Annonce
Esbjerg

Det varme vand fosser ud på fjerde måned: Din Forsyning leder stadig efter huller og læk

Det store vandtab fra fjernvarmerørene kan ende med at blive en dyr fornøjelse for forbrugerne. Det er nemlig dem, der i sidste ende hænger på regningen. Vandtabet koster cirka 25 kroner per kubikmeter, og løber op i en merudgift på over 4,5 millioner kroner årligt. Arkivfoto: Morten Pape
Den store eftersøgning efter utætheder i fjernvarmenettet fortsætter. Over 30 brud er fundet, men vandtabet er stadig alt for højt.

Esbjerg: Hvor forsvinder det varme vand hen?

Det spørgsmål har Din Forsyning ledt efter svar på i snart fire måneder. Siden november er der fosset op mod 500.000 liter vand ud af fjernvarmerørene i døgnet. Det er 200.000 liter mere end normalt, og meget tyder derfor på, at der et eller andet sted i rørsystemet gemmer sit et stort brud. Trods omfattende eftersøgninger er dog ikke lykkedes at finde det.

Det fik i slutningen af januar Din Forsyning til at bede om hjælp til at lede efter grønt vand eller tørre pletter på våd og kold asfalt, og siden er der indløbet over 200 tips fra årvågne esbjergensere.

Annonce

- Mange henvendelser har været om de samme steder, men i cirka 10 procent af tilfældene har der været tale om regulære brud. Derudover har vi fundet cirka 30 brud ved termografering, oplyser Thomas Bornhøft, genbrugs- og distributionschef hos Din Forsyning.

Udfordret af frosten

Der er blandt blevet fundet brud og utætheder bag Rybners Tekniske Skole på Spangsbjerg Møllevej, ved Ravnevej, på Skolebakken og på hjørnet af Jyllandsgade og Rolfsgade. Mange af bruddene er blevet repareret, men på grund af den seneste tids kolde vejr er en del af arbejdet blevet udskudt.

- Vi har ikke kunne reparere alle brud på grund temperaturen – det er ikke så hensigtsmæssigt at lukke for varmen i store områder, når det er minusgrader udenfor, siger Thomas Bornhøft.

Trods de mange henvendelser og brud, er vandtabet dog fortsat for højt.

- Vi kan ikke sige, hvor stort spædevandstabet er lige nu, for vi har selv tappet en del vand af i forbindelse med reparationer, og i den seneste tid, hvor vi har haft minusgrader, har der været nogle voldsomme frostsprængninger i varmeflader til ventilationsanlæg eller i tomme boliger, hvor hele kældre er blevet fyldt med fjernvarmevand. Enkelte dage har vi været helt over 600.000 liter tabt vand på grund af frostsprængninger, siger genbrugs- og distributionschefen hos Din Forsyning.

Annonce

Jagten fortsætter

Din Forsyning leder derfor videre, og satser blandt andet på, at en drone med termiske kameraer kan hjælpe dem på vej.

- Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og identificere unormale høje temperaturer og sandsynligheden for en utæthed. Ved at termografere fra en drone er det derfor vores klare håb, at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over, hvor der kan være utætheder, siger Thomas Bornhøft.

Der er en række forhold, der skal være i orden for, at det overhovedet er muligt at termografere med en drone. For at opnå de bedste resultater sender Din Forsyning dronen i luften, mens det er koldt og mørkt. Det må ikke regne, og asfalten må ikke være våd. Der må også kun være en middelvind under otte meter i sekundet, ellers kan dronen ikke flyve stabilt.

- Det kan derfor være svært at fortælle, hvornår vi flyver, men vi vil løbende oplyse om planlagte og gennemførte flyvninger på vores hjemmeside og Facebook, siger Thomas Bornhøft.

Han vil samtidigt gerne opfordre esbjergenserne til at blive ved med at holde øje med tørre pletter på et ellers vådt fortov, damp fra kloakken eller grønt vand, der strømmer op af jorden. Mistænker man et brud, kan Din Forsyning kontaktes på 7474 7474.

Fjernvarmevand

Fjernvarme er et fælles lokalt eller regionalt varmesystem. Det bygger på et simpelt princip, hvor vandet cirkulerer i et lukket system: Varmt vand fra varmeværket bliver sendt ud til forbrugerne og det afkølede vand sendes retur til værket, hvor det bliver genopvarmet.

Vandtab i fjernvarmesystemet er ikke noget nyt problem i Esbjerg. Tilbage i 2017 lå vandtabet i gennemsnit på 350-400 kubikmeter vand i døgnet, og derfor begyndte Din Forsyning at tilsætte grønt farvestof til fjernvarmenettet for at finde læk og brud. Får du grønt vand i hanen, er det derfor tegn på, at du har en defekt varmeinstallation.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce