Annonce
Læserbrev

Det ligger nu svært, når man kommer fra landet

Læserbrev: Dette skrev den tidligere sønderborgenser, Knud Jørgensen eller Sebastian i en af sine sange; "Jeg må komme fra landet, da det er noget jeg ikke forstår". I Augustenborg vil man bevare og reetablere den gamle del af Hertugbyen.

Et godt eksempel er Hofrådens Hus, Storegade 11, der er under reparation. Kommunen har ambitioner om at skaffe midler via fonde til en større renovering af andre bygninger. Kommunen ejer et fredet hus, Storegade 20, tidligere kommunekontor. Nu beboet af Kunstværket. Man har valgt at give en ”kærlig” behandling af området mellem Storegade 20 og 22. Dette har nu resulteret i en opsætning af runde lamper der lyser i forskellige farver! Desuden står træer i krukker. Det passer på nogen måde sammen med det der står i byplanen vedrørende belysning, og der har aldrig stået den slags træer ved den fredede bygning.

Der kunne også have været anvendt anden belægning end de moderne betonfliser. Lad os håbe at eventuelle økonomiske støtter ikke kommer forbi og ser hvordan bybevaringsmidler bruges her i byen. Jeg forstår heller ikke at man ikke ser på, hvordan det så ud før i tiden. På et billede, som alle kan finde på Lokalhistorisk Arkiv for Augustenborg og omegns hjemmeside ses det hvordan det så ud omkring 1950!

Så suk. For dårligt gående eller handicappede er det umuligt at komme op på pladsen, hvor der skulle stå skulpturer. Men det er måske for at spare. Da vi fik nye parkeringspladser på Storegade over for apoteket, forsvandt der handicapparkeringspladser. Nu er én ny oprettet, der slet ikke opfylder lovens minimum krav. Kommunen kan tage ud til Netto i Bro, de kender målene.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce