Annonce
Indland

DF-leder afviser alt andet end blåtonet samarbejde med S

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hvis blå blok taber valget, som det ser ud til i meningsmålingerne, må den opfindes på ny, siger DF's formand.

Danske Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger til DR, at blå blok vil være død, hvis meningsmålingerne holder. Og til Børsen siger han, at han kun vil støtte en Socialdemokratisk regering, hvis den går over midten i dansk politik.

Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen går til valg på en et-parti-regering, der skal samarbejde bredt.

- Det ene (af to muligheder red.) er at, hun afklarer tingene i rød blok, altså blandt de traditionelle støttepartier, Socialdemokratiet har.

- Eller også at hun bider til bolle på en SV – og jeg vil så også sige en V-S-DF-konstellation – hvor tingene på den måde klares hen over midten, siger Kristian Thulesen Dahl til Børsen.

Ifølge meningsmålingerne står blå blok - regeringen og Dansk Folkeparti - til et stort valgnederlag.

- Hvis valgresultatet bliver som målingerne spår, så synes jeg, det er helt reelt at tale om, at blå blok er død og begravet, som vi kender den.

- Så skal der genopfindes noget nyt – og det er vi også klar til, men det kommer til at kræve et stykke arbejde, siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

Ifølge Ritzau Index, der viser et vægtet gennemsnit af de seneste meningsmålinger, står rød blok med Socialdemokratiet som største parti, til at få 55,6 procent af stemmerne inklusive Alternativet.

Blå blok, regeringen samt Dansk Folkeparti, står til at få 41,7 procent af stemmerne. Ser man på mandatantal betyder det, at rød blok står til at få 101 ud af Folketingets 179 mandater.

Til DR fortæller Kristian Thulesen Dahl, at han opfatter, at regeringen ikke har talt med en stemme siden valgudskrivelsen.

Partierne i regeringen har da også været offentligt uenige på en stribe områder og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har flere gang udtrykt sin glæde over, at kunne præsentere politik uden at tage hensyn til sine regeringspartnere.

- Det er helt tydeligt, at straks valget var udskrevet, for de tre regeringspartier i hver deres retning. Det giver jo ikke danskerne et blik for, at der er en mulighed for en sammentømret blå blok. Desværre, siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

112

Hvid trailer forsvandt fra indkørsel

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce