Annonce
Esbjerg

Sagen om langtidsparkering: DF-formand optrapper krig om Museumspladsen

Formanden for Dansk Folkepartis partiforening i Esbjerg Kommune, Freddy Hyldgaard, ses her på valgnatten, hvor det var tæt løb mellem rød og blå blok. Dansk Folkeparti endte med at støtte en Venstre-borgmester. Arkivfoto: Chresten Bergh
DF-formand Freddy Hyldgaard strammer retorikken omkring de kommende planer for langtidsparkeringen Museumspladsen. Der skal ikke bygges så meget som et legehus, hvis vi fortsat skal støtte Venstre, understreger han. Vent nu og se, siger borgmester.

Esbjerg: Formanden for Dansk Folkepartis partiforening i Esbjerg Kommune, Freddy Hyldgaard, skærper nu retorikken omkring partiets holdning til planerne for et eventuelt kommende byggeri på langtidsparkeringen Museumspladsen.

Står det til ham og Dansk Folkeparti bliver der ikke bygget så meget som et legehus dér, siger Freddy Hyldgaard til JydskeVestkysten.

Partiforeningsformanden reagerer på den seneste tids stridigheder om fremtiden for Museumspladsen, som før kommunalvalget var planlagt til at rumme et større byggeprojekt under boligforeningen Ungdomsbo. Det blev aflyst efter krav fra Borgerlistens Henrik Vallø, der nægtede at støtte Jesper Frost Rasmussen (V) som ny borgmester, hvis planerne blev gennemført, og under valgkampen var Dansk Folkeparti også ude med hård kritik af projektet.

Annonce

Sagen kort

Få dage efter kommunalvalget i 2017 sagde den dengang kommende borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) i en kommentar til den drejning, som Museumsplads-sagen tog på valgnatten:

"Jeg er i bund og grund ikke utilfreds med, at den sag (om Ungdomsbos byggeri, red.) bliver sparket til hjørne, så den kan behandles ordentligt. Jeg har heller ikke brudt mig om, at det havde sådan et hastværk, og at vi ikke havde en samtidig, ny løsning for langtidsparkering. Nu bliver det et nyt byråd, som må se på sagen, og så må vi se, om der er opbakning til et byggeri i mindre skala med en parkeringskælder i et samlet projekt".

Meldingen kom efter, at Borgerlistens Henrik Vallø på selve valgnatten indfriede et valgløfte om, at blev han valgt, ville der blive sat en omgående stopper for Ungdomsbos byggeprojekt på pladsen.

Vel på den anden side af kommunalvalget udskrev Esbjerg Kommune i samarbejde med DSB Ejendomme så en arkitektkonkurrence, der skulle danne baggrund for et løft af området ved Banegårdspladsen og Museumspladsen. Konkurrencen omfatter banegårdsbygningerne, banegårdspladsen, Norgesgade, Museumspladsen og DSB-grunden syd for shoppingcenter Broen, og i forbindelse med processen er beboere og andre interessenter blevet inviteret til at give deres besyv med i form af blandt andet workshops.

Helhedsplan på vej

Efter kommunalvalget i november 2017 blev langtidsparkeringen med de 279 parkeringspladser imidlertid en del af en parallelkonkurrence om en ny helhedsplan for både banegårdsområdet og Museumspladsen, og i begyndelsen af februar skal en dommerkomité træffe afgørelse om, hvilket af de tre forslag, der skal arbejdes videre med. Beboere omkring Museumspladsen og andre interessenter har i konkurrenceprocessen været inddraget, men Museumspladsens Arbejdsgruppe er rasende over de foreløbige resultater, den er blevet præsenteret for.

Gruppens kritikpunkter er blandt andet, at ingen af forslagene opererer med at løse det store parkeringsbehov i form af p-kælder under pladsen, at der lægges op til voldsomt stort boligbyggeri og et kun sporadisk mere grønt præg. Og gruppen møder forlods opbakning i kritikken fra både Henrik Vallø og af Dansk Folkepartis gruppeformand i Esbjerg Byråd, Olfert Krog.

Nej og atter nej

Freddy Hyldgaard, der er formand for omkring 400 Dansk Folkeparti-medlemmer i Esbjerg Kommune, slår fast, at Museumspladsen er et grønt område, der rummer både vigtige parkeringsmuligheder for borgere, der bor og arbejder i byen, turistbusser samt aktiviteter i form af blandt andet petanquebane, der benyttes af midaldrende og ældre samt basket- og multibane for de unge.

- Museumspladsen var en del af den borgerlige konstitueringsaftale på valgnatten, og derfor forventer jeg naturligvis, at der ikke bygges dér, siger han.

Men nu er der altså en konkurrence i gang om en helhedsplan for hele området, så det ser ud til, at der er andre planer?

- Nej, nej og atter nej. Vi lægger ikke stemmer til det der.

Men borgmesteren kan jo skabe et flertal udenom Borgerlisten og Dansk Folkeparti?

- Det kan han da. Men så vil vi i Dansk Folkeparti meget nøje overveje, om vi vil indgå i et valgforbund ved kommunalvalget om to år, for så er der ikke meget tilbage i samarbejdet med Venstre, siger Freddy Hyldgaard.

Vent og se

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) medgiver, at der ved konstitueringen var enighed om at stoppe det daværende projekt med højt byggeri og en manglende samlet parkeringsløsning, men man besluttede også at indlede en ny, involverende proces fra et blankt stykke papir, siger han:

- Det er der til fulde leveret på. Rammerne for den igangværende parallelkonkurrence er godkendt i enighed i de to tekniske udvalg, hvor Dansk Folkeparti jo også har et medlem, og midlerne dertil er godkendt af et enigt byråd. Når der er fundet et vinderprojekt må byrådet forholde sig til det videre forløb, men i respekt for de dygtige folk, der har leveret gode input til en samlet løsning og de mange interessenter, der har været involveret undervejs, synes jeg man i det mindste bør se forslagene, inden man konkluderer på, hvad der skal ske fremover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Bor du i Årets Landsby 2020?

Annonce