Annonce
Esbjerg

DF-politiker til angreb: Sønderby bryder kontrakt med partiet

Til byrådsmøde i Esbjerg - inden coronakrisen og online-byrådsmøder. Stående ses Hans K. Sønderby, nu løsgænger, og til højre Susanne Dyreborg og Olfert Krog, begge DF. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
DF-byrådsmedlem Susanne Dyreborg går nu til angreb på sin tidligere gruppefælle Hans K. Sønderby, der tidligere på sommeren meldt sig ud af DF og blev løsgænger. Han bryder den kontrakt, han selv skrev under på, siger Dyreborg med henvisning til skriftlig aftale om, at frafaldne DF’ere helt skal forlade byrådet.

Esbjerg Kommune: Esbjerg Byråds løsgænger, Hans K. Sønderby (tidligere Dansk Folkeparti) bryder en klokkeklar, skriftlig aftale, når han ufortrødent fortsætter sit politiske arbejde i Esbjerg Byråd fremfor at vige sit sæde til fordel for en suppleant.

Det siger DF-politiker og Sønderbys tidligere gruppefælle i byrådet, Susanne Dyreborg.

Det er knap et måned siden, at Hans K. Sønderby meddelte, at han havde meldt sig ud af partiet og agtede at fortsætte i byrådet som løsgænger.

Annonce

Sønderbys afsked med DF kom oven på megen blæst og polemik om et læserbrev, der blev bragt i Avisen Danmark, og hvori Hans K. Sønderby gjorde sig til talsmand for et lederskifte i Dansk Folkeparti på landsplan. Sønderby mente kort og godt, at Kristian Thulesen Dahl skulle overlade lederposten til Morten Messerschmidt.

Hans K. Sønderbys offentliggjorte holdninger blev hårdt kritiseret af ikke alene Susanne Dyreborg, men også af en lang række andre partimedlemmer rundt omkring i landet, og Sønderby forlod i DF-butikken.

Men med sin fortsatte forbliven i byrådet bryder Hans K. Sønderby imidlertid den kandidat-kontrakt, han selv underskrev i forbindelse med sin opstilling til byrådet for Dansk Folkeparti, siger Susanne Dyreborg, der henviser til, at alle kandidater før kommunalvalget skrev under på, at skulle de finde på at forlade partiet, ville de samtidig rømme pladsen i byrådet og overlade den til suppleanten.

Ikke juridisk bindende

Susanne Dyreborg er dog fuldstændig klar over, at kandidat-kontrakten ikke rent juridisk er bindende:

- Forståelsespapiret blev udformet, fordi der to dage efter kommunalvalget i 2013 var to ellers indvalgte DF’ere, der meldte sig ud og dannede deres eget parti med Dansk Folkepartis vælgeres stemmer, og både jeg selv, Olfert Krog og Hans K. Sønderby har skrevet under. Jeg synes, det siger noget om Sønderbys moral, at han løber fra sin egen underskrift. Ingen af os fik personlige stemmer nok til at hente vores eget mandat hjem, og også derfor ville det være mest fair, hvis Sønderby afleverede sine politiske poster, herunder sædet i byrådet, til 1. suppleanten. Det ville jeg selv gøre, men jeg erkender, at vi ikke kan tvinge Sønderby til at forlade byrådet, siger Susanne Dyreborg, der sammen med Olfert Krog nu udgør Dansk Folkepartis repræsentation i det 31 mandater store Esbjerg Byråd.


Jeg synes, det siger noget om Sønderbys moral, at han løber fra sin egen underskrift.

Susanne Dyreborg (DF)


Ifølge JydskeVestkystens oplysninger drøftede bestyrelsen for Dansk Folkepartis lokalafdeling i Esbjerg allerede få dage efter Hans K. Sønderbys udmeldelse, om man skulle offentliggøre kandidat-kontrakten og derved lægge pres på Hans K. Sønderby.

Annonce

Situationen en anden

Konklusionen blev dengang at lade sagen ligge i erkendelse af, at man hverken kunne gøre fra eller til. Men situationen har nu ændret sig, mener Susanne Dyreborg, der understreger, at hun har bestyrelsens opbakning til at tage hul på sagen:

- Når Hans K. Sønderby efter sin afgang fortsætter med at nedgøre Dansk Folkeparti og partiets ledelse i læserbrevs-spalterne, synes jeg, at det er væsentligt at stille skarpt på hans egen moral og anstændighed. Jeg forstår simpelthen ikke, at Sønderby har sådan et behov for at være illoyal over for et parti, han har været medlem af i mange år, og som han selv har meldt sig ud af. Der er sandelig ikke langt fra kærlighed til had. Samtidig synes jeg også, at vi har en forpligtigelse til at sige fra og lægge tingene på bordet, hvis vi selv vil fremstå som troværdige over for partiets medlemmer og vælgere, mener Dyreborg.

Sådan sagde han

Hans K. Sønderby gav for sin udmeldelse af Dansk Folkeparti blandt andet følgende begrundelse:

"Med de udmeldinger fra centrale personer, blandt andet bestyrelsesmedlemmer i partiforeningen, jeg har kunnet læse på blandt andet Facebook, så er der ikke længere basis for et tillidsfuldt og konstruktivt samarbejde fremadrettet. Derfor har jeg sendt min udmeldelse til Dansk Folkepartis hovedkontor i København".

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Kolding

Simonas bil blev brændt af: - Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan lade andres ting være

Esbjerg

Rideklubben blev ikke hørt: Rockmusikken kan spille på Vesterlands nye hjemmebane i Rindby

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg For abonnenter

Milliard-projekt i Esbjerg i spil til europæisk fremstød for grøn omstilling

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sport

Udebanefans må tage på stadion i Superligaen fra 1. august

Billund

Kommunen lukkede plejecenter i lille landsby: Nu kommer der liv i lokalerne igen

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland

Koster mange penge hos danske svineproducenter: Flere eksport-ture er nu blevet aflyst

Annonce