Annonce
Indland

DF-leder afviser alt andet end blåtonet samarbejde med S

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hvis blå blok taber valget, som det ser ud til i meningsmålingerne, må den opfindes på ny, siger DF's formand.

Danske Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger til DR, at blå blok vil være død, hvis meningsmålingerne holder. Og til Børsen siger han, at han kun vil støtte en Socialdemokratisk regering, hvis den går over midten i dansk politik.

Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen går til valg på en et-parti-regering, der skal samarbejde bredt.

- Det ene (af to muligheder red.) er at, hun afklarer tingene i rød blok, altså blandt de traditionelle støttepartier, Socialdemokratiet har.

- Eller også at hun bider til bolle på en SV – og jeg vil så også sige en V-S-DF-konstellation – hvor tingene på den måde klares hen over midten, siger Kristian Thulesen Dahl til Børsen.

Ifølge meningsmålingerne står blå blok - regeringen og Dansk Folkeparti - til et stort valgnederlag.

- Hvis valgresultatet bliver som målingerne spår, så synes jeg, det er helt reelt at tale om, at blå blok er død og begravet, som vi kender den.

- Så skal der genopfindes noget nyt – og det er vi også klar til, men det kommer til at kræve et stykke arbejde, siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

Ifølge Ritzau Index, der viser et vægtet gennemsnit af de seneste meningsmålinger, står rød blok med Socialdemokratiet som største parti, til at få 55,6 procent af stemmerne inklusive Alternativet.

Blå blok, regeringen samt Dansk Folkeparti, står til at få 41,7 procent af stemmerne. Ser man på mandatantal betyder det, at rød blok står til at få 101 ud af Folketingets 179 mandater.

Til DR fortæller Kristian Thulesen Dahl, at han opfatter, at regeringen ikke har talt med en stemme siden valgudskrivelsen.

Partierne i regeringen har da også været offentligt uenige på en stribe områder og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har flere gang udtrykt sin glæde over, at kunne præsentere politik uden at tage hensyn til sine regeringspartnere.

- Det er helt tydeligt, at straks valget var udskrevet, for de tre regeringspartier i hver deres retning. Det giver jo ikke danskerne et blik for, at der er en mulighed for en sammentømret blå blok. Desværre, siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce