Annonce
Haderslev

DF-politiker: Holberg kunne ikke have skrevet en bedre komedie

Dansk Folkepartis Jon Krongaard er tilfreds med den løsning for et nyt arbejdsfællesskab,  som der er fundet efter den seneste uges uro. Carsten Leth Schmidt og Slesvigsk Partis ageren kalder han for en komedie, Holberg ikke kunne have skrevet bedre. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Dansk Folkepartis Jon Krongaard er tilfreds med ny samarbejdsaftale, der sikrer partier frihed og giver borgmesteren manøvrerum. Slesvigsk Partis Carsten Leth Schmidt kalder han for en politisk kandestøber.

- Når jeg kigger på Slesvigsk Parti og Carsten Leth Schmidts ageren i den seneste uges tid har det været som at være vidne til en politisk komedie, Ludvig Holberg ikke kunne have skrevet bedre. Carsten Leth Schmidt går på en uge fra at sige, at han nu redder det borgerlige flertal for ekstrem indflydelse til at sige, at han nu er glad for at være fri og til at kunne samarbejde med alle.

Det er det mest komiske, jeg har oplevet i lang tid. Næsten som en politisk kandestøber.

Jon Krongaard fra Dansk Folkeparti kan efter den seneste uges turbulens i den nu ikke-længere eksisterende borgerlige fællesgruppe, der gik i opløsning onsdag, ikke lade være med at ryste på hovedet og smile skævt.

Annonce


Når jeg kigger på Slesvigsk Parti og Carsten Leth Schmidts ageren i den seneste uges tid har det været som at være vidne til en politisk komedie, Ludvig Holberg ikke kunne have skrevet bedre.

Jon Krongaard, Dansk Folkeparti


Ludvig Holbergs komedie fra 1722 om kandestøberen, der går ind i politik og derefter bildes ind, at han er byens borgmester, minder ifølge Jon Krongaard rigtig meget om de lokalpolitiske begivenheder i Haderslev i den seneste uges tid.

Ultimative krav

- Slesvigsk Parti og Carsten Leth Schmidt har virkelig formået at gøre sig bemærket, siger Jon Krongaard og hentyder til de ultimative krav, SP-politikeren stillede for at blive i den borgerlige fællesgruppe.

Carsten Leth Schmidts forlangte nemlig, at Nye Borgerlige efter Benny Bondes partihop ikke blev optaget i fællesgruppen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Slesvigsk Parti og Liberal Alliance, som nu ikke længere er repræsenteret i Haderslev Byråd. Et krav som Dansk Folkeparti ikke kunne honorere, og som onsdag efter flere mæglingsforsøg endegyldigt resulterede i gruppens opløsning.

Baggrund

Byrådsmedlem Carsten Leth Schmidt tog i sidste uge bladet fra munden og meddelte, at han ikke vil være med i fællesgruppen, hvis Nye Borgerlige blev optaget. Han mener ikke, at Nye Borgerliges værdier er forenelige med Slesvigsk Parti og mente, at blandt andet Nye Borgerliges retorik er med til at skabe øget usikkerhed. Samtidig udtrykte han frygt for, at partiet med Benny Bonde som stemmesluger kan komme stærkt ind i byrådet med mellem fire til fem medlemmer ved valget i november.

Heller ikke Det Radikale Venstre brød sig om udsigten til at få Nye Borgerlige ind i fællesgruppen.

Et  kompromisforslag, der betød, at Benny Bonde beholdt sin post som formand for udvalget for plan og miljø, men at Nye Borgerlige ikke blev optaget i gruppen blev godkendt af alle partier - undtagen Dansk Folkeparti. Det krævede, at Nye Borgerlige kom med.

Onsdag endte striden med, at fællesgruppen gik i opløsning.

Formanden for DF-gruppen er tilfreds med den løsning, som den nu forhenværende gruppeformand, Allan Emiliussen (V), fik arbejdet på plads. Løsningen sikrer alle partier – inklusiv Nye Borgerlige –adgang til et mødeforum, hvor politiske spørgsmål kan blive drøftet i respekt for de enkelte partiers holdninger. Samtidig sikrer aftalen borgmester H. P. Geil og Venstre arbejdsro i resten af valgperioden.

- Set gennem Dansk Folkepartis briller er vi godt tilfredse. Vi har hele tiden givet udtryk for, at vi ville have ret til at mødes med alle og føre den politik, hvor vi kan få størst indflydelse, siger Jon Krongaard.

Annonce

Ikke store ændringer

Dansk Folkepartis gruppeformand tror ikke, at opløsningen af fællesgruppen kommer til at betyde de store ændringer.

- Vi har stadig et fællesskab, der er åben for alle, og hvor ingen bliver holdt udenfor. Det har været vigtigt for os. Ud over det har vi også stadig en pragmatisk aftale om, at borgmesteren skal have et manøvrerum. Nu har vi bare fået defineret, at vi ikke har et værdifællesskab.

Dansk Folkeparti, der på landsplan bløder, agter i Haderslev fortsat at samarbejde bredt – også med ”kandestøberen” i Slesvigsk Parti.

- Det er helt op til Slesvigsk Parti, hvem de ønsker at samarbejde med. I Dansk Folkeparti  samarbejder vi gerne med alle. Og lad mig så lige minde om, at vi jo godt kan samarbejde. I efteråret indgik vi et bredt budgetforlig med 30 ud af byrådets 31 medlemmer, siger Jon Krongaard.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Syv politibiler jagtede: Vanvidsbilist kørte på fælgen fra Haderslev til Genner

Danmark

Mandagens coronatal: Under 150 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

32-årig dræbte sin gravide kæreste med mindst 95 knivstik: Nu skal han i fængsel i 14 år

Varde For abonnenter

Jesper har søvnløse nætter: Private indkøb på foreningens regning bør meldes til politiet

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Haderslev

Pletskud fra Haderslev by:  Lokale piger vinder fotokonkurrence og en Tivoli-tur for hele klassen

Debat For abonnenter

Nu skal vanvidsbilisterne stoppes: Vi vil ikke have typer som Mohamad

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Byens nye Lions Club er for både mænd og kvinder: Nu skal der chartres nye medlemmer

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Voldsramt kvinde vidnede i retten: - Han er sluppet afsted med karaktermord - jeg bliver aldrig den samme igen

Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Sydjylland

Den svære død: Sidstehjælp skal hjælpe pårørende

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Haderslev

Det bliver vildt: Tæller ned til åbningsfest for Sunset i Haderslev

Annonce