Annonce
Aabenraa

DF-viceborgmester klar med håndtryk til nye statsborgere

Borgmester Thomas Andresen (V), som ses til venstre, er ikke nogen varm tilhænger af den nye grundlovsceremoni og han overlader gerne håndtryket til andre - for eksempel til viceborgmester Ejler Schütt (DF). Arkivfoto: Ulrik Pedersen.
Den 25. februar klokken 15 er der grundlovsceremoni på det gamle rådhus i Aabenraa. Viceborgmester Ejler Schütt (DF) har meldt sig til at give det lovpligtige håndtryk.
Annonce

Aabenraa: Det gik ikke helt stille for sig ude i kommunerne, da den tidligere regering i fjor gennemførte et forslag om, at alle nye danske statsborgere skal deltage i en ceremoni, hvor de skriver under på, at de vil overholde grundloven og udveksler håndtryk med en repræsentant for kommunen.

Borgmester Thomas Andresen (V) og Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) var blandt de kommunale førstemænd, der var meget kritiske over for den nye lov.

- Det er en helt unødvendig politisering at forlange et håndtryk af nye statsborgere, udtalte borgmester Thomas Andresen dengang. Han sagde samtidig, at han gerne overlod håndtrykket til en anden politiker.

Viceborgmester Ejler Schütt meldte sig straks på banen, og det står han ved her et år senere, hvor den lovbestemte ceremoni snart skal finde sted.

- Det var jo DF, der fik det indført, og det står jeg gerne ved. Jeg har meldt mig hos borgmesterens sekretær, fortæller han.

Alle byrådets medlemmer har fået en indbydelse til at deltage i grundlovsceremonien. De skal melde tilbage senest i den kommende uge. Derefter vil forvaltningen tage stilling til, om det skal være Ejler Schütt eller en anden, der skal levere det lovpligtige håndtryk til de nye statsborgere.

Papirer skal med

Folk, der har fået tilkendt statsborgerskab og skal deltage i kommunens ceremoni, skal tilmelde sig senest den 4. februar via kommunens hjemmeside.

De skal medbringe opholdskort, fremmedpas eller lignende dokumentation udstedt af en dansk myndighed eller et pas eller kørekort udstedt i et andet land.

De skal også medbringe en blanket, som de har fået tilsendt fra Udlændinge og Integrationsministeriet, og den skal så underskrives i forbindelse med ceremonien.

Annonce

To gange om året

Det er planen, at grundlovsceremonien i fremtiden skal holdes to gange om året. I Aabenraa sker det for første gang tirsdag den 25. februar klokken 15 i byrådssalen på det gamle rådhus i Aabenraa.

Det er beboere i kommunen, der har søgt om dansk statsborgerskab efter den 5. februar 2017, og fået det tilkendt, der kan tilmelde sig. Deres statsborgerskab er først gældende, når de har deltaget i ceremonien.

I loven overlades intet til tilfældighederne. Her står sort på hvidt, at der skal udveksles håndtryk med ansøgeren uden handske og med håndflade mod håndflade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Esbjerg

Havneordfører besøgte Esbjerg Havn

Annonce