Annonce
Tønder

Digegreve har fået sit glade smil tilbage

I marts sidste år inviterede Tønder Kommune en række folketingspolitikere til Rømø, så de ved selvsyn kunne se, at Havnebydiget trængte til et løft. Besøget var med til at der senere blev nedsat en pulje, som det lokale digelag har fået 975.000 kroner af. Foto: Poul F.Skøtt

For to år siden slog digegreve Magnus Skak Jensen alarm. Havnebydiget var så skrøbeligt, at han ikke turde tage ansvaret længere. Til sidst startede digelaget en millionforstærkning for egen risiko og regning. Fredag kom der brev fra Christiansborg.

HAVNEBY: For to år siden var han efter eget udsagn på godt sønderjysk "tumbe gal".

- I dag er jeg tosse glad, siger digegreve Magnus Skak Jensen, Havneby.

Fredag formiddagstid fik han en behagelig opringning: Der er en økonomisk håndsrækning af de større på vej.

Digelaget havde tidligere søgt 1.250.000 kroner til forstærkning af Havnebydiget. Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti er blevet enige om at bevillige 975.000 kroner

- Det er bare dejligt. Jeg har tilmed fået at vide, at jeg må sende en regning til Tønder Kommune på de 210.000 kroner, der tidligere er bevilliget. De to beløb dækker ikke helt vore udgifter, så vi må selv lægge noget til. Men det kommer vi over, siger Magnus Skak Jensen.

Annonce

Vi har fået det dige, vi gerne vil have. Græsset har fået godt fat. Alt er grønt. Det er en fryd for øjet.

Magnus Skak Jensen, digegreve, Havneby og Kirkeby Digelag, Rømø

Puljen

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti står bag en pulje på godt 12 mio. kr., der er øremærket til forstærke eller etablere diger og til at fjerne skibsvrag.I alt 11 kommuner og digelag havde søgt om støtte, seks ansøgninger blev helt eller delvis imødekommet.

Det største beløb på 6,9 mio. kr. gik til et fjorddige-projekt ved Jyllinge Nordmark.

Det har været et kriterium for tildeling af midler til diger, at kommuner og digelag allerede havde fået tilladelse til digeprojekterne.

Digegreve Magnus Skak Jensen er ganske velfornøjet. Han har fået det dige, han gerne vil have, og fra København er der nu kommet tilsagn om støtte på i alt 975.000 kroner. Foto: Uwe Iwersen

Egen risiko

For to år siden var stemmeføringen og humøret helt anderledes.

Dengang i 2016 forsøgte digegreven at råbe politikerne på Christiansborg op. Han var havnet i et hul.

Staten og det tidligere Sønderjyllands Amt havde tidligere efter en indgået aftale bidraget væsentlig til kystsikring og digeforstærkninger. Aftalen var dog ikke blevet forlænget ved kommunalreformen. Dermed var der ingen til at betale for en nødvendige forstærkning af dele af havnebydiget.

Diget var så skrøbeligt, at digegreven truede med at gå af. Med udsigt til stadigt kraftigere storme og stigende vandstande i havene, kunne han ikke tage ansvaret for diget, der blandt andet beskytter store dele af Havneby, herunder også det store Enjoy Resort mod oversvømmelser.

Tønder Kommune var parat til at betale sin del af projektet, men det haltede med tilsagn fra Christiansborg.

Til sidst, det vil sige i foråret i år, turde digelaget ikke vente længere. For egen risiko og regning blev der taget hul på digeforstærkningen, et projekt til cirka 1,4 millioner kroner.

Digelaget håbede på en efterbevilling fra en nedsat pulje til kystsikring. Det er det, der nu er sket.

En fryd for øjet

Digeforstærkningen blev afsluttet for fire uger siden. Kronen på værket var, at der blev sået græs.

- Vi har fået det dige, vi gerne vil have. Græsset har fået godt fat. Alt er grønt. Det er en fryd for øjet, siger Magnus Skak Jensen.

Ud over at blive forstærket, er diget også blevet forhøjet med op til en meter. Det giver ekstra tryghed, ikke kun hos digegreven, der selv bor lige op til diget.

Som sidegevinst til det forstærkede dige har Rømøs beboere og turister også fået en ny gangsti. Den er ved hjælp af lokale fondsmidler og donationer blevet etableret på toppen af diget, og strækker over knap fem kilometer fra Havneby til Sønderstranden.

Med det nye dige imødeser Magnus Skak Jensen og hans bestyrelse kommende storme med lidt større sindsro. Og dog.

- De højere magter må godt holde lidt igen med den helt store storm, indtil græsset har fået helt fat. Men vi står allerede nu meget bedre rustet end med det skrøbelige dige sidste efterår, siger Magnus Skak Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce