Annonce
Esbjerg

Det mener dit parti: Læs både det gode og dårlige ved budgettet, der tegner Esbjergs fremtid de kommende år

Så er der efter tre dages forhandling indgået budgetforlig i Esbjerg Kommune. Arkivfoto: Jacob Schultz
Torsdag eftermiddag satte partierne i Esbjerg Byråd deres underskrift på budgettet for de kommende år og dermed også punktum for flere ugers forhandlinger. JydskeVestkysten har spurgt forhandlingsparterne, hvad der er godt, og hvad der er skidt ved det budget, der sætter dagsorden for de kommende år.

ESBJERG: Alle partier i Esbjerg Byråd blev torsdag enige om en aftale om budgettet for Esbjerg Kommune i 2022 og overslagsårene 2023-2025.

For forligspartierne har det været vigtigt at tænke langsigtet, og beslutningerne har taget afsæt i Vision 2025. Målet om at tiltrække flere borgere står øverst på dagsordenen.

1 Jørgen Ahlquist, Socialdemokratiet

1. Gruppeformanden for Socialdemokratiet, Jørgen Ahlquist. Arkivfoto: Jacob Schultz

- Det er et rigtigt godt budget. Vi droppede fra begyndelsen alle besparelser, og det er jo et fint udgangspunkt, men det betød så også, at vi allesammen måtte lade de fleste kæpheste blive stående i stalden. Fra Socialdemokratiets side kom vi med et ønske om realistiske budgetter på voksen handicap og familieområdet, ligesom vi ønskede, at der blev sat penge af til demografi - udviklingen i antallet af ældre og børn - og det kom alt sammen med. Samtidig blev der sat penge af til en delvis finansiering af Arne-pensionen, så vi ikke skal barbere hele vores beskæftigelsesindsats for unge ned. Desuden er vi fra Socialdemokratiets side glade for, at der blev afsat midler til Esbjerg Ensembles indretning af lokaler på Tobakken samt midler til et seniorhus på SeminarieHuset i Ribe.

- Vi ville gerne have haft en øremærket pulje til frisættelsen af folkeskolen, så de skoler, der gerne ville prøve spektakulære ting af i forbindelse med frihedsforsøget, kunne have søgt penge til det, men det var der ikke plads til i budgettet. Derudover er jeg selvfølgelig ked af, at vi stopper tilskuddet til Headspace.

2 Diana Mose Olsen, SF

Diana Mose Olsen, SF. Arkivfoto: Martin Ravn

- Der er ingen besparelser, og dermed er der fuldstændig ro på velfærdsområdet. Det er der i høj grad behov for. Udover det er vi i SF blandt andet meget tilfredse med, at der er afsat ekstra penge til familieområdet og voksen handicap, at vi bevarer en række tilbud og tiltag på kommunens skoler, at vi kommer i gang med udvikling af natur-og skovbørnehavetilbud i vores dagtilbud, så vi forhåbentlig i fremtiden kan sikre dette til alle børn i dagtilbud, at der sikres midler til de øgede udgifter på socialområdet i forbindelse med de kortere skoledage, at vi kan fastholde Rådgivnings-og aktivitetscenter for yngre demente, at vi udvider åbningstiderne på Kirkens Korshærs varmestuen, og at vi har afsat en ekstra pulje til cykelstier. Men der er meget andet, som vi er tilfredse med. Så vi står bestemt ikke sure tilbage. Tværtimod.

- Vi havde gerne set, at der havde været mulighed for at udvide servicen på kernevelfærden, men alene det, at vi nærmest for første gang nogensinde holder fast i status quo er en lettelse. Vi havde gerne styrket folkeskolen, børneområdet og ældreplejen, men det er en succes i sig selv, at vi får ro på.

3 Anne Marie Geisler Andersen, Radikale Venstre

Anne Marie Geisler Andersen, Radikale Venstre. Arkivfoto

- Jeg synes, at vi fra radikal side har formået at få mange ting med, og der er blevet tildelt midler til de områder, der lider. Det gælder både børneområdet og det sociale område. Det sker på trods af Arne-pensionen. Det er træls, at den skal indgå i vores budget, og det har været vigtigt for os, at der så også er ting, der peger fremad. Jeg har kæmpet for børnene. Her er jeg blandt andet glad for, at vi har sikret midler til, at psykiatriteamet får et ekstra årsværk til den forebyggende indsats og til klasserådslagning. Vi fik også med, at Pædagogisk Enhed skal evalueres med det formål, at ressourcerne kommer mere i spil helt ude i børnefællesskaberne i vores dagtilbud og skoler. Vi har også fået afsat midler til planerne om flere natur- og skovbørnehaver blandt andet i Marbæk samt sikret, at vi nu får mere fokus på, hvordan bæredygtigt byggeri kan bidrage til vores mål om CO2-neutralitet i 2030.

- Jeg mener, det er helt forkert, at Arne-pensionen bliver en del af det kommunale budget, og det står i vejen for nogle af de ting, jeg gerne havde set, vi kunne forbedre. For eksempel er jeg rigtig ked af, at vi ikke ikke har fundet midler til et værested i Ribe, hvor KFUM allerede havde startet en række tilbud til sårbare unge og voksne op. Det tog lige luften ud af ballonen og gjorde da også, at champagnen ikke smagte helt så godt, da vi var færdige. Og så bekymrer det mig, at renoveringen og udbygningen af daginstitutionen Katamaranen i Hjerting bliver udskudt. Det vil jeg gøre, hvad jeg kan for at fremskynde. Men generelt er vi i Radikale Venstre lykkedes med at få en del ting med i budgettet.

3 May-Britt Andrea Andersen, Konservative

May-Britt Andrea Andersen, Konservative. Arkivfoto: Martin Ravn

- Jeg synes, at De Konservativ har haft den ansvarlige rolle i forhandlingerne og har holdt tøjlerne stramme og holdt igen, når der fra andre partier er blevet fremsat ønsker, der ikke var penge til. Det glæder mig, at vi formåede at holde budgettet i ro, og at der er fundet midler til at videreføre forskellige gode indsatser. 

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været et svært budget at komme i mål med, og jeg overvejede flere gange at springe fra. På plussiden vil jeg nævne, at fremtidens demografi er tænkt ind i budgettet, midler til diget ved Darum-Tjæreborg, at der er sat gang i arbejdet med et parasport-råd, at vi skal have navngivet kommunens plejecentre, og at der er sat penge af til drift af Education Esbjerg. På den modsatte konto kunne jeg godt have ønsket mig, at der var blevet afsat flere penge til parasport-rådet, og at der var blevet fundet penge til det internationale golfcenter, der ønskes opført. Det ærgrer mig også, at vi ikke fik gjort noget ved byggesagsgebyrerne

4 Olfert Krog, Dansk Folkeparti

Olfert Krog, Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Jacob Schultz

- Jeg er allermest tilfreds med, at vi holdt fingrene fra sparekataloget, hvor der var lagt op til at spare en procent hele vejen rundt. Det ville have betyder serviceforringelser, men det slipper vi heldigvis for.

- Jeg er også rigtig glad for, at der blev fundet penge til at oprette en sygeplejeklinik i Kvaglund, og at vi fandt penge til at videreføre RAC (Rådgivnings- og Aktivitetscenter) for yngre demente. Ud fra de økonomiske forudsætninger stod det ret hurtigt klart, at vi ikke kunne åbne en stor gavebod, så selvfølgelig er der også ting og ønsker, som det ikke har været muligt at få gennemført, men jeg synes, vi er nået fint i mål, og det glæder mig, at alle partier står bag budgettet. Det burde betyde, at vi arbejder i samme retning i byrådssalen.

5 Hans K. Sønderby, Esbjerglisten

Hans K. Sønderby, Esbjerglisten, Arkivfoto: Jacob Schultz

- Alle ni partier har skrevet under på budgetaftalen, og det er faktisk det, der glæder mig mest. Det giver ro, og jeg er glad for, at vi undgik rammebesparelser. Det er et skrabet budget, hvor vi kun har haft mulighed for at justere nogle småting. Vi har afsat nødvendige midler til familieområdet, anbragte børn og voksenhandicap-området og fundet midler til at videreføre forskellige tiltag og indsatser. 

-Der er selvfølgelig mange ønsker og forslag, som der ikke har været midler til at føre ud i livet, men det er vanskeligt at drage enkelte ting frem. Jeg er ikke gået til forhandlingerne her med kardinalpunkter eller enkeltsager, jeg har kigget på helheden, og derfor glæder det mig meget, at vi i enighed er nået i mål. De store investeringer må komme en anden gang.

7 Sarah Nørris, Enhedslisten

Sarah Nørris, Enhedslisten. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

- Jeg er godt tilfreds med det nye budget. Hvis Enhedslisten fik lov at lave budgettet alene, ville det naturligvis se anderledes ud, men alt i alt er der tale om et fornuftigt forlig. Jeg gik ind til forhandlingerne med et stort ønske om, at vi som en del af budgetaftalen forpligtes til at udarbejde en egentlig boligpolitik. Det lykkedes, og det glæder mig meget.

- Boligpolitikken skal være med til at sikre et varieret udbud af gode boliger, herunder også billige boliger, så vi sikrer, at vi kan tilbyde et ordentligt alternativ til de beboere fra Stengårdsvej, der på grund af Ghettoloven tvinges til at flytte fra området. Indtil nu har boligselskaberne selv formået at omplacere beboerne, men det bliver de ikke ved med at kunne. Derfor er det vigtigt, at vi står klar til at hjælpe.

- Til gengæld ærgrer det mig, at vi på grund af anlægsloftet og prisstigningen i byggematerialer bliver nødt til at udskyde en del renoveringer og også nybyggerier. Det rammer blandt andet nogle af vores dagtilbud.

8 Henrik Vallø, Borgerlisten

Henrik Vallø, Borgerlisten. Foto: John Randeris

- Jeg er glad for at det blev et budget uden besparelser, så vi kan køre videre uden ting fra sparekataloget. Det har jo nok spillet ind, at det er valgår. I Borgerlisten synes vi, at det er rigtig fint, at vi kan køre videre uden besparelser på de svage og udsatte i kommunen, og at der er afsat nogle reserver.

- Jeg er glad for, at der er afsat cirka 30 millioner kroner ekstra til voksen-handicap-området for at rette op på økonomien. Men det kan desværre ikke fjerne underskuddet. Jeg havde håbet, at vi en gang for alle kunne rette op på området økonomisk, men pengene findes simpelthen ikke.

For os har det allervæsentligste været, at man ikke gennemførte en 0,5 procents grønthøster-besparelse. Det havde været en katastrofe.

- Jeg er sikker på, at det forestående kommunalvalg har hjulpet på enigheden om at vedtage et fælles budget. Og det betyder meget for borgerne, at alle partier står bag budgettet. Jeg har prøvet at stå udenfor - og så er man virkelig udenfor.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

100-årig fødselar er selskabspapegøje og modstandskvinde: - Jeg kunne godt ønske mig et par år mere at leve i

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Haderslev For abonnenter

Gangsterrapper afpressede ung kvinde med nøgenfotos og røvede ATV fra barn: Det kostede ham den tredje behandlingsdom

Kultur

Masser af mennesker til Folkemøde lørdag

Billund

Færre tvangsfjernelser og ind med specialklassen igen: To byrådskandidater vil have fuld fokus på udsatte familier

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-træner fyldt med stolthed efter heroisk fight: Jeg synes virkelig, at alle byder ind

Kolding

Forpagterpar stopper efter seks år: Hvem vil overtage restaurant ved stranden?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kolding For abonnenter

67-årige Birgit Lund er frivillig leder på værested: Mange synes måske, det er lidt pinligt at komme her

Team Esbjerg For abonnenter

Drama til allersidste sekund: Amputeret Team Esbjerg-hold slider sig til et enkelt point i Ungarn

Navne For abonnenter

I 60 år har avisen været en trofast følgesvend ved morgenbordet: Vil man vide, hvad der sker, må man læse avisen

Annonce