Annonce
Aabenraa

DF-politikers debat om placering af nøgne vinterbadere druknede i shitstorm: - Jeg føler mig misforstået

Her ses Jette Julius Kristiansen (th.) efter, at hun blev genvalgt til byrådet i 2017 og fik selskab af to nye kvinder fra partiet. Ida Smed (i midten) er i dag formand for partiets lokalforening i Aabenraa, mens Jane Thorgeirsson har forladt partiet. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Vinterbadere bør have badetøjet på, når de bader ved Sønderstrand. Sådan lød meldingen fra DF-politikeren Jette Julius Kristiansen i mandagens JydskeVestkysten. I virkeligheden handlede hendes udtale om vinterbadere ved stenmolen. Siger hun.

AABENRAA: Hvad der skulle have været et indspark i debatten om, hvorvidt nøgne vinterbadere hører til på Sønderstrands promenade, er i stedet gået hen og blevet en regulær shitstorm for byrådspolitiker Jette Julius Kristiansen (DF).

Siden JydskeVestkysten bragte en artikel om hendes synspunkter i mandagens avis og i webartiklen: "DF'er vil være fri for nøgne vinterbadere på Sønderstrand: - Jeg har da ikke lyst til at komme der med mine teenagebørn eller min gamle far", har en række landsdækkende medier også bragt historien.

- Jeg må sige, at der har været fuldstændig forfærdeligt turbulens omkring det her. Siden jeg mødte ind på arbejde i dag (tirsdag, red.), har min telefon bimlet i ét væk. Jeg har fjernet de værste facebook-kommentarer og fået flere mails, jeg skal hjem og få besvaret, fortæller Jette Julius Kristiansen på vej hjem fra sit arbejde som afregningsassistent for et vognmandsfirma i Padborg.

Annonce

Hun havde ovenikøbet både nået at blive inviteret til at deltage i Aftenshowet og efterfølgende fået afslag på at deltage.

- De kunne ikke få konfrontationen, som de egentlig gerne ville have, fordi det med min forklaring viste sig, at jeg var enig med både mit parti og egentlig også med vinterbaderne. Der er kun det lille 'men', at jeg mente, at de skulle have tøj på for enden af molen - alle andre steder nede på stranden (Sønderstrand, red.) kan de jo bare hoppe i, som de vil, forklarer Jette Julius Kristiansen.

Misforstået forbud

I mandagens artikel udtalte hun til JydskeVestkysten, at "hvis de (vinterbaderne, red.) gerne vil være, hvor de er nu, skal det være en pligt at være påklædt", hvilket skabte stor uro, da vinterbaderne i øjeblikket hopper i det iskolde fra badebroen på stranden, hvor det er fuldstændig lovligt at opholde sig uden tøj på.


Der er tale om en misforståelse. Jeg mener, at hvis de (vinterbaderne, red.) skal være for enden af molen, hvor de ønsker at være, så skal de have tøj på.

Jette Julius Kristiansen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti


- Der er tale om en misforståelse. Jeg mener, at hvis de (vinterbaderne, red.) skal være for enden af molen, hvor de ønsker at være, så skal de have tøj på, siger hun og henviser til visionsplanen for et vandsportscenter for enden af stenmolen med dertilhørende vinterbadsfaciliteter fra 2018, som byrådet netop har afsat midler til en forundersøgelse af.

Ved samme byrådsmøde var Jette Julius Kristiansen selv med til at stemme for bevillingen af 2,8 millioner kroner til midlertidige faciliteter til vinterbadere på selve stranden ved trappen til Flensborgvej.

Der er altså to steder ved stranden nær restauranten, hvor kommunen planlægger nye faciliteter til vinterbadere, men det er kun den potentielle nøgenhed for enden af molen ved en vandsportsarena, der end ikke er fundet midler til endnu, som ifølge Jette Julius Kristiansen kan være problematisk.

Annonce

Det danske frisind

Udtalelsen om pligt til at bære badetøj har fået mange reaktioner blandt de landsdækkende aviser. Således har Ekstra-Bladets version af artiklen fået knap 1.000 hovedsageligt negative kommentarer.

I samme avis blev Jette Julius Kristiansen nævnt i tirsdagens leder, som et eksempel på, hvordan Dansk Folkeparti bliver mere og mere "udansk" og "bonert" i en desperation efter at genvinde stemmer.

- Det er jo fuldstændigt forvredet, for mit frisind er ligeså stort som alle andres. Min holdning til vinterbadning og nøgenhed generelt er fuldstændigt på linje med mit parti på landsplan og også med mine partifæller her i kommunen. Vi skal værne om friheden og frisindet, men under fornøden hensyntagen til dem, der er lidt mere blufærdige, siger Jette Julius Kristiansen om de kommentarer, hun har set, der pointerer, at hendes synspunkt ikke stemmer overens med det danske frisind, som DF historisk set har været flittige til at fremhæve som modsætning til muslimsk kultur.

I stedet for at give vinterbaderne nye faciliteter for enden af molen, foreslår Jette Julius Kristiansen i et læserbrev, at man bør undersøge muligheden for at skabe en badeanstalt på strandens sydside ved Kallemosen for at skærme dem mest muligt fra dem, der færdes på strandpromenaden.


- Det er en af årsagerne til, at det går DF, som det gør. For meget navlepilleri, og for meget bestemmelse over folk, der gør tingene på en anden måde.

Johannes Johannesen i en facebook-kommentar

Man behøver jo ikke at skabe problemer, der ikke er der i forvejen

René Bryhl i en facebook-kommentar


Ny bygning ved trappen

  • I budgetforliget i efteråret afsatte byrådet 2,8 mio. kr. til at etablere vinterbadefaciliteter, offentlige toiletter og videoovervågning på Sønderstrand.
  • Der er nu vinterbadefaciliteter i den tidligere kioskbygning under bastionen med særskilte rum til vinterbaderne i Vikingeklubben og til andre vinterbadere. Men rummene er små og uegnede.
  • Desuden har kommunen siden 2017 hver vinter opstillet en lejet pavillon til foreningens brug. Kystdirektoratet har givet dispensation til pavillonen indtil marts 2023.
  • Forvaltningen har i samarbejde med Vikingeklubben og ZENI arkitekter udarbejdet et forslag til permanente faciliteter på Sønderstrand. Projektet består af en bygning på 40 kvadratmeter, som går ind i den store trappe på stranden. Her bliver der sauna, omklædning og et mindre opholdsrum. Langs bygningen bliver der tre nye, handicapvenlige toiletter som erstatning for de nuværende toiletfaciliteter under bastionen.
Annonce
Aabenraa For abonnenter

100 år på fredag: Aabenraa-kunstner satte varige spor i sit lokalområde

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce