Annonce
Sydjylland

DF-politiker har taget østeuropæisk efternavn: Men vil ikke bruge det

Da Peter Kofod sidste år giftede sig med sin kone, Vasileva, besluttede han at tage efternavnet Hristov. Her er et billede fra 2016, hvor parret erklærede sin kærlighed i JydskeVestkysten. Arkivfoto:Yilmaz Polat

I forbindelse med sit bryllup droppede folketingspolitiker Peter Kofod (DF) efternavnet Poulsen og erstattede det med sin kones efternavn, Hristov. Han vil dog ikke bruge navnet i politiske sammenhænge.

Navneskift: Da Peter Kofod mandag formiddag tonede frem på skærmen på TV2 News, var det under navnet Peter Kofod Hristov. Der er egentlig tale om en fejl, og så alligevel ikke. Peter Kofod hedder nemlig helt formelt Peter Kofod Hristov, men frabeder sig brugen af sit nye efternavn i politiske sammenhænge.

I forbindelse med, at folketingspolitikeren og DF's spidskandidat ved det kommende EU-valg sidste år giftede sig med sin bulgarske hustru Vasileva, tog han også sin kones efternavn. Han fortæller, at han tog efternavnet Hristov, da han synes, det er pænt. Men når han optræder i politiske sammenhænge vil han ikke bruge det.

- Jeg bruger Peter Kofod, når jeg præsenterer mig og skriver under på ting. Så det er meget naturligt bare at kalde mig Peter Kofod, siger DF-politikeren.

Han tog mandag fat i TV2 News og gjorde tv-stationen opmærksom på, at han kun vil kaldes Kofod i sit politiske virke.

- Jeg tog det meget afslappet og har som sådan ikke noget imod, at de har brugt navnet. Jeg tog fat i News og sagde, at det er Kofod, jeg bruger i det daglige og gjorde dem opmærksom på det. Så det har jeg faktisk taget meget roligt, siger han.

Annonce

Omstridt hjemmeside

Peter Kofod kom i vælten, da han i efteråret 2014 oprettede og drev hjemmesiden meldenøsteuropæer.dk. Hjemmesiden blev kritiseret for at stigmatisere den østeuropæiske befolkning med sit formål der var, at danskere skulle melde østeuropæere, som lavede kriminalitet i landet.

Peter Kofod fortæller, at hans fravalg af navnet i offentligheden ikke skyldes, at det er østeuropæisk, og selvom han i dag har et østeuropæisk efternavn og en østeuropæisk kone afviser han, at han har ændret syn på østeuropæere, siden han i 2014 stod bag den omdiskuterede hjemmeside.

- Nej, jeg synes, at jeg har forklaret det efterhånden mange gange, og det kan jeg sige nej til. Hvis man kommer til Danmark og begår kriminalitet, så skal du ud. Ligegyldigt, om du er svensker eller araber. Så mit syn på kriminelle udlændinge er fuldstændigt uforandret, siger han.

Står fast på udlændingekurs

I november 2016 undskyldte Peter Kofod i JydskeVestkysten for hjemmesiden og tillagde beslutningen om at drive hjemmesiden sin dengang unge alder, samt at han siden havde mødt mange retskafne østeuropæere.

- Formen havde jeg formentlig gjort anderledes i dag. Men holdningsmæssigt står jeg inde for, at kriminelle udlændinge skal sendes hjem, siger han i dag.

Til det kommende EU-valg 26. maj er Peter Kofod Dansk Folkepartis spidskandidat. Men selvom alt tyder på, at der venter ham en international karriere forude, har han umiddelbart ikke tænkt sig at bruge sit mere internationalt klingende efternavn.

- Nej, det tror jeg faktisk ikke, jeg vil. Jeg har et meget afslappet forhold til mange ting. Og det har jeg også til det her, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce