, at det ikke er meningen, at Det Faglige Hus skal ende med at være ejer af de mange boliger.

- Vi har i øjeblikket en række møder med forskellige aktører, der ønsker at investere i boliger i området, og vores rolle er mere orienteret mod byudviklings-elementet, siger han.

Det Faglige Hus' landsformand, Johnny Nim, har fået spørgsmålet mange gange før, og nu får han lov at svare igen: hvad laver Det Faglige Hus på boligmarkedet?

- Vi har en formue, som vi skal forrente bedst muligt til gavn for medlemmerne, og i stedet for at investere i aktier og obligationer, som er konjunktur-følsomt, investerer vi i arealer, udvikler og sælger dem igen. Det er en god form for forrentning af vores kapital, siger Nim.

Familier og seniorer sammen i Generationernes By i Østerbyen - politikerne i økonomiudvalget har udtrykt begejstring. Visualisering: EFFEKT & LOLK
Generationernes Plads . Visualisering: EFFEKT & LOLK
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce