Annonce
Aabenraa

DF'ere i duel: Erfaren viceborgmester udfordres af opkomling

Dansk Folkepartis Arne Leyh Petersen (t.v.) udfordrer sin gruppeformand og viceborgmester, Ejler Schütt, og er klar til kampvalg for at blive sit partis spidskandidat. Arkivfoto: Timo Battefeld
Der er lagt op til et heftigt efterår for Dansk Folkeparti i Aabenraa Kommune. Arne Leyh Petersen, der er i gang med sin første byrådsperiode, har meldt sig som spidskandidat til det kommende valg, allerede inden han vidste, om gruppeformand Ejler Schütt ville genopstille.
Annonce

Aabenraa: Der kommer et kampvalg om at blive Dansk Folkepartis spids- og borgmesterkandidat i Aabenraa Kommune ved det kommende kommunalvalg.

Arne Leyh Petersen, der er formand for teknik- og miljøudvalget, udfordrer sin egen gruppeformand, Ejler Schütt, der er viceborgmester og formand for arbejdsmarkedsudvalget.

- Nu har jeg haft fire år, næsten fire år, når næste kommunalvalg kommer, hvor jeg haft det, jeg kalder en læretid. Jeg har været formand for teknik- og miljøudvalget, er medlem af økonomiudvalget, og det er en god ballast for mig, siger Arne Leyh Petersen.

Jeg har ikke hørt, at Ejler Schütt har meldt ud, om han genopstiller?

- Det ved jeg heller ikke. Det må du snakke med ham om. Men jeg vil gerne pointere, at jeg ikke er utilfreds med min gruppeformand. Jeg synes, han har gjort et rigtigt godt stykke arbejde. Det er min egen personlige, politiske karriere, jeg arbejder med nu, fortæller Arne Leyh Petersen.

Han oplyser, at tanken om at stille op har rumsteret det seneste års tid, men i starten af året blev han konkret og undersøgte, om en øget politisk satsning kunne passe sammen med hans civile job hos Udlændingekontrolafdelingen i Padborg. Det kunne det.

Skulle det komme til et kampvalg, så ændrer det intet.

- Jeg stiller op nu. Det er der ingen tvivl om, fastslår Arne Leyh Petersen.

Annonce

Skuffet viceborgmester

Og Arne Leyh Petersen kan roligt kridte køen. Ejler Schütt har tidligere til JydskeVestkysten sagt, at han hælder mest til at stoppe, men det kommer ikke til at ske.

- Jeg stiller op som spidskandidat, når vi har opstillingsmøde til november. Hvis jeg ikke bliver valgt som spidskandidat, så ved jeg ikke, hvad jeg gør, for så er jeg ikke meget interesseret i at arbejde sammen med nogen af dem, der ikke vil have mig som spidskandidat, lyder det fra 75-årige Ejler Schütt.

Viceborgmesteren er mildest talt overrasket over både sin partifælles og den lokale partiforenings bestyrelses måde at håndtere sagen på.

- Fremgangsmåden undrer mig meget. Jeg havde da regnet med, at bestyrelsen havde indkaldt de to – eller måske flere – potentielle kandidater til en samtale om, hvordan vi ser fremtiden. Der er ikke sket noget overhovedet, siger Ejler Schütt.

Er du skuffet over den måde, det er foregået på?

- Ja, det er jeg. Meget. Jeg har sagt til Arne, at vi burde tage en snak om det. Det har vi også gjort, men kun perifert. Pludselig meldte han så klart ud over for mig for nylig, at han har valgt at stille op som spidskandidat, fortæller Ejler Schütt, som var klar med et kompromis:

- Jeg foreslog, at vi kunne lave en aftale – hvis det er kun os to, der vil være spidskandidater – at vi så, hvis jeg bliver spidskandidat, laver et glidende generationsskifte efter to år. Men det var ikke godt nok, så det må være noget, han har aftalt med nogen i bestyrelsen.

Annonce

Parat til at bryde med DF

Schütt kommer ikke ind på, hvem han mener, der kan have haft en finger med i spillet i bestyrelsen, som har byrådskollega Ida Smed som formand.

- Jeg har spurgt Arne, hvorfor han pludselig har så travlt. Hvem har presset dig? ”Uha, det er der ingen, der har, svarede han”. Han havde også behov for at komme frem med det på vores generalforsamling forleden, hvilket jeg også synes var meget utidigt, kritiserer Ejler Schütt.

- Vi var enige om, at den eneste, der skulle sige noget om byrådsarbejde, det var mig. Alligevel var han oppe for at gøre sine hoser grønne to gange. Det er ufint, og det har jeg også skældt ud over internt, tilføjer han.

Og Ejler Schütt er klar i mælet om konsekvensen, hvis han ikke bliver sit partis spidskandidat.

- Han (Arne Leyh Petersen, red.) har været med i byrådsarbejdet i to et halvt år. Hvis de (medlemmerne, red.) vælger ham, så vælger de mig fra, og det tager jeg konsekvensen af, så er jeg ikke med på stemmesedlen for DF ved næste års valg. Jeg er bange for, at det her giver splittelse. Hvis jeg ikke bliver spidskandidat efter alle de år, hvor jeg har fået tæsk og hug og arbejdet for DF, så kan mine følelser for DF Aabenraa ligge på et meget lille sted, siger Ejler Schütt.

Han slår samtidig fast over for JydskeVestkysten, at han også stiller op til det kommende kommunalvalg, selvom det ikke skulle blive for Dansk Folkeparti. Om det i givet fald bliver for et andet parti, en ny liste eller som løsgænger, ved han ikke.


Det er min personlige, politiske karriere, jeg tænker på her. Derfor vil jeg gerne stille mit kandidatur til rådighed for DF som spidskandidat/borgmesterkandidat.

Arne Leyh Petersen

Det her har ikke noget med alder at gøre. Jeg brænder stadig for politik, og jeg mener stadig, jeg har noget at tilføre.

Ejler Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Annonce