Annonce
Kultur

DGI: Hård indsats at få unge og kvinder ind i cykelklubber

Motionscykling i cykeltøj dyrkes af anslået 400.000 danskere jævnligt, men kun cirka 45.000 af dem er medlem af en forening. Foto: Gunnar Overlund
Medlemmerne i cykelklubber er ofte mænd ovre deres første ungdom. Men det kan lade sig gøre at få flere kvinder med og at lette alderstrykket med en ihærdig indsats, lyder det fra DGI's foreningskonsulent.
Annonce

Ribe: Hos DGI Sydvestjylland kender foreningskonsulent Carsten Jensen de fleste cykelklubber i Syd- og Sønderjylland. Problemstillingen med for mange ældre mænd i cykelklubber er velkendt, og det kræver en ihærdig indsats at ændre det.

- Mange cykelklubber gør hvert år som de plejer, og så kommer der ikke nogen nye. At få fat i nye grupper kræver hårdt, frivilligt arbejde. Men man skal også huske, at 120 medlemmer i Ribe Cykelklub i sig selv er ret flot, siger Carsten Jensen.

Annonce

Andre forsøger

Han fortæller, at både i Kolding, Sønderborg, Tjæreborg, Varde og Haderslev er cykelklubber ved at have godt fat i nye grupper. Det gælder blandt andet kvinderne.

- Skal du have flere kvinder ud at cykle i en klub, så kommer de altså ikke og cykler med et par ældre mænd. Du skal have fat en lokal kvinde eller to, som i forvejen cykler og spørge, om hun ikke har lyst til at bruge sit netværk og starte en basisgruppe af kvinder op. Først når det kører med omkring ti ryttere, så kan du nemmere begynde at tiltrække flere, forklarer Carsten Jensen og uddyber, at det alt sammen starter med en frivillig og vedholdende indsats.

Annonce

Dyrkes uden forening

Men cykelidrætten er i sig selv også nem at dyrke på egen hånd, så det er måske i virkeligheden den største udfordring.

- Det er et fåtal af alle dem, der klæder om regelmæssigt til motionscykling, der er medlem af en klub. Langt de fleste har måske et lille aftalebaseret fællesskab med naboerne eller med arbejdskolleger. Andre foretrækker bare at køre selv, forklarer Carsten Jensen.

Men nogle gange kan det lade sig gøre at fange cykelindividualisterne til lidt mere fællesskab. Askov Mudeaters hedder en mountainbikeklub ved Vejen, som på fire år gik fra af være et aftalefællesskab mellem 25 motionscyklister til i dag at tælle 250 regulære medlemmer, der både kører konkurrence og har træning for børn, kvinder og mænd.

- Men generelt gælder det, at cykling på MTB lettere fanger folk end cykling på landevej. Det er i hvert her, at vi ser den største vækst, siger Carsten Jensen.

Også Haderslev-Marstrup Idrætsforenings MTB-afdeling har stor succes med at få nye medlemmer i alle kategorier - unge, ældre, kvinder og mænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Giv borgerne klar besked, Engelbrecht

Sydjylland

Transportminister ser kun én mulig linjeføring for Hærvejsmotorvejen: - Men jeg er klar til at droppe alle seks

Regionalt For abonnenter

Lokal chokoladeproducent har fundet nye markeder under corona: Vi har spammet de sociale medier

Annonce