Annonce
Trekantområdet

DF optimistisk efter budgetsamtaler: Ældre slipper mens lærere skal undervise mere

Der er i mulighedskataloget for besparelser lagt op til, at der kan findes 10 mio. kroner gennem faglig udvikling og effektivisering på senior- og handicapområdet. Forslagene er så ukonkrete, at det må betegnes som "fugle på taget", mener DF, der vil have forslaget droppet i budget 2020. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Spareforslag på ældreområdet skal væk, Proaktiv bevares og lærere undervise mere. DF er gået til forhandlinger om budget 2020 med skarpe krav og føler sig imødekommet af borgmester Jacob Bjerregaard og Socialdemokratiet.

Fredericia: Borgmester Jacob Bjerregaard (S) har i kølvandet på budgethøringen og 432 siders høringsvar til embedsmændenes mulighedskatalog haft forhandlinger om det kommende års budget med byrådets partier.

Dansk Folkeparti mødte ind med krav om at fjerne en stribe besparelser og vil bl.a. finansiere det ved at sætte Uddannelsescentret til salg og ændre på lærernes arbejdstidsaftale.

- Vi har også fået en opfattelse af, at kommunen bliver tilført flere millioner end forventet, så sparekravet ender med at blive mindre end i første omgang. Vi er indstillet på, at der skal findes besparelser, men der er meget, vi ikke kan være med, siger Susanne Eilersen.

Blandt de ufravigelige krav fra partiet er at sige nej til en besparelse på 10 millioner kroner på pleje-området, som beskrevet i mulighedskataloget.

- Det er så ukonkrete besparelser, som vi ikke vil acceptere. Det kan ende i hvad som helst, og vi ønsker ikke den forringelse, siger Susanne Eilersen.

Og kravene forventer de imødekommet i en vis udstrækning i det samlede budgetforslag, som borgmesteren i øjeblikket skriver på.

Medarbejdersiden i HMU har gennem en del år deltaget i det politiske budgetseminar og havde derfor ikke regnet med, at vi denne gang skulle stå uden for døren. Vi sidder nu med et katalog, hvor det opleves, at vi har †fugle på taget†, mange hensigter, og konsekvenser der oftest er beskrevet med ord som synergi, fokus på opgaven og ikke for alvor beskriver konsekvensen af tiltaget.

Høringsvar

Tankevækkende høringsvar

De mange siders høringssvar har gjort indtryk på DF'erne.

- Det er både borgere og medarbejdere, der har været fremme med kritik, og det er tankevækkende. Vi havde fået indtryk af, at der var opbakning til mange af forslagene fra de ansatte, men det tyder høringsvarene ikke på, siger Inger Nielsen og henviser til svar fra en række medarbejderudvalg.

Blandt andet det overordnede HMU, hvor man undrer sig over processen for sparekataloget.

Partiet har gennemgået høringsvarene og bakker op om en lang række af de ønsker, borgerne og medarbejderne er kommet med.

- Vi har blandt andet lyttet til de pårørende til handicapområdet. Der skal ikke ske forringelser på Proaktiv, og vi ønsker til gengæld, at der bliver fundet penge til at ansætte mere personale til bofællesskaberne. Og så vil vi i kølvandet på det her foreslå, at der bliver lavet en decideret pårørendepolitik inden for området, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Kritik af mulighedskatalog

Mulighedskataloget får generelt en hård medfart af partiet, som kalder mange af forslagene urealistiske og skrivebordsarbejde.

- Hvordan kan man eksempelvis foreslå, at det er den enkelte sosu-medarbejder, som skal tage opkald om aftenen og natten, mens de står ude ved borgerne? De skal koncentrere sig om at levere pleje og ikke sørge for at tilkalde personale til et nødkald. Det skal selvfølgelig styres centralt fra, siger hun.

De skyder en stribe forslag ned og håber, at det i sidste ende vil ende med et budgetforslag fra borgmesterens hånd, som de kan stemme ja til.

- Vi vil gerne indgå en budgetaftale, og vi har haft et godt samarbejde med Venstre i forbindelse med processen. Efter høringsvarene er kommet ind, har vi også følt os imødekommet af borgmesteren og forhandlingsudvalget fra Socialdemokratiet, siger Susanne Eilersen og Inger Nielsen.

Det vil DF også

Dansk Folkeparti er gået til forhandling om næste års budget med krav om, at en række spareforslag glemmes.

Hverken en musikterapeut for de demente eller aktivitetsmedarbejdere skal ifølge DF spares væk.

Partiet ønsker omvendt en strakspulje, som kan benyttes til at foretage akutte ansættelser. Det gælder aktuelt en nattevagt på plejecentret Rosenlunden.

Veterankoordinatoren skal fastholde sin indsats og borgervejlederen også.

På skoleområdet vil partiet kigge på lærernes arbejdstidsaftale og sikre, at der kommer flere pædagoger ind i arbejdet med den understøttende undervisning.

Indsatsen for at sikre, at unge holder fast i en ungdomsuddannelse, skal være en del af opgaven for en ny unge-enhed, og på misbrugsområdet skal ressourcerne bruges anderledes. En lederstilling kan nedlægges.

Besparelser på Den Kreative Skole, Depotgården, Teater Malmstrøm og de selvejende haller i oplandet skal droppes.

Ungdommens Hus skal gentænkes og flyttes fra et kulturtilbud til et pædagogisk tilbud.

Legepladser skal finansieres med reklamer og så mange ejendomme som muligt sælges - blandt andet Fredericia Uddannelsescenter.

På anlægsområdet skal sundhedshuset tilføres 150 mio. kroner over de kommende fire år, så det kan færdiggøres.

En ny daginstitution skal erstatte den eksisterende i Korskærparken.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Firedoblet servicefradrag har givet Mads Havemand flere opgaver end firmaet kunne nå: Nu normaliseres fradrag til at få klippet hæk og slået græs

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Medie: Anbefaling om at aflyse julefrokoster på vej

Varde For abonnenter

Firma med næsten 30 års erfaring er konkurs i tid med højkonjunktur: Ansatte afskediget og fritstillet

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce