Annonce
Erhverv

Det smarteste ved 5G har vi ikke tænkt på endnu

- Der kommer antenner i vores lysmaster, på husgavle og i parkeringsanlæg. Alle vegne, siger Torben Rune, teleekspert og direktør i Netplan. PR-foto

Hvis man har en oplevelse af, at internettet kører superhurtigt på mobiltelefoner i dag, kan det være svært at se fidusen ved 5G.

Det femte generations mobilnet er ikke desto mindre på vej, og fordelene skal nok dukke op i takt med, at teknologien bliver mere moden.

Det mener teleeksperten Torben Rune, der er direktør i rådgivningsfirmaet Netplan.

- Der er så uendeligt mange anvendelser, og det er altid sådan med ny teknologi, at der hele tiden dukker nye muligheder op, som man ikke havde tænkt på, men som man ender med at få meget stor glæde af, siger han til avisen Danmark.

Det ligger dog fast, at 5G-mobilnettene vil få en betydeligt større kapacitet end de mobilnet, vi kender i dag.

Det er ligegyldigt, hvis man blot vil se film på sin telefon eller bruge de mange apps, som vi allerede kender.

Til gengæld kan den ekstra kapacitet åbne en masse muligheder for kommunikation mellem alle de maskiner, robotter og andet udstyr, som vi omgiver os med.

- 5G bliver en stor revolution for den industrielle anvendelse, selvkørende biler, overvågning, miljøkontrol, energistyring og alle mulige opgaver, der kræver stor regnekraft, siger Torben Rune.

Han nævner begrebet Internet of Things, der på dansk oversættes til Tingenes Internet. Det beskriver den situation, hvor masser af elektronik forbindes med hinanden i et stort netværk, og som - når det virker - giver mennesker og virksomheder en stribe nye muligheder.

Annonce

Klart teknologisk fremskridt

Torben Rune fortæller om selvkørende biler, som i de nuværende tidlige udgaver er udrustet med kraftige computere, der skal håndtere de mange data, som kameraer og sensorer opfanger ude i den virkelige trafik.

- Men når du kommer ind i tæt trafik, så er du nødt til at få bilerne til at samarbejde med hinanden, og det kan du kun, hvis der er en kraftig forbindelse ud til bilerne, så de med høj båndbredde og stor præcision kan fortælle hinanden, hvad de oplever, siger Torben Rune.

Her er 5G bygget op på en måde, der gør det muligt at kommunikere uden forsinkelse, og det er afgørende i trafikken - og et eksempel på et klart teknologisk fremskridt i forhold til de nuværende mobile netværk.

5G løser dog ikke alle problemer. Hvis båndbredden, altså hastigheden på internettet, er høj, vil rækkevidden af netværket samtidig være lavt.

Derfor kommer vi til at se talrige nye antenner i bybilledet. Det er antennerne, der gør netværket trådløst og sikrer kontakt mellem alt fra mobiltelefoner til biler, droner og anden elektronik.

Hvis antennerne skal levere den store kapacitet, har de hver især behov for en lynhurtig fiberforbindelse af den type, som TDC og flere af energiselskaberne igennem mange år har gravet ned i jorden.

- Der kommer antenner i vores lysmaster, på husgavle og i parkeringsanlæg. Alle vegne. Og hver eneste af dem, skal have en fiber, så der bliver et nyt stort marked for fiberoperatørerne, siger Torben Rune.

At 5G har en høj kapacitet løser ikke udkantsproblemerne, hvor teleselskaberne i årevis er blevet kritiseret for manglende dækning i yderområderne.

Det skyldes igen, at rækkevidden bliver lav, hvis hastigheden skal være høj.

- I udkantsområder står antennemasterne stadig med store mellemrum, og der giver 5G ikke de store båndbredder. Det gør 5G kun, hvor masterne står tæt, siger Torben Rune.

Bruger alle netværk

5G byder alligevel på en klar nyhed i forhold til tidligere generationer. De fleste danskere har i dag en telefon, der benytter et 4G-netværk. Hvis sådan et netværk er uden for rækkevidde, vil telefonen vælge et 3G- eller endda et gammel 2G-netværk, hvis det kan lade sig gøre. Men det er enten-eller.

En 5G-telefon, hvor de første modeller måske er på markedet inden nytår, kan bruge alle de tilgængelige netværk samtidig. Teknisk set er det meget komplekst, men det bemærker brugeren ikke - man oplever blot at have en utrolig hurtig internetforbindelse.

Energistyrelsen er i øjeblikket i gang med de auktioner, der skal fordele de nødvendige frekvenser, så teleselskaberne kan gå i gang med at udrulle deres 5G-net.

De første netværk forventes at være oppe at køre i løbet af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce