Annonce
Indland

Det rammer hårdt når uddannelser lukker

Lokalsamfundet mister en bastion og livsnerve, hvis ungdomsuddannelsen lukker, mener analysechef Mie Dalskov Pihl, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Det bliver svært at få folk til at slå sig ned i byområder med langt til en ungdomsuddannelse, siger eksperter. 60 uddannelser er truet af lukning frem mod 2030, og det kan ramme de svage unge, hvis de skal sidde halvanden time i en bus, advarer tænketank.

Fraflytning: 60 ungdomsuddannelser er i fare for at lukke i de kommende år, viser en analyse fra Danske Regioner. Det vil gøre ondt i de tyndt befolkede områder, hvor unge får halvanden times transport eller mere til deres uddannelse. Det mener Annette Aagaard Thuesen, der er landdistriktsforsker på Syddansk Universitet.

- Det bliver et mindre attraktivt lokalområde, hvis der bliver halvanden time til en ungdomsuddannelse. Mange af de områder, der vil blive ramt, har allerede mistet folkeskoler, og de har måske mistet et lokalt seminarium og nu ryger det så ned på næste niveau med gymnasierne og de andre ungdomsuddannelser. Det bliver sværere at få folk til at flytte til de områder, hvor der er lagt op til at unge skal transportere sig langt, når de skal i gang med en uddannelse, siger hun.

Annette Aagaard Thuesen peger også på, at unge i områder uden for de store byer ellers er er gode til at tage en ungdomsuddannelse. Det bliver sværere nu:

- Der kan ske det, at selve uddannelsesniveauet falder i et område, når det bliver sværere at tage en uddannelse. Det er ikke kun et lokalt problem, for det vil også betyde, at der bliver færre, der kan gå videre ind på de videregående uddannelser, siger Annette Aagaard Thuesen

Annonce

Når en uddannelse lukker, så breder det sig som ringe i vandet. Det er er arbejdspladser, der forsvinder, det er cafeerne, der mangler kunder, når gymnasiet lukker.

Mie Dalskov Pihl, analysechef hos AE Rådet.

Huller i danmarkskortet

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet flere analyser om uddannelser og centralisering. Tænketankens analysechef, Mie Dalskov Pihl, kalder det voldsomt, at der nu er udsigt til, at 60 ungdomsuddannelser er truet på grund af små årgange. Hun mener, det kommer til at gøre ondt i de områder, der får længere til en uddannelse, og hun sammenligner uddannelsens betydning med de veje, busruter, havne og andet, der får en lokalsamfund til at fungere.

- Uddannelse er et vigtigt stykke infrastruktur, hvis vi ikke skal have huller i danmarkskortet. Når en uddannelse lukker, så breder det sig som ringe i vandet. Det er er arbejdspladser, der forsvinder, det er cafeerne, der mangler kunder, når gymnasiet lukker. Det er ungdomslivet, der forsvinder, og det er kommende arbejdskraft, der kommer til at mangle, siger hun.

Mie Dalskov Pihl peger på, at det ofte er de svageste unge, der betaler prisen, når uddannelser flytter længere væk.

- Det er især de udsatte unge, som måske har brug for støtte og for lidt længere tid til lektierne, der ikke kan overskue at sidde at sidde og bumle i en bus i halvanden time. Det kan være afgørende for, om de får en uddannelse eller ej, siger analysechefen.

Mie Dalskov Pihl peger på, at ungdomsuddannelserne i forvejen er under hårdt pres efter tre år med sparekrav og udsigt til det samme i de kommende år.

Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Corona har tvunget skoler til at tænke nyt: Det kan give bonus bagefter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce