Annonce
Indland

DF vil have minister til at skrotte udflytning af telecenter

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Flere partier er utrygge ved, at teleovervågning fremover skal ske fra Rumænien. Minister kaldes i samråd.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) bliver nu kaldt i samråd i sagen om udflytning af TDC's centrale teleoperationscenter til Rumænien.

- Det er en meget alvorlig sag, hvis man flytter teleovervågningen fra Frederiksberg til Rumænien. Det er nok det mindst sikre land i hele Europa.

- Havde det været Norge eller England havde sagen stillet sig anderledes. Men det her dur simpelthen ikke, siger udenrigspolitisk ordfører Søren Espersen (DF).

Politiken skriver fredag, at det såkaldte network operations center (NOC) 31. august udflyttes til Bukarest.

Det sker, i forbindelse med at TDC har indgået aftale med Ericsson om driften af mobilnetværket.

Med udflytningen vil Center for Cybersikkerhed ikke længere kunne stille krav om at sikkerhedsgodkendte ansatte eller at komme på kontrolbesøg.

Søren Espersen er ikke tryg ved, at overvågningen af tre millioner danskeres mobilnetværk fremover skal foregå fra Rumænien.

- Vi skal have ministeren til at ændre den beslutning, der er truffet. Det er ikke bare et enkelt teleselskab, der kan dirigere den slags. Det er regeringen, der træffer beslutning om vores fælles sikkerhed. Derfor er det hendes ansvar, at planen skrottes, siger Søren Espersen.

Retsordfører hos De Radikale Kristian Hegaard gav tidligere fredag udtryk for samme bekymring.

- Det er rigtig skidt, at vi ikke kan beskytte danskernes personfølsomme oplysninger bedre, hvis tilsyn og sikkerhedsgodkendelser ikke længere er muligt ved den her flytning til Rumænien, siger han.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, deler vurderingen.

- Jeg synes, det er meget problematisk. Det er tæt på at være en katastrofe, siger hun.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) oplyser i en skriftlig kommentar til Ritzau, at hun nu vil drøfte sagen med Center for Cybersikkerhed.

- Regeringen ser telenettet som kritisk infrastruktur og dermed også som et spørgsmål om national sikkerhed. Derfor er det helt afgørende, at der ikke kan stilles spørgsmål ved sikkerheden.

- Såfremt der måtte være tvivlsspørgsmål om dette, har jeg selvsagt en interesse i at disse afklares. Det samme gælder muligheden for at forbedre sikkerheden yderligere, skriver ministeren.

TDC skriver i en kommentar, at man anser sikkerhed som en "topprioritet", og at man "altid lytter til de danske myndigheders anbefalinger".

Teleselskabet er "ikke i tvivl om, at de (Ericsson, red.) kan sikre en sikker og stabil drift af vores mobilnetværk".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce