Annonce
Kolding

DF'er vil have justitsministeren på banen: Bøde på 50.000 kroner for at udstille tyve på Facebook er "fuldkommen vanvittig"

Peter Skaarup (DF) mener, at man retter fokus et forkert sted, når man straffer virksomhederne og ikke fokuserer på at fange tyvene. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup mener, at det er skudt langt over målet, at Apple-forhandleren Humac er blevet straffet med en bøde på 50.000 kroner for at udstille to tyve, der stjal Apple-produkter fra Humacs butik i Kolding, på Facebook.

Kolding: Retsordfører Peter Skaarup (DF) vil have justitsministeren på banen, efter at Apple-forhandleren Humac er blevet idømt en bøde på 50.000 kroner for at udstille to tyve på Facebook.

Det siger Skaarup til Avisen Danmark.

- Jeg synes, det er fuldkommen vanvittigt at uddele bøder til en butik, der bare prøver at opklare den kriminalitet, de er blevet udsat for. Vi vil rejse sagen over for justitsministeren og spørge, om regeringen virkelig er enig i det. Jeg synes, det er urimeligt, at virksomheder skal betale for at prøve at opklare et indbrud, siger han.

Annonce

Bøden på 50.000 er markant større, end de bøder der er givet i lignende sager, hvor butikker typisk er blevet straffet med bøder på 5.000 kroner. Ifølge anklager Mika Nissen, der mødte for Anklagemyndigheden i sagen, skyldes ti-doblingen, at der er lagt op til en praksisændring efter, at der er kommet øget fokus på den slags sager.

- Jeg er meget imod, at man straffer butikker så hårdt som det her. Jeg mener, at det bør være tilladt for butikkerne at videredele de billeder, som de har, med henblik på at man hurtigt finder de skyldige, siger Peter Skaarup.

- Det er noget, der kan sætte fut i efterforskningen for at fange tyvene, og det er der i ekstremt grad brug for, tilføjer han.

I den høje ende

Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF, er i tvivl om, hvorvidt en bøde på 50.000 kroner er passende.

- Jeg vil ikke afvise, at en bøde på 50.000 kroner måske er lige lovlig højt sat. Omvendt tænker jeg også, at udfordringen med de her ulovlige billeddelinger er, at straffene på nuværende tidspunkt faktisk er relativt lave og ikke står mål med de udfordringer, det kan skabe for andre menneskers liv. Derfor synes jeg også, at bøden skal være af en tilstrækkelig størrelse, så det afholder folk for at bryde loven. Men 50.000 kroner lyder til at være i den høje ende, siger hun.


Jeg synes, det er fuldkommen vanvittigt at uddele bøder til en butik, der bare prøver at opklare den kriminalitet, de er blevet udsat for. Vi vil rejse sagen over for justitsministeren og spørge, om regeringen virkelig er enig i det. Jeg synes, det er urimeligt, at virksomheder skal betale for at prøve at opklare et indbrud

Peter Skaarup (DF), retsordfører


SF'eren mener, at det bør være politiet, der deler overvågningsbilleder, hvis tyve skal eftersøges.

- Det er fint, at der er en eller anden form for justits med, hvad folk lægger ud på nettet. Det handler om, at det kan få store implikationer for folks liv, hvis alt muligt bliver lagt ud og florerer omkring. Tænk, hvis man fangede de pågældende, og de så viste sig at blive kendt uskyldige af den eller den anden årsag. Vi er nødt til at sikre, at det er politiet, der svinger taktstokken i den her type sager, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce