Annonce
Esbjerg

DF indleder nyt angreb på Marbæk-bomme: De er tåbelige og brugerfjendske

Naturskønne Marbæk er et søgt udflugtsmål i Esbjerg Kommune. Men byrådsmedlem Hans K. Sønderby (DF) holder ikke af, at der er lukket for biltrafik. Arkivfoto: Martin Ravn
Dansk Folkeparti blæser igen til kamp mod de omdiskuterede Marbæk-bomme, der kaldes både tåbelige og brugerfjendske. Det sker i kølvandet på den socialdemokratiske udvalgsformands stålsatte besked om, at bommene er kommet for at blive.
Annonce

Esbjerg: Vi kommer ikke til at droppe bommene. Det vil jeg godt garantere.

Så klar var beskeden fra Teknik & Byggeudvalgets formand Søren Heide Lambertsen (S) tilbage i december, men den stålsatte udmelding bliver mødt med kritik. Således går Dansk Folkeparti nu i rette med udvalgsformanden, for det har han ikke mandat til at love, påpeger byrådsmedlem Hans K. Sønderby.

- Jeg kan berolige de mange, der bruger området med, at uanset hvor meget formanden puster sig op, bliver det ikke hans afgørelse. Hvis området ikke genåbnes efter bom-farcen, vil vi i Dansk Folkeparti rejse det i byrådet. Så må vi se, hvor mange der vil holde fast i denne tåbelige og brugerfjendske beslutning, som formanden så stædigt argumenterer for, siger DF’eren.

Sagen kort

Esbjerg Kommune satte i december 2018 21 bomme op i Marbæk for at sikre cyklister og fodgængere. Bommene spærrer veje, der tidligere bandt plantagen sammen og har gjort det vanskeligere for bilister at komme rundt. Bommene har samtidigt afskåret gangbesværede og kørestolsbrugere fra det populære naturområde.

Efter massiv kritik fra flere kanter genåbnedes en del af bommene tilbage i september, og bommenes skæbne afventer nu en evaluering, der finder sted efter et borgermøde den 30. januar klokken 16.15 på Marbækgård.

Annonce

Retur til afsender

Han har i det hele taget ikke mange pæne ord til overs for den socialdemokratiske udvalgsformands håndtering af den langstrakte ballade-sag.

- Det er noget værre amatørværk. Man forsøger at løse et problem, som aldrig har eksisteret. Mig bekendt er der ingen, der kører stærkt derude. Det indbyder de små grusveje slet ikke til. Vi har igen og igen fået fortalt, at de her bomme er en del af Marbækplanen, som blev vedtaget af byrådet i marts 2017, men det er en sandhed med modifikationer. Planen dikterer en fredeliggørelse, men intet konkret om bomme. Idéen er opstået blandt nogle få embedsfolk til skade for mange mennesker, og nu vil man ikke tabe ansigt, mener Hans K. Sønderby.

Det er dog ikke helt sandt, mener Søren Heide Lambertsen. Han sender amatør-anklagen retur til afsender.

- Marbækplanen dikterer sort på hvidt, at en række veje skal lukkes for biltrafik, så selvom der ikke konkret er nævnt noget om bomme, så giver det sig selv. At Hans K. Sønderby med sin kritik skyder på forvaltningen i stedet for det forrige byråd, som vedtog planen, gør vel sådan set også ham til en amatør, siger udvalgsformanden og tilføjer:

- Når jeg udtaler, at bommene er kommet for at blive, så handler det om, at vi i Teknik & Byggeudvalget kun kan justere men ikke fjerne elementer fra en plan, der er blevet vedtaget med et enigt byråd. Ret beset hører den her sag til i Plan & Miljøudvalget, der i sin tid forfattede Marbækplanen, og det udvalg er Hans K. Sønderby medlem af, så jeg vil gerne opfordre ham til at tage noget ansvar i stedet for at skyde efter budbringeren. Det er ikke okay, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce

Borgermøde

Hans K. Sønderby foreslår, at man i stedet for bommene sænker hastighedsbegræsningen til 30 kilometer i timen på indfaldsvejene til Marbæk. Den idé vækker ingen begejstring hos udvalgsformanden.

- Det er politiet, der bestemmer hastighedsbegræsningerne, og vi henvendte os til dem allerede i 2018 for at høre, om det var en mulighed i Marbæk. De frarådede det. Hvis hastighedsbegrænsningen skal ændres på gennemgående veje som Myrtuevej og Marbækhøjvej, så skal der opsættes hastighedstavler langs alle sideveje. Alene på Myrtuevej vil det kræve 20 tavler langs begge sider af vejen. Det vil virke meget skæmmende for området, siger Søren Heide Lambertsen.

Om sagen ender i byrådet afventer den evaluering, der skal igangsættes i forlængelse af et borgermøde på Marbækgård torsdag den 30. januar klokken 16.15. Her vil de to stridende parter få mulighed for fortsætte diskussionen ansigt til ansigt, for Dansk Folkeparti vil også være til stede, bebuder Hans K. Sønderby.

- Vi agter at følge sagen til dørs, og vi holder fast i, at Marbæk skal være for alle.

DF-politikerne tilføjer, at han mener, at tidligere tiders bilkørsel i området stort set altid er foregået hensynsfuldt og aldrig har voldt problemer. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce