Annonce
Esbjerg

Det perfekte match: Natalie og Ditte fandt hinanden i nyt og ambitiøst uddannelses-tiltag

Natalia Chrapkova (th.) og Ditte Foged Jensen (tv.) har vist sig at være et perfekt match. De har begge fået noget ud af det mentorforløb, Sibu, der skal være med til at løfte erhvervssamarbejdet i området. Foto: Red Star
Natalia Chrapkova fra Esbjerg er en del af Education Esbjergs mentorprogram. Her er hun matchet med en studerende, Ditte, som er ved at tage den selvsamme uddannelse, som Natalia tog på Aalborg Universitet Esbjerg.

ESBJERG: Det har været en vigtig og afgørende oplevelse for Natalia Chrapkova at blive en del af Education Esbjergs nye mentor-program Sibu. Så simpel lyder det efter halvdelen af det første forløb i Esbjergs ambitiøse forsøg på at få flere højtuddannede til byen.

I programmet er hun blevet mentor for Ditte, der ligesom hende har valgt at uddanne sig indenfor bioteknologi og kemiingeniør i Esbjerg.

– Den fælles uddannelsesbaggrund med de samme lærer og de samme forløb er virkelig med til at gøre os til et godt match, og så er det en stor styrke for vores mentor-mentee relation, fortæller Natalia. Udover deres fælles uddannelsessted har de også det til fælles, at de begge har været studentermedhjælpere i en virksomhed. Her gik Natalia fra en stilling som studentermedhjælper hos DSM Esbjerg til en fastansættelse som Process Engineer samme sted.

Annonce

Blandt andet derfor hjælpes flere af DSM Esbjergs studentermedhjælpere af Natalia, og her har Natalia bemærket, at hun med deltagelsen i mentorprogrammet har ændret sin måde at arbejde med studentermedhjælperne på.

– Hos DSM Esbjerg samarbejder jeg med samt hjælper og træner flere af vores studentermedhjælpere. Det er en noget anden relation, end den jeg har til min mentee, men alligevel er jeg begyndt at bruge nogle af mine redskaber og erfaringer fra at være mentor overfor studentermedhjælperne. At være mentor giver mig en ny indsigt i, hvilke spørgsmål de studerende går rundt med, og dem kan jeg nu spørge bedre ind til, fortæller hun.

Falder mere naturligt

Fra september er Natalia yderligere også vejleder på kandidatspecialer, som flere af de ansatte studerende skal skrive. Også her vil Natalia gøre brug af sine erfaringer fra rollen som mentor i det nye lokale uddannelsestiltag Sibu.

– Fordi det er de kandidatstuderendes sidste år på studiet, vil jeg helt sikkert kunne bruge nogle af de spørgsmål, som jeg har stillet min mentee, men i særlig grad også de spørgsmål min mentee har stillet mig. At huske de spørgsmål vil bare gøre det nemmere og forbedre muligheden for at spørge ind til, hvorfor de kandidatstuderende har valgt deres projekter, og samtidig vil spørgsmålene også kunne bidrage til at skubbe dem i retningen af, hvad det er, de egentlig gerne vil, siger Natalia forud for de nye opgaver.

Natalia er positivt overrasket over, hvor meget hun har udviklet sig i tiden som mentor. Foto: Red Star

Mentorerfaringerne, som Natalia har gjort sig, er dog også gavnlige for hende, når det er hendes kolleger, der har brug for en hjælpende hånd eller feedback.

– Dittes og mine samtaler er med til at udvikle mig og forbedre mine færdigheder indenfor mentoring. Jeg oplever, at mentoring er en kompetence, som er meget givende og god at udvikle. Også på arbejdspladsen, hvis jeg skal hjælpe mine kollegaer med noget, forklarer Natalia.

Annonce

Givende for alle

At mentorprogrammet har tilføjet noget til Natalias arbejde hos DSM Esbjerg er heller ikke gået ubemærket hen. Her har særligt Natalias leder set en udvikling hos hende.

– Natalia og jeg har talt om hendes oplevelser gennem mentorprogrammet, og her har jeg kunnet se og høre, at det har bidraget til refleksion og personlig udvikling hos Natalia. Hendes tilgang til samarbejde især med de yngre medarbejdere har også ændret karakter, fortæller Jacob Kirkegaard Rasmussen, Head of Process Department hos DSM Esbjerg.

Selv var Natalia klar over, hvad hun skulle efter sin studietid.

– Jeg synes, mentorprogrammet er et rigtig godt initiativ. Hvis mentorprogrammet havde været tilgængeligt for mig, da jeg studerede, så havde jeg helt sikkert tilmeldt mig – også selvom jeg havde en studentermedhjælperstilling med udsigt til fastansættelse her hos DSM Esbjerg. Jeg kan virkelig godt lide, at initiativet både hjælper studerende med at få en fod indenfor hos virksomheder, og samtidig også giver virksomhederne en kontakt til de studerende, fortæller Natalia.

Annonce

Win-win

Også hos Natalias leder er der positiv opbakning til mentorprogrammet og til den forbindelse, det giver til de studerende.

– Vi er altid interesserede i samarbejder med eksterne partnere. Det giver ny inspiration og en dybere forståelse af, hvad der rør sig hos de studerende. Hvis vi samtidigt kan bidrage til de studerendes udvikling – så er det win-win, fortæller Jacob Kirkegaard Rasmussen, Head of Process Department hos DSM Esbjerg.

Sibu

  • Education Esbjerg står bag initiativet Student In Business (SIBU), som skal bringe de studerende i Sydvestjylland tættere på erhvervslivet og derved gøre området til Danmarksmestre i erhvervssamarbejde.
  • Mentorprogrammet i Student In Business (SIBU) matcher mentorer med 2-8 års erhvervserfaring med studerende på de videregående uddannelser i Esbjerg. 
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Esbjerg

Kommune afviser at indføre regler for udklædning på sidste skoledag: - Vi skal passe på med at lade os krænke

Haderslev

To år mere med streetfood: Allerede inden åbningen i begyndelsen af juni er lejeaftalen på prominent havnefront blevet forlænget

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Aabenraa

Anden sure smiley i træk: Kendt restaurant havde opbevaret fisk for varmt - indehaver lægger sig fladt ned

Haderslev For abonnenter

Mere end otte år efter lukning: Sygehus i ni etager endelig solgt til ukendt investor

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Billund

Før bestod livet af chips og snoller på sofaen: Efter sit halvmaraton er en anden drøm rykket tættere på

Erhverv For abonnenter

Derfor skriver avisen om de klamme beskeder: Det er vigtigt, at chefer opfører sig ordentligt

Esbjerg

Lejlighedsopgang evakueret ved køkkenbrand: Beboer tilset af ambulance

Annonce