Annonce
Indland

DF står til markant tilbagegang i Sydjylland: S bliver størst

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sydjylland skifter farve fra gul til rød ifølge måling, mens også Venstre står til tilbagegang.

Ved folketingsvalget i 2015 blev Sydjylland klædt i gul, som er Dansk Folkepartis partifarve. Men denne gang ser det ud til at være Socialdemokratiet, der bliver størst og maler landsdelen i rød.

DF står nu til en tilbagegang på knap 11 procentpoint til 17,7 procent. Omvendt står S til fremgang med 6,1 procentpoint til 29,6 procent.

Det viser en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, mener, at faldet kunne være større.

- Jeg havde forventet et DF, der var trængt endnu mere. Hvis man går meget frem, har man en masse nye vælgere, som man kunne have mistet. Det har man gjort her, men ikke alle sammen, siger han.

Det er traditionelt et vigtigt område for Venstre, der nu går tilbage med 1,1 procentpoint ifølge målingen. Det overrasker også Kasper Møller Hansen.

Mange Venstre-vælgere gik til DF ved valget i 2015 ifølge analyser. Derfor har Venstre trukket det korteste strå med de mange vælgere, der har ledt efter noget nyt.

- De burde have haft lettest ved det, for mange af dem er tidligere venstrefolk. Det er lidt overraskende og ikke godt nyt for Venstre, at de ikke kan få deres gamle folk tilbage.

- De personer, der var stukket af fra Venstre, var de kortuddannede. Nu er de skiftet fra Venstre, til Dansk Folkeparti og kommet til Socialdemokratiet, siger han.

Dansk Folkepartis vælgere skifter i stedet til Socialdemokratiet, Nye Borgerlige og Stram Kurs, mener han.

Valgforskeren peger på, at emner som pension, ældre og centralisering er vigtigt for beboerne.

- Socialdemokratiet kaldte Venstres og DFs udspil til sygehusvæsenet for centralisering, og den synes at have vundet hævd, siger Kasper Møller Hansen.

Han fremhæver, at regionsformand Stephanie Lose (V) har talt dunder mod den sygehusreform, som hendes eget parti har fremlagt. Og hun står stærkt i netop Sydjylland.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) peger på den "generelle afmatning" som årsag til, at DF ifølge målinger får færre vælgere.

Han afviser, at partiet er blevet for stuerent og mener, at partiet allerede er ved at vinde vælgerne tilbage.

- Vi står der, hvor vi skal stå. Vi står i virkeligheden det samme sted, som vi stod sidst, hvor vi fik mange flere stemmer. Vi skal blive ved med forfægte vores synspunkter, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce