Annonce
Kolding

Det gode ældreliv kræver tydelig retning og godt politisk lederskab

Privatfoto
Annonce

Læserbrev: Ældreomsorgen er et område, som jeg mener skal prioriteres, fordi mennesker, der efter et langt liv får brug for hjælp, aldrig må være i tvivl om, at hjælpen kommer, når der er behov for det.

Billedet ser sådan ud: I dag er der 7.950 borgere over 75 år i Kolding Kommune. I 2030 forventes der at være 37 % flere, i 2040 forventes der at være 45 % flere borgere over 75 år i Kolding Kommune (befolkningsprognose fra Danmarks Statistik).

Der kommer altså mange flere over 75 år– på grund af store årgange – og vi lever ganske enkelt længere. Heldigvis har de fleste af os ”flere gode år”, og de, der har brug for hjælp, får det på et senere tidspunkt i deres liv end tidligere. Ganske enkelt fordi vi generelt er sundere.

Men i manges liv kommer der et tidspunkt med sygdomme og mindre mobilitet – og det skal vi kunne tage os af, så borgerne oplever omsorg og værdighed i deres liv.

Jeg mener, at det er en udfordring, vi er nødt til at tage stilling til, hvis vi i Kolding Kommune skal kunne løfte denne opgave fremadrettet.


Der kommer altså mange flere over 75 år– på grund af store årgange – og vi lever ganske enkelt længere


Opgave et er i mine øjne at skabe en kommune, hvor udgifter og indtægter passer sammen, så vi kan blive ved med at løfte opgaven.

For mig er der tre områder, der skal i fokus.

For det første: Den rette hjælp, hvordan sikre vi den fremadrettet?  Nogle af mine bud er: Decentral, kompetent ledelse og dygtige og omsorgsfulde medarbejdere. Det har vi heldigvis allerede. Men det er vanskeligt at få nye medarbejdere til området – det skal der arbejdes benhårdt på at ændre i de kommende år. Kolding Kommune skal ”fastholde” medarbejderne ved, at have fokus på at give medarbejderne gode arbejdsforhold, mulighed for opkvalificering og vise i handling, at de er værdsatte og vigtige. Vi skal arbejde politisk for, at der bliver mere decentralisering og give ledelse og medarbejdere mulighed for at planlægge arbejdet, så det giver mening – det er dem, der er tæt på det enkelte menneske, og det er dem, der ved bedst.

For det andet: Hvordan skal vi bo? Det er også et tema, som jeg ved fylder meget for mange, og som jeg mener, at vi skal blive klogere på! Er der boliger nok, som vi vil bo i, når vi flytter fra det store hus? Det overvejes at bygge et plejehjem mere, men det gør det ikke alene. Ved vi nok om, hvordan vi ønsker at bo, når huset er blevet for stort? Er det seniorbofællesskaber, leje eller ejerboliger? Og hvor skal de være?

For det tredje: Jeg vil arbejde politisk for, at skabe gode rammer for meningsfulde fællesskaber – vi skal arbejde benhårdt på, at det enkelte menneske ikke sidder alene og ensom derhjemme. Det kan kommunen ikke gøre selv. Jeg vil arbejde for, at der stilles mødesteder til rådighed, og at der skabes aktiviteter, så ældre medborger har mulighed for, at deltage aktivt i kultur- og fritidslivet. Derfor vil jeg arbejde for, at de aktiviteter, der foregår i lokalområdet, også bliver en del af de ældres hverdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce