Annonce
Esbjerg

Det Faglige Hus: Nej til Nordsø-olie er hasardspil med arbejdspladser

Esbjerg og tusindvis af arbejdspladser i lokalområdet er på spil, når regeringen og Folketinget om kort tid ventes at tage beslutning om den såkaldte 8. udbudsrunde for forlængelse af oliejagten i Nordsøen. Nu er Det Faglige Hus og landsformand Johnny Nim på banen med en tilkendegivelse. Arkivfoto: John Randeris
Groft sagt handler et nej til fortsatte olie- og gasaktiviteter i Nordsøen om, at modstanderne er parate til at sige farvel til tusindvis af arbejdspladserog kærkomne indtægter til statsfinanserne, så vi kan rejse ud i verden og bryste os med at være foregangsland på klimapolitikken, skriver Johnny Nim i et debatindlæg i Altinget.

Esbjerg: Landsformand Johnny Nim og Det Faglige Hus blander sig nu i debatten om den såkaldte 8. udbudsrunde og en forsættelse af det danske olievenetyr i Nordsøen efter 2046.

Det sker i et debatindlæg i netavisen Altinget.dk.

Johnny Nim anfører, at et nej til fortsatte olie- og gasaktiviteter i Nordsøenom groft sagt handler om, at modstanderne er parate til at sige farvel til tusindvis af arbejdspladser og kærkomne indtægter til statsfinanserne, så man kan rejse ud i verden og bryste sig af at være foregangsland på klimapolitikken.

Annonce

”Olie- og gasindustrien genererer direkte og indirekte 26.000 job i Danmark og indbragte i2018 den danske stat en indtægt på over otte milliarder kroner i kulbrinteafgifter. Netop i disse corona-tider, hvor vi bruger milliarder af skattekroner på at sikre størst muligbeskæftigelse og tilmed presser lånerammen til det yderste for at få finansloven for 2021 til at hænge sammen, er det nærliggende at spørge, om vi overhovedet har råd til at spillehasard med både arbejdspladser og statsfinanser”, skriver landsformanden.

Ingen nævneværdig betydning

Johnny Nim fremfører også, at han ingenlunde er overrasket over, at Klimarådet før sommerferien kom frem til, at staten bør aflyse både 8. udbudsrunde og fremtidige udbudsrunder.

Johnny Nim, Landsformand, Det Faglige Hus, mener, at regeringen spiller hasard med tusindvis af arbejdspladser i forbindelse med overvejelserne om 8. udbudsrunde. PR-foto

”Men en aflysning vil ikke redde det globale klima nu eller efter 2046, og en aflysning vil ifølge Klimarådet heller ikke have nævneværdig betydning for Folketingets beslutning om en 70 procent-reduktion af drivhusgasserne i 2030”, skriver Nim blandt andet og fortsætter:

”Vi vil givetvis blive mere end vel modtaget i de arabiske lande, som står klar til at levere endnu mere olie til os, når vi selv lukker for hanerne. Det kan godt være, at vi med ændrede kørselsvaner kan mindske udledningen af drivhusgasser, men der vil altid være brug for olie, blandt andet til fremstilling af de produkter, som eksempelvis plastindustrien sender i handlen. Plastindustrien tegner sig med 26.000 ansatte for ti procent af beskæftigelsen inden for den danske fremstillingsindustri”.

Annonce

Tænk på familierne

Og når Johnny Nim fra Det Faglige Hus’ kontor ved Esbjerg Lufthavn ser de mange helikoptere, der dagligt letter oglander med personale til og fra Nordsøen, bliver han mindet om de mange arbejdspladser, som olieindustrien skaber i Esbjergområdet.

”Over 10.000 af arbejdspladserne i olieindustrien og hos underleverandører er placeret i virksomheder med adresse i Esbjerg, og her fylder debatten og ikke mindst uvisheden temmelig meget. Ikke bare i erhvervslivet, men også i de mange tusinde familier, der på en eller anden måde er afhængig af indtægter foranlediget af aktiviteterne omkring 250 kilometer vest for byen. Men nu har I jo 25 år til at omstille jer til noget andet, kunne en eller anden fristes til at sige. Nej, sådan spiller klaveret ikke. Hvis den danske regering beslutter sig for at lukke ned i Nordsøen, vil det omgående lægge en voldsom dæmper på lysten til at investere i nye faciliteter, og udenlandske aktører fristes til at drosle deres danske aktiviteter ned og løse opgaverne fra andre afdelinger i eksempelvis Norge, Holland eller Skotland. Så min appel til Dan Jørgensen er, at han snarest mulig kommer med en melding – og helst én, der tager hensyn til de 26.000 familier, der er afhængige af olie og gas”, slutter Johnny Nim.

8. udbudsrunde

Den 8. Udbudsrunde, hvor selskaber kan ansøge om tilladelse til at efterforske og udvinde ny olie og gas i den danske del af Nordsøen, åbnede i juni 2018.

I alt fire selskaber har ansøgt om fem licenser til at lede efter og hente fossile brændsler op fra endnu uudforskede områder under havbunden – potentielt helt frem til 2060. Det er nu op til regeringen og folketinget, at beslutte om tilladelserne bør gives.

Tidligere har erhvervsminister Simon Kollerup (S) i et svar til det lokalt valgte folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V) meddelt, at der må forventes lavere investeringer og en risiko for negative jobeffekter, hvis ottende udbudsrunde for oliejagt i Nordsøen bliver sløjfet.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) meddelte for mere end et halvt år siden, at overvejelserne om 8. udbudsrunde krævede mere tid, men på Christiansborg er det nu forventningen, at regeringen er tæt på at melde ud om sin endelige beslutning om 8. udbudsrunde.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Politikere kaster redningskrans: Headspace er tæt på redning

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Sådan løser hotelpar på 70 år mangel på arbejdskraft: Den nye stuepige er folkepensionist

Erhverv For abonnenter

Fødevarestyrelsens besøg lukker landevejskro: Fandt bidemærker i cherrytomater og muse-ekskrementer i både køkken og barområde

Esbjerg

50-årig kvinde fundet skyldig i knivdrab: Idømt 12 års fængsel

Esbjerg

Politiet efterlyser mand: Blev muligvis udsat for gaderøveri

Haderslev

Politiet leder efter 55-årig mand: Betegnes som uligevægtig og kan være udadreagerende

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Erhverv For abonnenter

Kro på lille ø har været til salg i 140 dage: Venter på den rette køber

Kolding

Tre unge mænd i retten for grov voldtægt: Tiltalt for at true kvinde med drab, voldtage hende på skift og dele videoer af overgreb

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Haderslev

Ryster på hovedet: Stopklods for naturnationalpark blev sat i alt for hurtigt

Navne For abonnenter

Tidligere Ford-forhandler fik sparket: Så begyndte han at lege med værdipapirer og investere i virksomheder

Aabenraa For abonnenter

Bodegaen fylder snart 50 år: Nu bliver den genåbnet af far og søn

Annonce