Annonce
Debat

Det mener JydskeVestkysten om vaccinationer uden tidsbestilling

Mads Sandemann er JydskeVestkystens chefredaktør. Foto: Søren Gylling

Langt de fleste borgere kan godt finde ud af at bestille tid til en vaccination, hvis de gerne vil beskytte sig selv og deres omgivelser mod coronasmitte.

Men der er desværre nogle, som ikke får reageret på invitationen til vaccination, selv om de ikke har noget imod at blive stukket. Det kan være mennesker med psykiske lidelser, socialt udsatte eller med et andet modersmål end dansk.

Hvad end årsagen er, er det ærgerligt. Dels er det skidt for folkesundheden. Dels kan det være skidt for samfundsøkonomien, da manglende vaccinationer kan føre til forlængede eller nye restriktioner til skade for mange virksomheder.

Annonce

Derfor er det vigtigt, at kommuner og regioner gør en helhjertet indsats for at række ud til de grupper af borgere, som ikke har fået bestilt tid til en vaccination, selv om de har fået en invitation. Det er oplagt, at en del af den indsats er at tilbyde vaccinationer uden at skulle bestille tid.

Desværre bliver den model kun brugt få steder i landet. Et forsøg i juni i ti byer hjalp ifølge Sundhedsstyrelsen ellers mange borgere. Der blev vaccineret 3000 uden tidsbestilling - i Syddanmark var det i Fredericia og Vollsmose i Odense.

En efterfølgende stikprøve viste, at halvdelen på den måde fik fremskyndet deres stik, hver fjerde syntes, det var mere praktisk end at skulle bestille, mens den sidste fjerdedel gav udtryk for, at de kun blev vaccineret, fordi det var muligt uden tidsbestilling.

I Region Syddanmark har man desværre ingen planer om at tilbyde vaccinationer uden tidsbestilling i større stil. Midt i august vil det igen blive tilbudt en enkelt dag i Odense og så to gange to timer i Rødekro, mens der er overvejelser om "lignende tiltag" i Trekantområdet og Esbjerg.

Forhåbentlig lykkes det i sidste ende at nå en høj vaccinationsprocent både i Danmark og denne del af landet. Hvis det kommer til at knibe, må nem adgang til at blive stukket være ét af værktøjerne. Det er i alles interesse.I Region Syddanmark har man desværre ingen planer om at tilbyde vaccinationer uden tidsbestilling i større stil.Annonce
Debat For abonnenter

Strejkende sygeplejersker har været vildt uheldige. Læs hvorfor

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Voldsom stigning i brug af ufaglærte: Her plejes flest ældre af ansatte uden uddannelse i Syd- og Sønderjylland

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Vejen For abonnenter

Brian tabte 90 kilo: - Min kone siger, hun har fået en mand

Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Kommentar: Selvfølgelig bliver Billund større - også med en motorvej

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Annonce