Annonce
Tønder

Det spiller: Musikklasser på vej i Tønder Kommune

Kulturskoleleder Henrik Thaysen Dam glæder sig over, at børn- og skoleudvalget har valgt at støtte projektet med musikklasser. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Kulturskole har budt ind med et nyt projekt, hvor de lokale folkeskolers 3. klasser får musikundervisning af kulturskolelærere. Der skal efter planen også oprettes et skoleorkester.

Tønder: Et nyt omfattende samarbejde mellem Tønder Kulturskole og de lokale folkeskoler er på vej.

Kulturskolen har således barslet med et forslag om musikklasser, hvor nogle af kulturskolens lærere underviser folkeskolernes 3. klasser i at spille på for eksempel violiner, celloer, trompeter og tværfløjter. Der skal efter planen også oprettes et skoleorkester, og tanken er, at projektet sættes i gang som et to-årigt forsøg efter sommerferien.

Børn- og skoleudvalget har besluttet sig for at bakke op økonomisk, og udvalgsformand Kim Printz Ringbæk (S) er begejstret over tiltaget.

- Det ser vi rigtig meget frem til. Det glæder vi os rigtig meget til at følge, siger han.

Udvalget bakker kontant op med 242.000 kroner årligt til selve driften og giver 125.000 kroner til indkøb af musikinstrumenter. Et tilsvarende beløb til instrumenter kan komme fra kultur- og fritidsudvalget, som endnu ikke har behandlet sagen.

Orkestermester

Det kommende skoleorkester har, allerede inden de første toner er spillet, fået en god start. Således er det netop offentliggjort, at Tønder Kommunes folkeskoler er kommet med i projekt Orkestermester.

Rent praktisk betyder det, at det kommende skoleorkester får 3000 kroner per elev til indkøb af instrumenter, og orkesteret skal på et tidspunkt spille med Danmarks Radios Symfoniorkester sammen med de andre orkestermesterskoler.

Det er Danske Musik- og Kulturskoler, der står bag projektet Orkestermester, som er økonomisk støttet af Nordea-fonden og Kulturministeriet.

Glad leder

Henrik Thaysen Dam, der er leder af Tønder Kulturskole, er glad for børn- og skoleudvalgets opbakning.

- Jeg synes, det er fremragende. Det er jeg selvfølgelig super glad for, siger han.

Kulturskolen, der har et mål om at bidrage til folkeskolernes musik- og kulturliv, har tidligere involveret sig i forskellige skoleprojekter. Man har blandt andet samarbejdet med Tønder Grundskole, hvor tredje årgang prøvede at spille på orkestermusikinstrumenter.

- Det fungerede simpelthen så super godt, så vi syntes, at endnu flere børn skulle have glæde af at køre det projekt, fortæller Henrik Thaysen Dam.

Projekt "Musikbroen", hvor flere skoler var involveret, gav også børn mulighed for at spille på strygere og blæseinstrumenter, og efterfølgende meldte en del børn sig ind i kulturskolen.

Annonce

Netværk af lærere

Nu har kulturskolen så udarbejdet et projekt, som involverer alle lokale folkeskoler med 3. klasser. Hver klasse vil få besøg af to kulturskolelærere i 16 uger - 45 minutter per uge - og hver elev får mulighed for at spille på to instrumenter. Der oprettes efter planen et skoleorkester, hvor eleverne efter endt undervisning kan deltage.

- Vi kalder den Tønder-modellen. Man skal jo være ydmyg, siger Henrik Thaysen Dam med et grin.

Han er opmærksom på, at kulturskolens undervisning kan dele vandene i klasserne.

- Der er givetvis nogle, som vil synes, det er mega kedeligt, og så er der givetvis nogle, der synes, at det her er bare det fedeste, de har prøvet, siger han.

Kulturskolelederen håber på, at projektet fortsætter efter forsøgsperioden.

I projektet ligger også opbygningen af et netværk for folkeskolernes musiklærere. Det skal der bruges 20.000 kroner på årligt. Henrik Thaysen Dam regner med, at fire-fem lærere fra kulturskolen bliver involveret i det kommende projekt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce