Annonce
Sønderborg

Det mener folket på gaden: Ja tak til dåsepant ved grænsen

Det bliver et ja tak til pant på drikkevarerne ved grænsen, hvis det står til fem sønderjyder. Billede: Jonas Kollerup
Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening vandt onsdag en klagesag mod EU-kommissionen. Nu skal det genovervejes, om der skal pant på drikkevarerne i grænsebutikkerne. Og står det til fem adspurgte på gågaden i Sønderborg, så bliver det et "ja tak".

Sønderborg: Der er pant på øl- og sodavandsdåser i Danmark, og i flere tyske delstater har man også indført pant på engangsemballage.

Men i grænseområdet har man gennem mange, mange år kunnet handle afgiftsfrie øl- og sodavand. Det kan nu være en saga blot.

Onsdag vandt interesseorganisationen Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening en klagesag ved EU-retten mod en afgørelse i Kommissionen, der fritager de to tyske delstater Slesvig-Holsten og Mecklenburg-Vorpommern, som grænser op til Danmark, i at opkræve pant på drikkevarer.

Annonce

Men hvad siger folket på gaden i Sønderjylland: Skal der pant på drikkevarerne ved grænsen?

1 Erik Hummel Iversen, 74 år, Sønderborg

74-årige Erik Hummel Iversen fra Sønderborg. Foto: Jonas Kollerup

Jeg er ved grænsen cirka tre gange om året, så det er meget lidt, jeg køber ved grænsen. Jeg kan bedre lide godt, dansk øl fra mikrobryggerier, og den slags vil jeg hellere give lidt mere for. 

Det er også lidt forkert, at man kan handle afgiftsfrit på grænsen, for mange andre stedet i Tyskland er der jo pant på tingene. Så jeg synes egentlig, det er ok, hvis man ender med at sætte pant på drikkevarerne ved grænsen. 

Jeg har det sådan, at hvis man kan køre til grænsen efter øl, så kan man vel også køre til grænsen med de tomme dåser. Det er godt nok mere besværligt, men jeg synes, det er OK. 

2 Annegrethe Due, 70 år, Sønderborg

70-årige Annegrethe Due fra Sønderborg. Foto: Jonas Kollerup

Jeg drikker hverken øl eller sodavand, så jeg er kun ved grænsen et par gange om året for at handle. 

Jeg ser det primært som en fordel, at man kan købe uden pant ved grænsen. Det er måske ikke meget, man sparer, men lidt kan man da. 

Men hvis der kommer pant på, så lever vi jo med det. Så kan man jo få lidt til sparebøssen, når man afleverer dem, og det gør heller ikke noget. Jeg vil alligevel hellere handle lokalt, for det er næsten lige så billigt, og så sparer man jo benzinen. 

Desuden vil dåserne nok ikke blive smidt over det hele som nu. Jeg finder nemlig dåser over alt, og det er noget svineri, synes jeg. 

3 Finn Hansen, 50 år, Sønderborg

50-årige Finn Hansen fra Sønderborg. Foto: Jonas Kollerup

Jeg køber indimellem noget ved grænsen. Ikke øl, for det får jeg ikke drukket, men fødevarer og gerne tre rammer sodavand. Det er primært, fordi de er lettere at pakke sammen, når vi er ude at sejle; der er nemlig ikke så meget plads i båden. 

Grænsehandlen har jo været uden afgift ved grænsen så længe, så jeg har aldrig spekuleret nærmere over det. Men jeg har ikke noget problem med, at der kunne komme pant på, for så ville det måske flytte noget handel tilbage til Danmark, og det ville være udmærket, synes jeg. 

Jeg tror også, flere har opdaget under corona-nedlukningen, at det ikke har været nødvendigt at handle ved grænsen, for man sparer faktisk ikke ret meget. 

Panten ville ikke ændre mine handelsmønstre. Jeg ville stadig køre til grænsen for at handle 3-4 gange om året, fordi der er et andet udvalg af fødevarer end herhjemme. Vi plejer at lave en tur ud af det, eksempelvis til Flensburg. 

4 Lone Marschner, 51 år, Sønderborg

51-årige Lone Marschner fra Sønderborg. Foto: Jonas Kollerup

Jeg går meget op i at købe dansk og at støtte tingene hér, så jeg har det faktisk lidt dårligt med det, at jeg cirka hver tredje måned køber jeg øl og sodavand på dåse ved grænsen. 

Jeg tror, man vil miste et stort salg ved grænsen, men jeg synes, det er en god ide, at der kommer pant på, og for alle de lokale butikker vil det jo være en god ide. 

Under coronanedlukningen har mange butikker herhjemme haft gode tilbud på dåser, så det er ikke ret meget dyrere at købe det i Sønderborg. Der er bare lidt bøvl med at få indløst panten, men det har fungeret fint nok, når man har fundet en rytme med at pante dåserne. 

Så det generer mig ikke at købe det herhjemme i stedet.

5 Max Jernford, 28 år, Sønderborg

28-årige Max Jernford fra Sønderborg. Foto: Jonas Kollerup

Jeg handler nogle gange ved grænsen, men det er med stort mellemrum. Ofte er det tre kasser et par gange om året. Men er der en særlig anledning, så kan jeg da godt finde på at køre forbi og handle stort ind. 

Jeg har det ambivalent med grænsehandel uden afgift. Det er fint for min pengepung, men problemet er de tomme dåser. Dem kunne man særligt se ved Sønderborg Slot sidste sommer. Det er et stort minus, synes jeg. 

Så jeg synes, det er fint, hvis der kommer pant på ved grænsen. Folk, der ellers ville køre til grænsen efter store partier dåseøl og -sodavand, vil nok komme alligevel, for så kan de jo bare bytte de tomme dåser til nye. 

Jeg tror selv, jeg ville fortsætte med at tage derned og så gemme de tomme dåser, for stykprisen vil nok stadig være billigere, selvom der kom pant på. Men jeg vil hellere handle herhjemme. Så sparer man jo også benzinen. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce