Annonce
Kolding

Det vrimler med rotter i Kolding

Rottebekæmpelse ved Slotssøen i Kolding

Totalen var sidste år på mere end 10.000 rottebesøg for Kolding Kommune, og man konstaterede skadedyr mere end 6000 steder. Flere faktorer er årsag til de mange rotter.

Aldrig før har Kolding Kommune fået så mange anmeldelser om rotter, og aldrig før har skadedyrsbekæmperne konstateret så mange rotter. Det er en kombination af flere ting, der gør at rotterne vrimler mere end tidligere.

- Der er flere rotter i år, blandt andet på grund af milde vintre. Så er der flere, der har overlevet. Vi har ikke rotteboom, men der er mange, siger Birgitte Hansen, der er projektleder ved Kolding Kommunes rottebekæmpelse.

Rotterne trækker ud

Hun forklarer, at kommunen har haft stort fokus på rottebekæmpelse, og at det kan have fået flere til at anmelde rotter. Sidste år anmeldte flere end 4000 borgere rotter, og rottebekæmperne har været på over 10.000 besøg. Det høje antal besøg skyldes, at når der konstateres rotter, så kommer rottebekæmperen ud flere gange. En anden ting, der spiller ind, er kloaknettet. Ifølge Birgitte Hansen har rigtigt mange parcelhuse kloakrør, som blev lagt ud i 1960'erne og 1970´erne, og de har en levetid på 50 år.

- Når kloakkerne mørner, så trækker rotterne ud, og så ser vi dem mere. Det er altså mange små ting, der gør, at vi ser mange rotter, og det kommer vi også til i år, forudser Birgitte Hansen.

Man har som borger pligt til at anmelde, hvis man har mistanke om rotter, og man har også pligt til at følge de retningslinjer, som rottebekæmperen udsteder, så man kan forebygge at få rotter flere gange.

Kolding Kommune bekæmper primært rotterne med fælder, men også nogle gange med gift. Opgaven med at bekæmpe rotter i Kolding er udliciteret til et privat firma.

Annonce

Rottebekæmpelse

2016: Udgifter til rottebekæmpelse: 3.031.707,60 kroner. Anmeldelser: 4337, besøg totalt: 10.686, med rotter: 5858, uden rotter: 4828. Gift udlagt i kilo: 583,5, antal fælder opsat: 3661.

2015: Udgifter til rottebekæmpelse: 3.004.920,79 kroner. Anmeldelser: 3503, besøg totalt: 8996, med rotter: 4924, uden rotter: 4069. Gift udlagt i kilo: 2952,67, antal fælder opsat: 1522.

Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Landsby er klar til at redde liv

Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce