Annonce
Sydjylland

DF: Danmark skal ud af menneskerettighedskonvention

Bliver forslaget ikke vedtaget, så tager Dansk Folkeparti det op igen, siger Marie Krarup. Arkivfoto: Vibeke Volder
Et forslag fra Dansk Folkeparti går ud på at forlade den europæiske menneskerettighedskonvention, så den ikke kan spænde ben for paradigmeskiftet. Ifølge folketingsmedlem Marie Krarup har chancerne for at få forslaget vedtaget aldrig været bedre.

Danmark skal melde sig ud af den Europæiske Menneskerettighedskonvention inden udgangen af 2019.

Det foreslår Dansk Folkeparti.

Partiet frygter nemlig, at konventionen vil kunne sætte en stopper for det paradigmeskift, der blev vedtaget som en del af finansloven for 2019. Det er især konventionens artikel otte om retten til respekt for privat- og familieliv, som partiet vil trække Danmark ud af, fordi den flere gange har stået i vejen for udvisning af kriminelle udlændinge.

Ifølge integrationsordfører, Marie Krarup (DF), går forslaget ud på, at Danmark først melder sig ud af den Europæiske Menneskerettighedskonvention og derefter melder sig ind igen med forbehold blandt andet over for artikel otte.

- En anden måde er at opdatere konventionen, men det kræver, at alle lande skal skrive under på en opdatering. Det virker ikke sandsynligt. Det virker mere sandsynligt, at vi kan modernisere vores egen brug af konventionen ved at melde os ud og så melde os ind igen med et forbehold for de artikler, der kan begrænse paradigmeskiftet, siger Marie Krarup.

Generelt lider konventionen skade af at være blevet indgået i en historisk tid, hvor der ikke var tale om en masseindvandring fra fattige til rige lande. Den blev indgået i en tid kort efter nazisternes jødeforfølgelse, og det er ikke den situation, vi har i dag. Konventionen svarer ikke længere til vores virkelighed.

Marie Krarup (DF), integrationsordfører.

Tid til modernisering

Dansk Folkeparti stillede også forslaget for to år siden uden større held, men Marie Krarup ser det som en mulighed, at forslaget i dag kan blive vedtaget. Ifølge hende har både regeringen og partierne rykket sig tættere og tættere på. Hun peger her blandt andet på vedtagelsen af paradigmeskiftet, som Dansk Folkeparti har kæmpet for i mange år.

Tiderne har altså ændret sig, og det er også derfor, at partiet igen vil forsøge at komme ud af den Europæiske Menneskerettighedskonvention. De mener, at konventionen ikke længere passer ind i dagens Danmark.

- Generelt lider konventionen skade af at være blevet indgået i en historisk tid, hvor der ikke var tale om en masseindvandring fra fattige til rige lande. Den blev indgået i en tid kort efter nazisternes jødeforfølgelse, og det er ikke den situation, vi har i dag. Konventionen svarer ikke længere til vores virkelighed, siger Marie Krarup.

Forslaget er blevet stillet, og det skal snart førstebehandles af Folketinget. Hvis forslaget heller ikke bliver vedtaget i denne omgang, vil Dansk Folkeparti ifølge Marie Krarup tage det op til diskussion igen om et år eller to.

Hvad er den Europæiske Menneskerettighedskonvention?

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) beskytter menneske- og frihedsrettigheder, herunder blandt andet ytringsfriheden og religionsfriheden.

Europarådet vedtog konventionen i 1950, og i 1992 blev den inkorporeret i dansk lovgivning.

Artikel 8

Stk. 1. Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance.

Stk. 2. Ingen offentlig myndighed må gøre indgreb i udøvelsen af denne ret, medmindre det sker i overensstemmelse med loven og er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige tryghed eller landets økonomiske velfærd, for at forebygge uro eller forbrydelse, for at beskytte sundheden eller sædeligheden eller for at beskytte andres rettigheder og friheder.

Kilde: retsinformation.dk

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Aabenraa For abonnenter

Frygt for tilbagefald i boligområde: Høje Kolstrup står til at miste boligsociale indsatser

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Billund

Tyv var rundt i hele huset. Stjal vaser, porcelænsfigurer og legetøj

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Annonce