Annonce
Livsstil

- Det største nogensinde var Louisianas udstilling om graffiti i 1985

Morten Kirckhoff. Foto: Morten Kirckhoff

Mig og kulturen til uge 1: Morten Kirckhoff

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Jeg læser, lytter, streamer, surfer og går ud. Kulturforbruget er stort. Både det poppede og også alt det, jeg involverer mig i, qua mit arbejde. Der er masser, jeg ikke når, men når jeg gør det, beriger det.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Mine yndlingshistorier er om de gamle eventyrere. Om Peter Freuchens og Knud Rasmussens ekspeditioner over Grønland. På deres første Thule-ekspedition krydsede de i 1912 indlandsisen til Østgrønland. Siden jeg var dreng, har de fascineret og gør det stadig. Elsker de gamle bøger om deres strabadser og de eventyr, de drog ud på.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Første koncert med Public Enemy og LL Cool J i Saga på Vesterbrogade i København. 1987. Havde aldrig hørt og oplevet noget så vildt, da de stod der med ”våben” og militæruniformer. Noget af en ”ud af teenagekroppen-oplevelse” for en provinsdreng - og en koncert, som sidenhen står som en legendarisk oplevelse. Den gad jeg godt opleve igen.

Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg bor tæt på Nørrebro Teater og kommer til de fleste opsætninger. Et formidabelt sted, og de tager en masse chancer, når de sætter stykker op. Jeg har lige, med familien, set ”Et Juleeventyr”, hvor Mette Horn gør det eminent som den gamle sure mand Scrooge i Dickens’ klassiker. Serier har desværre aldrig fanget mig. Jeg kommer sjældent i gang med det samme - og når tiden så er der, så ligger der 5 sæsoner a 10 afsnit og venter. Det kan jeg ikke overskue. Så ud over ”Klovn” har jeg aldrig set en hel serie til ende.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Det største NOGENSINDE var Louisianas udstilling om graffiti i 1985. Jeg havde aldrig hørt om hiphop, Bronx, rapmusik eller graffiti. Men Louisianas udstilling ændrede mit liv. Dagen efter malede jeg min første mur, og det blev i årene efter til mange mure. Det var kimen til min passion og karriere. Først ind i reklamebranchen og sidenhen, hvor jeg har helliget mig fotografiet.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Klart fotografiet. Det er et udtømmelig håndværk, og jeg imponeres stadig af det arbejde, som fotografer i 40'erne-60’erne lavede, til det, som sker i dag. Man tænker tit, at nu har man set det meste - men næsten dagligt dukker der noget interessant op. Fotografiet er blevet demokratiseret nu, hvor alle har en smartphone - og det presser håndværket. Men ofte til det bedre - og de dygtige fotografer bliver hele tiden bedre.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- World Press Photo. En årlig begivenhed, som kan opleves i Politikens Hus. Her udstilles verdens bedste pressefotos hvert år. For første gang i mange år nåede jeg det ikke - hvilket ærgrer mig! Det er en både deprimerende og livgivende oplevelse hvert år.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Mindes at være faldet i søvn til ”Aida” i Operahuset. Det var en søndag efter en julefrokost. Jeg havde megatømmermænd. Skidt kombination.

---

Fakta: Blå bog

Morten Kirckhoff (f. 1971) er fotograf, eventyrer, foredragsholder og tv-vært. Han startede sin karriere i reklamebranchen, hvor han blandt andet arbejdede for Nike og Lego. I 2011 udgav han sammen med komiker og tv- og radiovært Jan Elhøj ”Abandoned vol. 1”, som siden er blevet til en serie af fotobøger om forladte steder over hele verden - senest også fra Danmark. Som tv-vært har han vist forladte steder frem i ”Alt forladt” og sammen med Jan Elhøj været vært på rejseprogrammet ”Nul stjerner” på DR2. Han har rejst i mere end 100 lande og er medlem af Eventyrernes Klub. Morten Kirckhoff er aktuel med bøgerne ”Ild - Eventyrlig mad” og ”Forladte steder i Danmark”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce