Annonce
Kultur

Det hele handler om papir: I Blokhus ligger verdens (formentlig) eneste museum for papirkunst

På Museum for Papirkunst kan man opleve Bit Vejles store værker klippet i papir. Foto: Museum for Papirkunst
På kanten af vesterhavsbyen Blokhus ligger (formentlig) verdens eneste museum for papirkunst. Det er papirklipperen Bit Vejles livsværk, og kernen i udstillingen er hendes enorme, poetiske kunstværker, der - ligesom kunstneren - har rejst verden rundt, men nu har slået sig ned på hjemstavnen i Nordjylland. Det er dog svært at få folk til at forstå, hvorfor papirklip er et museumsbesøg værd, inden de står midt i det.

Hendes broderisaks ligger i en montre med små stykker papirklip og varsler, hvad man går ind til - kunstværker skabt med helt enkle virkemidler, saksen og papiret, men med en overraskende stor virkning. Man bliver helt stille. Nogle går i stå og måber, fortæller kunstneren Bit Vejle, og andre bliver rørt.

- Det er ikke sjældent, at vi ser, at nogle af gæsterne står og fælder en tåre og er berørte, siger hun.

Hendes psaligrafiske værker har rejst verden rundt. Nogle af dem gør det stadigvæk, mens en kerne af værkerne har fået fast plads på Museum for Papirkunst i Blokhus, som Bit Vejle åbnede for tre år siden. Her udstiller hun sine egne værker, klip af H.C. Andersen og for tiden også ”Design by Paper” med stole, lamper, kjoler, tekstiler og endda en bæredygtig Carlsberg-flaske, som stadig er under udvikling. Alt er lavet af papir. Lige fra udstillingsbordene til genstandene.

Annonce

Jeg vil gerne have en stemning af, at man kan gå ind fra stranden og kigge på kunst, og komme tilbage dagen efter og se lidt mere. Det skal være et sted, hvor man ligesom i naturen kan fordybe sig og få ro i sjælen. Jeg tror, at verden har brug for at sætte tempoet lidt ned.

Bit Vejle, grundlægger af Museum for Papirkunst

Og det er fascinerende nok i sig selv, at man kan folde papir, så det kan bære en person, at man kan forme det så smukt, at det ligner et spisestel, og at man kan genbruge det op til syv gange og dermed spare jorden for en masse ressourcer. Men det, der virkelig tager mælet fra de besøgende, er Bit Vejles sirlige og poetiske klip, der fylder flere meter i både højde og bredde. Det er kunst, der tager tid at lave. Men også at betragte.

Kunst, der tager tid

- Det er en rolig, meditativ proces at klippe det. Og det kan man mærke, når man kigger på dem. Det kræver, at du fordyber dig, for der er så mange detaljer. Det tager tid at lære, det tager tid at udføre, men det tager faktisk også tid at iagttage det. Vi kalder det slow art, siger Bit Vejle, der har klippet snekrystaller og gækkebreve, siden hun var barn, men først begyndte at udstille i 2008 efter et langt sygdomsforløb, der vel aldrig er gået over.

Bit Vejle havde været syg det meste af et år, da hun dengang fik besøg af en kollega. I begyndelsen lå hun i et rum uden lys og lyd. Nogle gange kravlede hun, når hun ikke længere kunne undgå at skulle på toilettet. Kronisk udmattelsessyndrom hedder sygdommen, som havde overmandet hende i måneder og afskåret hende fra jobbet som underholdningschef på den norske tv- og radiokanal NRK og fra at være mor for sine tre børn.

Bit Vejle er en internationalt anerkendt papirkunstner. For tre år siden åbnede hun Nordens og muligvis verdens første Museum for Papirkunst, hvor hun udstiller både sine egne og andres værker. Foto: Museum for Papirkunst

Det eneste, hun sådan set rigtigt kunne gøre, var at klippe papirklip med sin broderisaks. Derfor lå små hvide flager af papir spredt ud over hele stuen, da kollegaen Tore kom forbi. Hun var næsten nødsaget til at afsløre, at der under gulvtæpperne lå bunker af papirklip i pres.

Tore ringede straks til Kunstindustrimuseet i Trondheim. Og få dage efter var Bit Vejle i gang med at forberede sin første udstilling. Siden har værkerne rejst verden rundt og taget vejret fra beskuere i hele Norden, England, USA og Kina. Sideløbende begyndte Bit Vejle at virkeliggøre drømmen om et museum for papirkunst.

Annonce

Et museum for papirkunst

Efter 30 år i Norge tog hun hjem til Danmark og Nordjylland for at gøre netop det. Og halvdelen af hendes kunst tog hun med sig for at skabe en permanent udstilling af værker, der ser poetiske og let tilgængelige ud på afstand, men som vokser i dybde, når man giver øjnene tid. Hun klipper filosofiske tanker og kirkelig tro, hun klipper myrer, der myldrer op ad træer, en hængt mand eller en statsminister på en gynge. Hun klipper figurative fortællinger med flere lag.

- Når folk kommer herind, stopper de fysisk og siger: ”Det går ikke an.” Det er den første reaktion. Men alle kan forholde sig til værkerne, fordi alle har prøvet at klippe i papir. Og derfor bliver man også optaget af, at der er en person, der har brugt så lang tid på at klippe det. Når de også opdager dybderne i fortællingen, rammer det noget, siger Bit Vejle.

- Der er traditioner for papirklip over hele verden. Men det er ofte forbundet med noget naivistisk ornamentik. Sådan lærte jeg også teknikken ved at sidde og klippe citronranker. Teknisk er det som et matematikstykke, der skal gå op. Jeg memorerer hele klippet inde i hovedet, laver støttelinjer, og så er der ikke andet end at krølle papiret op og gå i gang med klipningen. Ofte laver jeg rammen først og bevæger mig ind i det, forklarer hun.

For tiden er broderisaksen udstillet på museet, for Bit Vejle har ikke haft tid til at klippe nye værker, mens hun har bygget museet op. Hun håber dog at finde roen og overskuddet til at skabe kunst igen. Foto: Museum for Papirkunst

- Jeg kan se, at du har udstillet din saks. Er det, fordi du ikke klipper mere?

- Jeg har ikke klippet, mens jeg har bygget museet op. Det har simpelthen ikke været kapacitet. Jeg er slidt, for jeg er jo ikke rask. Og det har været hårdt arbejde. Det er hårdere, end man skulle tro, at skabe det rigtige sted og stemning, siger Bit Vejle og puster tungt ud.

Annonce

Hårdt arbejde

I det tunge åndedræt ligger også udmattelsen over fodarbejdet, det har krævet og stadig kræver at få besøgende til.

- Vi mærker nok, at der kommer nogle, der efterhånden har hørt om os. Men du kan tro, det har krævet meget arbejde. Men når de endelig kommer, så ... Jeg tror, at folk har svært ved at forstå, at papirklip kan være noget specielt. Det er ikke noget, man har fået øjnene op for i Danmark. De skal se det, og når de så har set det, er det noget andet. Det kan man læse i vores gæstebog, og man kan se det, fordi deres øjne skinner, når de går. Og det er det, som er meningen med museet. Vi ligger her, ikke så langt fra havet, og jeg vil gerne have en stemning af, at man kan gå ind fra stranden og kigge på kunst og komme tilbage dagen efter og se lidt mere. Det skal være et sted, hvor man ligesom i naturen kan fordybe sig og få ro i sjælen. Jeg tror, at verden har brug for at sætte tempoet lidt ned, siger hun.

Oplev: Museum for Papirkunst

Der er både kunst og dansk kulturhistorie på Museum for Papirkunst ved Blokhus.

Den permanente udstilling består af Bit Vejles egne værker. Derudover kan man opleve et H.C. Andersen-klip udlånt af H.C. Andersens Hus. Hvert halve år bliver det skiftet ud med et nyt.

Den aktuelle særudstilling, ”Design by Paper”, viser, hvordan papir i ubegribeligt mange år har været brugt til at skabe møbler, og hvordan det kan gøre fremtiden mere bæredygtig. Og så er det bare fascinerende at se så velkendt et materiale blive brugt på så mange måder.

I udstillingen ”Papir&Teater” dykker man ned i dansk teaterhistorie og ser en masse udgaver af papirteaterscener, kulisser og karakterer. Her er også collager lavet af dronningen.

I papirværkstedet kan man endelig få lov til at røre, og selv klippe, tegne eller folde blandt andet papirflyvere, som man kan konkurrere om at flyve længst med i Blokhus’ papirfly-lufthavn uden for museet.

I museumsbutikken kan man købe alt i papir - også tasker og tøj.

Museum for Papirkunst ligger på Ilsigvej 2, 9492 Blokhus. Det er åbent hver dag fra klokken 10 til 16 (dog lukket i forbindelse med ombygning mellem 30. september og 6. oktober).

Entré koster 80 kroner for voksne og børn over 12 år. Fra 3 til 11 år koster billetten 40 kroner.

Se mere på  www.museumforpapirkunst.dk.

Papirkunstneren selv har også brug for ro og brug for tid til igen at klippe med den udstillede saks. Derfor har hun overdraget sit livsværk til en fond, der skal drive det videre, og langsomt vil hun trække sig tilbage til familien og papirklippene.

Der er mange lag af fortællinger og detaljer i Bit Vejles papirklip, som kan opleves i den permanente udstilling. Foto: Museum for Papirkunst

- Når du ser på dit museum nu, er det så blevet, som du forestillede dig det? Er det her virkeliggørelsen af din drøm?

- Ja, det er levedygtigt, bæredygtigt og meningsfuldt. Og der er et kæmpe potentiale, for der er så meget god papirkunst ude i verden, som vi bare venter på at overraske folk med, siger Bit Vejle.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Professor svævede mellem liv og død under ti timer lang operation: To nye lunger bragte ham tilbage til livet, der for altid er forandret

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Navne For abonnenter

Nekrolog: Den gamle uddeler i Hejls er død

Billund

Corona-udbrud lukker bageri: - Vi er lagt fuldstændig ned

Annonce