Annonce
Kultur

Protest: - Det her vil få flere unge til at forlade området og søge mod storbyerne

MGK Syd, der har afdelinger i Kolding, Sønderborg og Esbjerg, risikerer at blive Sorteper, hvis en ny nøgle til fordeling af statens midler går igennem. Det forudser den lokale kulturudvalgsformand sammen med en række kolleger fra Sydjylland og Fyn. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Haderslev Kommunes kulturudvalgsformand er med i en fælles jysk-fynsk protest: Ny fordeling af penge til uddannelse af musiktalenter øger skævvridningen og centralisering, advarer de.

HADERSLEV: Det her vil få endnu flere unge til at forlade lokalområdet og rykke til storbyerne.

Det spår formanden for Haderslev Kommunes kulturudvalg, Kjeld Thrane (K), der derfor danner fælles front med politikere fra Syd- og Sønderjylland i en protest imod, at Statens Kunstfond vil fjerne 4,5 millioner fra MGK-skolerne i byer som Kolding, Sønderborg, Esbjerg, Holstebro, Herning og Skive. I stedet skal ressourcerne og uddannelsestilbuddene gives til skolerne i landets fire største byer. Den nye fordelingsnøgle vil betyde, at studiepladserne i fremtiden alene fordeles efter indbyggertal.

30 studiepladser forsvinder

Det øger skævvridningen og centraliseringen af landet, mener Kjeld Thrane og kulturudvalgsformændene i Kolding, Vejen, Billund, Middelfart, Vejle og Fredericia.

De repræsenterer tilsammen Trekantområdet og har i den egenskab skrevet til Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik, der står fadder til den nye fordelingsnøgle. I brevet forudser de, at der forsvinder mellem 25 og 30 studiepladser i regionen, hvis den nye nøgle vedtages.


Den vil risikere at skabe fraflytning fra området, og den vil svække de stærke lokale musikmiljøer i hele regionen.

Fra brevet til Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik


MGK Syd har afdelinger i Kolding, Sønderborg og Esbjerg og står til at miste 1.6 millioner kroner ud af et samlet budget på 6,8 millioner kroner. Da Haderslev ligger tæt på Kolding, føler Kjeld Thrane sig overbevist om, at det også vil kunne mærkes blandt unge musiktalenter i lokalområdet, fordi den nye fordeling vil dræne de mindre MGK-skoler for ressourcer.

Annonce

Lobbyvirksomhed

I brevet til kunstfonden skriver de syv kulturudvalgsformænd, at MGK Syd har ”et yderst velfungerende samarbejde” med musikskolerne i området.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra lederen af Haderslev Musikskole, Jesper Ry. Men den tidligere, mangeårige leder af Haderslev Sangakademi slog alarm i et indlæg blandt andet bragt i JydskeVestkysten den 10. maj.

Edna Rasmussen, har tidligere siddet i det nævnte projektstøtteudvalg, og i indlægget afslører hun, at MGK-kurserne i de fire største byer ”i en del år har udført lobbyvirksomhed” for at få tildelt flere studiepladser. Ligesom de sydjyske og fynske politikere frygter hun, at en ny fordelingsnøgle vil straffe eller demotivere de mindre MGK-centre i forhold til at udbyde undervisning for de unge musiktalenter:

Musikalsk Grund Kursus

MGK står for Musikalsk Grund Kursus.

Det er en treårig uddannelse, som skal uddanne musik- udøvere og skabere, så disse kan stimulere det regionale musikliv.

Eleverne kan uddannes både indenfor klassisk og rytmisk musik.

Tilbuddet er rettet mod de 14 til 25 årige.

Undervisningen er gratis.

"De har alle en større administration og har etableret flere lokalafdelinger for at tilgodese talentudvikling i et område med svag infrastruktur og med store geografiske afstande".

Mandag skulle kunstfonden forklare sig over Folketingets partier. Også på Christiansborg har der været kritik af forslaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

22-årige Katarina var solgt første gang hun sad bag rattet i en bus:  - Det var fedt og overvældende pludselig at styre sådan et kæmpe køretøj

Annonce