Annonce
Haderslev

- Det kan blive en fesen slutning på gymnasietiden

Avisen mødtes i disse corona-tider med Sigurd og Ingeborg udendørs. Ved inderdammen. Foto: Jacob Schultz
Gymnasieeleverne Ingeborg og Sigurd er sendt til fjernundervisning derhjemme. Det stiller store krav til selvdisciplinen, og den snarlige studentereksamen fylder meget i bevidstheden. Til gengæld lærer man at sætte pris på fællesskabet.
Annonce

HADERSLEV: - Vi nøjes med at vinke.

Ingeborg vinker. Hun og Sigurd står under halvtaget foran indgangen til kulturhus Bispen. På afstand. Solen stråler, himlen er næsten selvlysende blå, og enkelte har vovet sig ned i Damparken for at nyde det gode, men knogle-kolde vejr ved inderdammen, hvor mågerne skriger, og gæssene skræpper.

Det er dagen efter, at statsministeren har stillet nationen i udsigt, at der om 14 dage kan blive tale om en gradvis og langsom genåbning af landet ovenpå corona-beredskabets benlås. Ingeborg Kyed Michelsen og Sigurd Lund Boytang, der går på tredje årgang på Haderslev Katedralskole, har som tusinde andre studerende siddet hjemme og haft skoledag med fjernundervisning siden midten af marts. Med eller uden videokonference med lærerne.

De to går i 3. g. Studentereksamen vinker forude. Men under hvilke former ved ingen endnu med sikkerhed. Hvor hurtig er langsom, og hvor omfattende er gradvis? Skal mundtlig eksamen også foregå foran en skærm?

- Det fylder meget, fastslår Ingeborg.

Det er også nederen. Vild kedeligt.

Sigurd Lund Boytang, gymnasieelev

Annonce

Lidt i chok

Virtuel undervisning er ikke noget nyt for studerende, men omfanget er nyt for mange:

- Jeg tror, lærerne var lidt i chok, siger Sigurd om dagene efter, at katedralskolen den 11. marts som andre uddannelsessteder fik besked på at lukke.

Hvordan har det så været at modtage fjernundervisning i det omfang?

- Jeg synes, det har været næsten som en almindelig skoledag, siger Ingeborg, og Sigurd tilføjer, at det har fungeret ”overraskende godt”.

De er enige om, at alle elever ikke kan byde ind på samme måde som i klasseværelset. Det kan være svært at få en fortrolig samtale med læreren, hvis alle er en del af videoundervisning, for i klassen er det lettere at fange underviserens opmærksomhed for at få vendt nogle ting under fire øjne i et diskret hjørne.

- Det kan være svært for de mere introverte, og så stiller det store krav til selvdisciplinen, for det lettere at slappe af, når man sidder hjemme i privaten, konstaterer Ingeborg.

- Det er også nederen. Vild kedeligt, tilføjer Sigurd.

Annonce

Fest og fredag

For det er jo den anden side af sagen. En ting er opgaver og afleveringer, og de to studerende er glade for de beskeder, der flyder fra katedralskolen om at have is i maven og tage den med ro, hvis man i øvrigt gør sit bedste.

Noget andet er, at gymnasiet også er fællesskab, fester, fredagsbar. At sidde lårene af hinanden.

- Statsministeren sagde jo i tv, at man ville begynde med at åbne de mest nødvendige funktioner, og så var der nogle i pigegruppen, der mente: ”Det må da være Tribunen” (Café og musiksted i Haderslev Centrum. Red.), smiler Ingeborg.

- Jeg har aldrig fulgt så meget med i nyheder, som jeg gør, fortalte Ingeborg. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Det gavner måske

At alle sidder buret inde derhjemme er måske slet ikke for fællesskabet på længere sigt, for nu har nogle opdaget, hvad de er gået glip af, tilføjer Sigurd.

Og så gnaver tvivlen alligevel. Nu venter en tid, hvor ingen rigtig ved, hvordan afslutningen af det forsømte forår bliver: Hvor længe vil den almindelige skolegang fortsætte, hvornår føles det som om, læseferien er sat ind, og det er reelt slut og farvel til tre år i de røde murstensbygninger på Christiansfeldvej?

Og ikke mindst:

Hvad med gallafesten?

Det er en af de begivenheder som studerende på ungdomsuddannelserne ser frem til og ofte forbereder sig på i rigtig lang tid. En fest som kulminerer en dag i foråret, hvor kommende studenter ankommer i spektakulære køretøjer, store rober, smoking, røde roser suppleret med et hav af billeder taget med mors, fars og venners mobilkameraer.

Må vi det i år? Og hvis ikke?

- Det kunne være en fesen måde at afslutte sin gymnasietid på, funderer Sigurd på, mens mågerne skriger og gæssene skræpper ved inderdammen.

Dagen efter at Mette Frederiksen havde fortalt os, at vi forsigtigt og med små, trippende skridt gør verden normal igen. Måske.

Corona-beredskabets eliminering af stor set alt socialt liv har måske én god effekt, synes de to elever på katedralskolen: Folk kommer til at sætte pris på fællesskabets betydning. Foto; Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce