Annonce
Aabenraa

DF-bombe: Viceborgmester klar til at forlade sit parti

Der er ikke meget at smile ad lige for tiden. Det ser ud til, at viceborgmester i Aabenraa Kommune Ejler Schütt senest er færdig med Dansk Folkeparti efter denne byrådsperiode, men måske allerede torsdag, hvor partiforeningen forud for et opstillingsmøde ikke vil bøje sig for ultimatum. Arkivfoto: Claus Thorsted
Dansk Folkeparti har aktuelt fem medlemmer i Aabenraa Byråd. Det tal kan dog ændre sig torsdag, hvor medlemmerne skal vælge spidskandidat til det kommende valg. Partiets ubestridte nummer ét tæt på farvel.

Aabenraa: Det kan blive en højdramatisk aften, når Dansk Folkepartis partiforening i Aabenraa torsdag holder opstillingsmøde.

Der var lagt op til kampvalg om pladsen som spidskandidat ved det kommende kommunalvalg mellem mangeårig viceborgmester og gruppeformand Ejler Schütt og teknik- og miljøudvalgsformand Arne Leyh Petersen, der er i gang med sin første byrådsperiode.

Det kommer nu næppe til at ske. Den 76-årige Ejler Schütt har de facto trukket sig, fordi han har gjort sit spidskandidatur afhængigt af bestyrelsens anbefaling af ham, der har været sit partis topscorer ved de tre seneste kommunalvalg.

Annonce

Forud for opstillingsmødet har Ejler Schütt stillet bestyrelsen et ultimatum – den skal anbefale ham over for medlemmerne, men det har bestyrelsen i en mail til ham afvist at gøre. Og det tyder ikke på en kovending i den sag.

- Det er nemt nok med vores spidskandidat. Vi har jo kun én nu. Ejler har den 10. oktober meddelt os, at han trækker sig, fortæller Ida Smed, der er formand for partiforeningen, men også byrådsmedlem.

Under lavmålet

- Vi vil ikke anbefale ham, fordi det er første gang i mange år, vi har flere kandidater. Vores medlemmer skal have lov at vælge den bedste mand, slår Ida Smed fast.

- Jeg har taget så mange tæv for DF, og så vil man ikke bakke mig op ved at fortælle forsamlingen, at de (bestyrelsen, red.) anbefaler, at man stemmer på mig, selvom man selvfølgelig skal stemme, som man selv vil, siger Ejler Schütt, som peger på, at bestyrelsen tidligere gerne har villet anbefale ham.

- Og så havde man den frækhed i det svar, jeg fik, at skrive, det det først er nu, man har kampvalg om spidskandidatposten. De andre år har der ikke været andre muligheder end mig. Som at ”vi har måttet nøjes med ham Ejler”. Det svar er jeg meget stødt over. Det er under lavmålet, mener Ejler Schütt, som konstaterer:

- Sympatien i bestyrelsen ligger tydeligvis i højere grad hos Arne end mig.

Annonce

Alt kan ske

Ejler Schütt har tidligere luftet sin utilfredshed med den måde, partiforeningens formand, Ida Smed, har håndteret forløbet på. Han gentager gerne.

- Ikke godt. Meget uprofessionelt, mener Ejler Schütt.

- Hun skulle for længst have indkaldt både Arne og mig til en drøftelse, så vi kunne få tingene på plads, lyder det.

Ét er, at Ejler Schütt med stor sandsynlighed ikke genopstiller for Dansk Folkeparti, noget andet er, hvordan hans fremtid bliver i den resterende del af indeværende byrådsperiode.

- Det bliver da en mærkelig situation, det ved jeg da godt, siger Ejler Schutt.

Bliver du siddende for DF i resten af perioden?

- Det vides ikke med bestemthed, svarer han kryptisk.

Mere konkret er han ikke, når det gælder kommunalvalget.

Laver du dit eget parti, eller går du sammen med andre?

- Det aner jeg ikke endnu. Jeg har ikke talt med andre overhovedet, svarer Ejler Schütt.

Sådan går det for sig

Det er torsdag aften på Folkehjem i Aabenraa, at Dansk Folkeparti holder opstillingsmøde frem mod kommunalvalget i 2021. Mødet starter med spisning klokken 18 og forventes at vare cirka tre timer i alt.

Indtil nu er der fem navne på kandidatlisten: Jette Julius Kristiansen, Ida Smed, Arne Leyh Petersen, Mikael Nielsen og Johannes Classen. Det er dog også muligt at melde sig på selve aftenen.

DF har i dag fem medlemmer af byrådet i Aabenraa Kommune.


Jeg har taget så mange tæv for DF, og så vil man ikke bakke mig op ved at fortælle forsamlingen, at de (bestyrelsen, red.) anbefaler, at man stemmer på mig, selvom man selvfølgelig skal stemme, som man selv vil.

Ejler Schütt (DF), byrådsmedlem


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

2020 blev det bedste år for Kolding Lufthavn i ti år: Vi har set flere forretningsrejser, hvor de har samlet 4-5 mand i et jetfly

Tønder

Tønder på skrump: Befolkningstallet rasler ned og det er Tønders egen skyld, mener ansvarlig politiker

Annonce