Annonce
Haderslev

Det var varmt: Løkke-drengene klarede over 100 kilometer

Cirka 40 unge cykelryttere fra Løkke-fonden var lørdag ude på deres livs længste tur på cykel: Over 100 kilometer fra Haderslev til Kolding og Esbjerg.
Annonce

Temperaturen viste 29 grader.

Den lange kolonne af cykel-drenge og deres følge krydsede den jyske højderyg lørdag ved middagstid på vej mod Esbjerg ad små og snirklede veje i lummervarm tordenluft.

- Det er krafted... varmt, lød det fra en af drengene, der havde nok at slås med.

- Ja, ja, kom nu, du kan godt, lød svaret.

Mange af drengene på cykel-forløbet kommer fra et formmæssigt nulpunkt - for meget computerspil, usund levevis eller misbrug af hash og stoffer - så pulsen bankede derudaf, og flere af dem lød stakåndet under turen.

De fleste klarede dog turen fint. Enkelte af drengene måtte have et skub, eller tog en tur ud i hegnet, når koncentrationen svigtede. Men missionen: At give drengene en oplevelse at at kunne klare over 100 kilometer på cykel med kammeratlig opbakning, lykkedes.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, der er stifter af Løkke-fonden, mødte også op ved mellemstationen i Kolding for at ønske god tur. Han og ægtefælle Solrun cykler begge, men valgte at tage bilen rundt i Danmark for at ønske god tur til de forskellige drenge-hold, som var afsted på deres lange tur lørdag og søndag.

Søndag var det så tid til at tage turen den anden vej efter overnatning i Esbjerg.

Annonce

Corona

Løkke-fonden tilbyder i samarbejde med kommunerne et selvtillidsforløb for store drenge og unge mænd, der har svært ved at komme igang med uddannelse eller job efter folkeskolen.

Vi har tidligere her i avisen fortalt om Patrick, der var med på forløbet og i dag har fået en læreplads som tømrer.

Der var oprindeligt 20 unge tilknyttet forløbet i Haderslev og 20 i Kolding, men enkelte var faldet fra under corona-epidemien. Projektet var tvunget til at holde pause i hele foråret, og det havde ikke kostet lidt på tilslutningen, fortalte direktør i Løkke Fonden Frederik Nicolas Meyer.

Drengene får stillet en helt ny racercykel og cykeltøj til rådighed, og så er det ellers bare med at møde op til træningerne til tiden og få gjort noget ved selvtilliden.

Enkelte af dem var lidt skuffede over forløbet i år:

- Det er sgu lidt skuffende, at den corona skulle komme og ødelægge det. Det havde været fedt med en fem-dages tur rundt i Danmark, fortalte en af dem.

Årets varmeste dag og på vej på deres livs længste cykeltur. Løkke Fondens Challengehold er for drenge, der ikke har fået en god start på ungdomslivet, hvor uddannelse eller job gerne skulle være godt igang. Foto: Løkke Fonden
Annonce

Cykelterapi

Flere kommuner har i lighed med Løkke Fonden lavet forløb med unge, der lever på kanten og har svært ved at trække sig selv igang med uddannelse eller job. Det gælder eksempelvis både Vejle, Aabenraa og Vejen kommuner, hvor unge på kontanthjælp er blevet henvist til forløb, hvor målet eksempelvis er et cykle til Alperne eller Paris.I Haderslev Kommune har man valgt at lave et samarbejde med Løkke Fonden i stedet for at lave forløbet selv.

Gruppen bag Løkkefonden i Haderslev består af frivillig mentor og UU-vejleder Lars Bo Rasmussen, Mads Pedersen, leder af Ungdoms- og uddannelsesvejledningen, frivillig mentor og lærer Bjarne Gehrt, frivillig mentor og ungerådgiver Jakob Lauridsen, afdelingsleder på Haderslev Jobcenter, Britta Barsøe Aarøe, cykelrytter Jeppe Klein og desuden cykerytter Jeppe Tolbøll. Tolbøll er dog ikke på billedet her. Arkiv: Lars Fahrendorff

Og erfaringerne med cykelforløb er rigtig gode. Langt de fleste af de unge mænd kommer faktisk igang med en uddannelse eller et job efter at have deltaget i forløbet.

Evalueringer af Løkke Fondens cykelforløb har vist, at drengene selv føler, at egenskaber som vedholdenhed, selvkontrol og tro på fremtiden er blevet styrket gennem forløbet. Samtidig bliver de ofte inadvendte og isolerede drenge tvunget ind i en gruppe, hvor det gælder om at være en god kammerat og se ud over egne behov.

Mentor fra Haderslev, Jakob Lauridsen, kunne fortælle, at mange af de unge havde fortsat deres vægttab under tre måneder med corona - til trods for, at de kun lige nåede at starte forløbet og ikke kunne komme til at træne.

Bubber er med i bestyrelsen i Løkke-fonden og deltog også i turen til Esbjerg på cykel. Her taler han cykler med licensrytter fra Haderslev, Jeppe Tollbøl, der har stået for en del af træningen med de unge drenge. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce

Ikke helt overstået

Selv om coronaen denne gang havde ødelagt planen om at gennemføre et etapeløb med drengene gennem hele Danmark - fem gange 100 kilometer - så bliver der til efteråret et opsamlingsløb, hvor alle drengene blandt andet skal køre gennem København med eskorte.

Foreløbig er der sommerferie, hvor drengene selv skal forsøge at holdes og i form og ikke falde tilbage i gamle usunde vaner.

Løkke Fondens økonomi til cykler og lønninger hviler på donationer fra sponsorater.

Lars Løkke Rasmussen ønsker drenege fra Haderslev og Kolding god tur foran Firmafabrikken i Vonsild. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce