Annonce
Trekantområdet

Det huede dem ikke: Politikere så på stålvinger

Vejle Mølle står strippet for sine vinger på grund af råd. Politikerne er på vej til at vælge samme type vingemateriale som hidtil, nemlig træ, selv om stålvinger over tid er billigst. Arkivfoto: Torben Juhler
Hvis det står til kultur- og idrætsudvalget, skal de mere eller mindre rådne trævinger på Vejle Mølle afløses af nye trævinger.
Annonce

Vejle: Ingen fake-vinger her.

Så kortfattet udtrykker man sig jo ikke i en dagsorden fra et kommunalt møde.

Men det er indholdet af den anbefaling, som kultur- og idrætsudvalget under Vejle Byråd kom med efter det seneste møde tirsdag.

Det handler om Vejle Mølle. Her skulle udvalget vælge mellem trævinger som hidtil eller stålvinger med trægitter, så der ikke er alt for stor forskel på udseendet.

Annonce

Træ er dyrere end stål

Der er mere vedligeholdelse og oftere behov for udskiftning af trævinger i forhold til "snydevingerne". Over 50 år vil den årlige udgift i gennemsnit være cirka 191.000 kroner. Alternativet, der kendes fra hollandske møller, vil have en gennemsnitspris på 70.000 kroner pr. år.

- Vi så nogle billeder af møller med stålvinger, og det huede os ikke. Så vi anbefaler byrådet, at vi finder penge til trævinger. Det kan være, at der er andre løsninger i fremtiden, siger formanden for udvalget, Dan Arnløv Jørgensen (K).

Annonce

Symbolsk lys i mørket

I samme sag var et andet element - nemlig at uden vinger, så er der heller ikke nogen julebelysning over Vejle. I et sjældent anfald af poesi bringer forvaltningen i dagsordenen en tekst om, at "særlig i år vil der være ekstra symbolik forbundet med lys i mørket."


Vi så nogle billeder af møller med stålvinger, og det huede os ikke. Så vi anbefaler byrådet, at vi finder penge til trævinger.

Dan Arnløv Jørgensen (K), udvalgsformand


Kultur- og idrætsudvalget lod sig rive med og besluttede at finde 50.000 kroner inden for egne budgetrammer, som forvaltningen kan bruge til at finde en belysningsløsning, så den vingeløse mølle alligevel bidrager til juleglæden også dette dunkle år.

Problemerne med vingerne blev opdaget, da de skulle males. Især en vinge var så svækket, at der var fare for, at den ville styrte ned, når årstidens storme melder sig.

At man overhovedet fandt på at tale om stålvinger, skyldes - ud over prisforskellen - at det er blevet sværere at finde træ af fortidens kvalitet, og at det er blevet forbudt at trykimprægnere træet i denne sammenhæng. Derfor må man indstille sig på, at vingerne kun holder i 20 år. Stålvingerne holder derimod i forventet 50 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce