Annonce
Udland

Det norske Storting stemmer om forbud mod homoterapi

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Omvendelsesterapi af homoseksuelle er forbudt i Tyskland, mens Norge onsdag skal stemme om at forbyde det.

Stortinget i Norge skal onsdag stemme om et totalt forbud mod "homoterapi" - eller på dansk omvendelsesterapi - hvor man forsøger at ændre den homoseksuelles tiltrækning af personer af samme køn.

Terapien har været omstridt, da den strider mod seksuelles minoriteters ret til at være dem selv, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Typisk foregår omvendelsesterapien gennem samtaleterapi, bøn eller psykoanalyse. Men mere ekstreme metoder som elektrochok er også blevet anvendt.

Forbuddet ser ud til at blive stemt igennem uden de store problemer.

De norske regeringspartier, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, har sammen med oppositionen tilkendegivet, at de stemmer for forbuddet.

Kristelig Folkeparti vil stemme imod, da partiet mener, at det vil gå imod trosfrihed. Partiet har tidligere markeret sig med mærkesager om blandt andet at forbyde abort.

Sagen har været belyst i efteråret gennem den norske dokumentar "Homoterapi". I et af afsnittene udtalte Norges statsminister, Erna Solberg, at Norge har religions- og trosfrihed, og at et forbud vil gå til grænsen af den frihed.

I forvejen er terapien forbudt i Storbritannien, og Tyskland vil forbyde det. I Danmark anses omvendelsesterapi ikke som at være et stort problem.

Tidligere har ligestillingsminister Mogens Jensen (S) understreget over for Berlingske, at der vil blive slået hårdt ned, hvis det er et problem, da regeringen ønsker at forbedre LGBT-personers vilkår.

LGBT Danmark ønsker ifølge DR Nyheder, at omvendelsesterapi skal gøres ulovligt. Dog kender foreningen ikke omfanget af eventuelle terapitilbud, eller hvorvidt det tilbydes i Danmark.

/ritzau/

Annonce
Artikel fra Berlingske, der henvises til
Artikel fra DR Nyheder, der henvises til
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

Se video: Hør Danfoss-par fortælle om lukningen og planer for fremtiden

Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Annonce