x
Annonce
Esbjerg

DF: Plan om højt byggeri i Sædding skal droppes

Byrådsmedlem for Dansk Folkeparti, Hans K. Sønderby (stående), og hans gruppefæller siger nej til højt byggeri i Sædding. Arkivfoto: Martin Ravn.

Dansk Folkepartis byrådsgruppe har gjort sit sind op i sagen om Ungdomsbos planer for 90 boliger i Gl. Sædding. Det er en ommer, mener byrådsmedlem Hans K. Sønderby.

Esbjerg Kommune: Tirsdag skal Plan & Miljøudvalget tage endelig stilling til planforslagene for Ungdomsbos store byggeri på Strandvænget i Sædding, men Dansk Folkeparti, hvis medlem i udvalget er byrådsmedlem Hans K. Sønderby, har besluttet sig. Svaret må nødvendigvis blive et nej, og forhåbentlig har de andre partier i udvalget samme holdning, siger Hans K. Sønderby.

Som JydskeVestkysten forleden kunne fortælle, er modstanden mod byggeriet massiv. Projektet for det 2,8 hektar store område, hvor der efter planen skal ligge i alt 90 boliger, har været i høring i otte uger, og protesterne er strømmet ind. En hel del går på de 50 boliger i den sydøstlige del af området, som tænkes bygget som etageboliger fordelt på tre bygninger i fire-seks etager, hvilket mange borgere mener er alt, alt for højt. Alt i alt er der kommet ikke færre end 173 bemærkninger, herunder fra Sædding-Fovrfeld lokalråd, der også tidligere på måneden arrangerede borgermøde om sagen. En række af bemærkningerne har flere underskrivere, og i alt er der indløbet 453 underskrifter til kommunen.

Annonce

I tidsnød


  • Politikerne og Esbjerg Kommune er i tidsnød i sagen, for de mange indsigelser og bemærkninger betyder i henhold til planloven, at lokalplanen tidligst kan godkendes fire uger efter høringsfristens udløb. Derfor kan man ikke nå at behandle sagen på et byrådsmøde i indeværende år, sådan som man skal, hvis den kommunale grundkapital til projektet skal udmøntes.
  • Det sidste byrådsmøde i år holdes den 17. december, og hvis Plan & Miljøudvalget derfor godkender lokalplanen tirsdag, vil borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) selv skulle træffe den formelle og endelige beslutning inden årets udgang. Den kommunale direktion har indstillet til Plan & Miljøudvalget, at planforslagene godkendes.

Dumpet forslag

Hans K. Sønderby, du og dit parti var med til at sende planforslagene i høring på byrådsmødet den 17. september. Har du skiftet holdning til byggeriet?

- Jeg har det princip, at når jeg har tilsluttet mig, at der udarbejdes et lokalplanforslag for et område, holder jeg mund med det, jeg måtte mene, indtil høringsperioden er slut i respekt for dem, som bliver hørt. Hvis jeg allerede inden, der udarbejdes lokalplanforslag, er imod, forholder det sig naturligvis anderledes. Jeg har ikke haft detailkendskab til området, så derfor har jeg heller ikke været imod, at der blev udarbejdet et forslag, som ejeren af området ønskede. Nu har mange af dem, som på forskellig vis føler sig berørt, reageret - og det meget massivt, og det er baggrunden, siger Hans K. Sønderby og fortsætter:

- Hvis det efter min opfattelse skal give mening at sende et lokalplanforslag i høring, må så massiv en tilkendegivelse fra borgerne betyde, at forslaget er dumpet - dumpet med et brag. Forslaget kan efter min mening ikke files til, så skal der bygges i området, må der udarbejdes et helt nyt forslag, der imødekommer de væsentligste indvendinger mod det fremlagte forslag.

Arbejder for flertal

Ud over Hans K. Sønderby er Socialdemokratiet repræsenteret i udvalget med to medlemmer, Venstre med tre og SF med ét.

- Jeg vil på udvalgsmødet give udtryk for det, som jeg nu har sagt og håbe, at vi bliver et flertal, der siger til Ungdomsbo, at det er en ommer. Jeg vil under alle omstændigheder stemme imod. Man kan sjældent udarbejde en lokalplan, uden at der kommer indvendinger, og jeg har også oplevet modstand - især i mit tidligere virke som ansat på Esbjerg Kommune - der mere var rettet mod bygherren, end mod projektet. I den konkrete sag tager jeg og Dansk Folkeparti de indsendte indvendinger så seriøst, at vi ikke vil sidde dem overhørig, og selv om vi ikke finder alle indvendinger til sagen lige relevante, så er der nogle meget tunge imellem, siger Sønderby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Annonce