Annonce
Sydjylland

Det sydjyske sommerhusmarked går usikker fremtid i møde

Da sommerhuse er et luksusgode, som man typisk sparer på, hvis privatøkonomien bliver ramt, risikerer salget af sommerhuse at blive ramt hårdere end det øvrige boligmarked, mener Jacob Hangaard, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri. Arkivfoto: JFM.
Sommerhusene i Sydjylland har været populære de senere år, og antallet af handler og priser er steget. Men med den nuværende coronakrise går sommerhusmarkedet en usikker fremtid i møde, vurderer Dansk Byggeri.

Der var godt gang i sommerhussalget i Sydjylland sidste år, da 914 sommerhuse skiftede hænder. Det er en stigning på 23 procent sammenlignet med 2018, og 122 procent flere end i 2014. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri, der bygger på de seneste tal fra Finans Danmark.

- Bedre vilkår for at låne penge, stigende friværdier i egen bolig og en samfundsøkonomi i god form frem til starten af 2020 er noget af det, der har været med til at skubbe sommerhussalget i vejret, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard i en pressemeddelelse.

Men fremtidsudsigterne for sommerhusmarkedet er blevet mere usikre.

- På den ene side gør udbruddet af coronavirus, som har lukket grænserne og stoppet rejseaktiviteten, nu sommerhusferien i Danmark endnu mere tillokkende for danskerne selv. Og danskernes stigende klimabevidsthed kombineret med en række varme danske somre de senere år kan gøre sommerhusene mere eftertragtede. Men når det gælder salg af sommerhuse, kan coronapandemien også betyde, at der bliver lagt en dæmper på handelsaktiviteten, ligesom vi ser på det ordinære boligmarked. Salget af sommerhuse risikerer faktisk at blive ramt hårdere end det øvrige boligmarked, fordi sommerhuse er et luksusgode, som man typisk sparer på, hvis privatøkonomien bliver ramt, siger Jacob Hangaard.

Annonce

Kvadratmeterprisen stiger

Hvilke effekter, der ender med at veje tungest, kommer blandt andet til at afhænge af, hvor lang tid krisen og nedlukningen af dele af samfundet varer, og i det hele taget hvor hårdt arbejdsmarkedet og økonomien bliver ramt, vurderer han.

Sommerhusenes stigende popularitet har fået kvadratmeterpriserne til at stige. I Sydjylland er priserne steget med cirka fire procent fra 2018 til 2019. Sammenligner man med 2014 er prisstigningerne større. Dengang kostede et sommerhus i Sydjylland i gennemsnit 16.220 kroner per kvadratmeter. Sidste år var kvadratmeterprisen i gennemsnit 17.213 kroner, svarende til en stigning på cirka seks procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pseudo-oplukning af grænsen: Det er kun lidt bedre end ingenting

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Annonce