Annonce
Haderslev

DF-politiker: Holberg kunne ikke have skrevet en bedre komedie

Dansk Folkepartis Jon Krongaard er tilfreds med den løsning for et nyt arbejdsfællesskab,  som der er fundet efter den seneste uges uro. Carsten Leth Schmidt og Slesvigsk Partis ageren kalder han for en komedie, Holberg ikke kunne have skrevet bedre. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Dansk Folkepartis Jon Krongaard er tilfreds med ny samarbejdsaftale, der sikrer partier frihed og giver borgmesteren manøvrerum. Slesvigsk Partis Carsten Leth Schmidt kalder han for en politisk kandestøber.

- Når jeg kigger på Slesvigsk Parti og Carsten Leth Schmidts ageren i den seneste uges tid har det været som at være vidne til en politisk komedie, Ludvig Holberg ikke kunne have skrevet bedre. Carsten Leth Schmidt går på en uge fra at sige, at han nu redder det borgerlige flertal for ekstrem indflydelse til at sige, at han nu er glad for at være fri og til at kunne samarbejde med alle.

Det er det mest komiske, jeg har oplevet i lang tid. Næsten som en politisk kandestøber.

Jon Krongaard fra Dansk Folkeparti kan efter den seneste uges turbulens i den nu ikke-længere eksisterende borgerlige fællesgruppe, der gik i opløsning onsdag, ikke lade være med at ryste på hovedet og smile skævt.

Annonce


Når jeg kigger på Slesvigsk Parti og Carsten Leth Schmidts ageren i den seneste uges tid har det været som at være vidne til en politisk komedie, Ludvig Holberg ikke kunne have skrevet bedre.

Jon Krongaard, Dansk Folkeparti


Ludvig Holbergs komedie fra 1722 om kandestøberen, der går ind i politik og derefter bildes ind, at han er byens borgmester, minder ifølge Jon Krongaard rigtig meget om de lokalpolitiske begivenheder i Haderslev i den seneste uges tid.

Ultimative krav

- Slesvigsk Parti og Carsten Leth Schmidt har virkelig formået at gøre sig bemærket, siger Jon Krongaard og hentyder til de ultimative krav, SP-politikeren stillede for at blive i den borgerlige fællesgruppe.

Carsten Leth Schmidts forlangte nemlig, at Nye Borgerlige efter Benny Bondes partihop ikke blev optaget i fællesgruppen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Slesvigsk Parti og Liberal Alliance, som nu ikke længere er repræsenteret i Haderslev Byråd. Et krav som Dansk Folkeparti ikke kunne honorere, og som onsdag efter flere mæglingsforsøg endegyldigt resulterede i gruppens opløsning.

Baggrund

Byrådsmedlem Carsten Leth Schmidt tog i sidste uge bladet fra munden og meddelte, at han ikke vil være med i fællesgruppen, hvis Nye Borgerlige blev optaget. Han mener ikke, at Nye Borgerliges værdier er forenelige med Slesvigsk Parti og mente, at blandt andet Nye Borgerliges retorik er med til at skabe øget usikkerhed. Samtidig udtrykte han frygt for, at partiet med Benny Bonde som stemmesluger kan komme stærkt ind i byrådet med mellem fire til fem medlemmer ved valget i november.

Heller ikke Det Radikale Venstre brød sig om udsigten til at få Nye Borgerlige ind i fællesgruppen.

Et  kompromisforslag, der betød, at Benny Bonde beholdt sin post som formand for udvalget for plan og miljø, men at Nye Borgerlige ikke blev optaget i gruppen blev godkendt af alle partier - undtagen Dansk Folkeparti. Det krævede, at Nye Borgerlige kom med.

Onsdag endte striden med, at fællesgruppen gik i opløsning.

Formanden for DF-gruppen er tilfreds med den løsning, som den nu forhenværende gruppeformand, Allan Emiliussen (V), fik arbejdet på plads. Løsningen sikrer alle partier – inklusiv Nye Borgerlige –adgang til et mødeforum, hvor politiske spørgsmål kan blive drøftet i respekt for de enkelte partiers holdninger. Samtidig sikrer aftalen borgmester H. P. Geil og Venstre arbejdsro i resten af valgperioden.

- Set gennem Dansk Folkepartis briller er vi godt tilfredse. Vi har hele tiden givet udtryk for, at vi ville have ret til at mødes med alle og føre den politik, hvor vi kan få størst indflydelse, siger Jon Krongaard.

Annonce

Ikke store ændringer

Dansk Folkepartis gruppeformand tror ikke, at opløsningen af fællesgruppen kommer til at betyde de store ændringer.

- Vi har stadig et fællesskab, der er åben for alle, og hvor ingen bliver holdt udenfor. Det har været vigtigt for os. Ud over det har vi også stadig en pragmatisk aftale om, at borgmesteren skal have et manøvrerum. Nu har vi bare fået defineret, at vi ikke har et værdifællesskab.

Dansk Folkeparti, der på landsplan bløder, agter i Haderslev fortsat at samarbejde bredt – også med ”kandestøberen” i Slesvigsk Parti.

- Det er helt op til Slesvigsk Parti, hvem de ønsker at samarbejde med. I Dansk Folkeparti  samarbejder vi gerne med alle. Og lad mig så lige minde om, at vi jo godt kan samarbejde. I efteråret indgik vi et bredt budgetforlig med 30 ud af byrådets 31 medlemmer, siger Jon Krongaard.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

Sådan skal den skæres: SønderjyskE er klar til Final4 - og klubdirektøren vil forsøge at trække finalestævnet til Vojens

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Haderslev

Politiker vil rive sit bevaringsværdige hus ned: Politisk modstander sender sag i byråd

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-træner efter sent nederlag: Vi skal forsvare os bedre

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

Sønderborg

Husker du Skjerns Magasin i Matador: Nordborg får en snert af Korsbæk

Annonce