Annonce
Udland

Det vil tage et år at udvikle vaccine mod virus i Kina

str/Ritzau Scanpix
Virussets arvemasse er offentliggjort, og adskillige organisationer arbejder på at udvikle vaccine.

Det vil tage mindst et år at udvikle en vaccine mod det nye coronavirus. Det vurderer den internationale vaccinealliance Gavi.

Lungevirusset, som skal være brudt ud i forbindelse med handel med illegalt vildt på et dyremarked i den kinesiske storby Wuhan, er indtil nu blevet konstateret hos 571 mennesker. Det har ifølge de kinesiske myndigheder ført til 17 dødsfald.

Gavis topchef, Seth Berkley, siger, at forskere endnu ikke ved tilstrækkeligt om den nye sygdom til at vurdere, hvor meget den kan sprede sig.

- Det vil tage måneder, før der kan ske kliniske undersøgelser, og det vil tage mindst et år, før en vaccine kan blive almindeligt tilgængelig, siger Berkley.

- Den gode nyhed er, at forskere allerede har offentliggjort virussets arvemasse, hvilket har gjort det muligt for adskillige organisationer forskellige steder i verden at arbejde på udviklingen af en vaccine, siger Berkley videre og tilføjer:

- Det er lettere at udvikle vacciner mod et coronavirus end mod sygdomme som malaria eller hiv.

Gavi er et non-profit partnerskab, som arbejder sammen med regeringer, erhvervsledere, Verdensbanken, nødhjælpsgrupper og private organisationer om udvikling og forbedringer af vacciner og vaccinationsprogrammer.

Gavi siger, at det har bidraget til, at over 760 millioner børn er blevet vaccineret i verdens fattigste lande siden 2000, hvormed mere end 13 millioner dødsfald er blevet forhindret.

Der har været rapporteret om en del corona-tilfælde uden for Kina - blandt andet i Japan, Filippinerne, Taiwan, Sydkorea, Thailand og USA samt i de kinesiske territorier Hongkong og Macau.

Wuhan har omkring 11 millioner indbyggere.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce