Annonce
Esbjerg

Det Faglige Hus i nye grundkøb: Stor bydel tager form

Det Faglige Hus vil i løbet af kort tid præsentere Esbjerg Kommune for et nyt udkast til skitseforslag hele området i den vestlige del af Darumvej, men hvor hele det areal, hvor Rødgaard Import har til huse, er udeladt. Kortmateriale: Google & Det Faglige Hus.
Det Faglige Hus er tæt på at have erhvervet over 25.000 kvadratmeter i kvarteret omkring det tidligere Jobcenter på Darumvej. Den oprindelige skitse for Generationernes By skal dog justeres og tilpasses det rammebeløb, som boligforeningen Ungdomsbo er underlagt.

Esbjerg: Det Faglige Hus har opkøbt endnu et kommunalt grundstykke, og når et par igangværende forhandlinger med lodsejere er helt på plads, råder organisationen over så meget jord, at man kan tage det næste skridt, nemlig udarbejdelsen af en lokalplan for det fremtidige Generationernes By på et areal mellem Darumvej og Gammelby Ringvej.

Ideen opstod, da Esbjerg Kommune for to år siden satte det tidligere Jobcenter på Darumvej 49-51 til salg. Det Faglige Hus slog til og har siden selv anvendt en del af de mange kontorlokaler.

- Men det var først og fremmest den næsten 15.000 kvadratmeter store grund, som vi var interesseret i med henblik på et nyt boligudviklingsprojekt a la dét, som vi har lavet i Teglværkskvarteret. Siden overtog vi den lukkede Aldi-forretning, og senest har vi købt et ubenyttet, kommunalt grundstykke. Vi forhandler med flere lodsejere, og når disse handler er på plads, råder vi over mere end 25.000 kvadratmeter i alt, siger administrerende direktør i Det Faglige Hus, Brian Elsted Hansen, i en pressemeddelelse.

Annonce

Skitseforslag

  • Det Faglige Hus har også kontakt til udenbys investorer i forhold til opførelsen af private boliger på arealet. Disse investorer har ikke tidligere haft interesse for interesse for Esbjerg, men billedet har ændret sig, oplyser Det Faglige Hus.
  • Ifølge administrerende direktør Brian Elsted Hansen håber Det Faglige Hus, at et mix af almene boliger og ældreboliger vil medvirke til, at seniorer bliver boende i Østerbyen samtidig med, at børnefamilier får mulighed for at overtage deres villaer eller en ejerlejlighed i Generationernes By.
  • Det Faglige Hus vil i løbet af kort tid præsentere Esbjerg Kommune for et nyt udkast til skitseforslag hele området i den vestlige del af Darumvej, men hvor hele det areal, hvor Rødgaard Import har til huse, er udeladt.

Barndoms bydel

Landsformand Johnny Nim præsenterede sammen med sin direktør allerede sidste år Esbjerg Kommunes økonomiudvalg for visionerne for Generationernes By, en helt ny bydel med almene boliger og ejerboliger samt boliger til singler og bofællesskaber for seniorer. Der arbejdes ligeledes på at opføre et sundhedshus på grunden med plads til læge, tandlæge, fodpleje, fysioterapi, fitness og andre mulige faciliteter inden for sundhed til at betjene ikke alene bebyggelsen, men hele Østerbyen.

- Ligesom med vores øvrige byggeprojekter handler det om kapitalforvaltning, altså at sikre en god forrentning af medlemmernes penge. Men personligt er jeg da også glad og stolt over, at vi med først Teglværkskvarteret og nu Generationernes By er med til at udvikle Østerbyen, og at man på den måde er med til at give noget tilbage til den del af byen, hvor jeg er født og opvokset, siger Johnny Nim.

Brian Elsted Hansen oplyser, at Det Faglige hus er i en god dialog med boligforeningen Ungdomsbo, som vil opføre almene boliger i kvarteret.

- Vi har i samarbejde med Ungdomsbo måttet justere lidt på det oprindelige projekt og tilpasse det til det rammeløb, som almene boligselskaber er underlagt. Desuden har vi noteret os en begyndende afmatning i byggebranchen, som vil få omkostningerne ned på et mere ”normalt” niveau”, siger Brian Elsted Hansen.

Østerbyen på vej op

Planlægningen af den nye bydel kommer til at ske i dialog med Ungdomsbo, hvor bestyrelsen med formanden Claus-Peter Aanum i spidsen og direktør Flemming A. Christensen har store visioner for området. Især tanken om det blandede byggeri med forskellige boligtyper samt mixet med ejer- og lejeboliger tiltaler boligforeningen.

- I Ungdomsbo vil vi meget gerne være med til at udvikle Esbjerg, og jeg ser Østerbyen som en upcoming town. Jeg er selv opvokset i Gammelby, som jo allerede er populær, og jeg øjner et mindst ligeså stort potentiale i resten af Østerbyen. Ikke mindst nærheden til byens centrum gør det attraktivt at medvirke i et projekt som Generationernes By, siger Flemming A. Christensen.

Fra venstre ses administrerende direktør for Det Faglige Hus, Brian Elsted Hansen, direktør for Ungdomsbo, Flemming A. Christensen, landsformand for Det Faglige Hus, Johnny Nim og Ungdomsbos formand, Claus-Peter Aanum. Foto: Det Faglige Hus.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];