Annonce
Læserbrev

Det gik som det gik - Varde fik ingen penge

Regeringens udspil til ny udligning mellem kommunerne trækker penge fra øst til vest i Danmark. Det lever på mange måder op til intentionen om en mere retfærdig udligning mellem kommunerne . Det nye udspil indeholder - som den gældende udligning - komplicerede beregninger i forsøget på at beskrive kommunernes situation og udvikling ud fra tal og statistikker. Men jeg håber, at den nye model bliver mere stabil og ”gennemskuelig”, så de enkelte kommuner kan forudse, hvad der kan forventes i de kommende budgetår.

Håbet brast, om at en ny udligningsmodel gav Varde Kommune flere penge. Desværre ser det ud til, at resultatet for os nærmest går i nul. Vi kan endda miste, hvis man fjerner midlertidige tilskud, der har lappet på den gamle udligning.

Ikke ekstra penge fra udligningen og vi kan næppe forvente at finde en skattekiste for enden af en regnbue.

I kommende budgetter må vi forvente stigende udgifter til børn, ældre og handicappede – samt nedslidte kommunale veje og bygninger. Det kan vi efter min mening ikke finde besparelser, der matcher. Vi har allerede skåret dybt – og enkelte steder så dybt, at vi er helt inde ved knoglen. Fortsætter vi med nedskæringer, vil vi opleve tilsvarende sager, som har været fremme i dagspressen fra andre kommuner. Det er ikke et velfærdssamfund værdigt.

Den mulighed, vi må sætte i spil, er skattestigninger, der matcher udgiftsbehovet på kort og langt sigt, så serviceniveauet ikke sænkes yderligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjplagede borgere raser over kampfly som aldrig før: Klager er næsten tredoblet på et år

Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Annonce