Annonce
Tønder

Digerne syd for Tønder får et tiltrængt løft

De røde streger langs Vidå og Grønå syd for Tønder viser de strækninger, hvor der i de kommende uger vil blive gennemført istandsættelse- og forstærkningsarbejder på digerne. Kort: Tønder Kommune

Tønder Kommunen indleder i den kommende uge "vejarbejde" på toppen af ådigerne. Arbejdet kan genere både hundeluftere og motionister, men aktiviteten er afgørende for at sikre digernes styrke og modstandskraft.

Annonce

TØNDER: Tønder Kommune har ansvar for vedligehold og sikring af cirka 130 kilometer å-diger langs Vidåsystemet, og der er afsat millioner til at løfte opgaven.

I den kommende uge tages der hul på dette års projekter, der udelukkende handler om istandsættelse af digerne langs Vidå fra Tønder ud til Nørreåen samt et stykke på nordsiden langs Grøn ved hestholm.

- Der er steder, hvor digets top er sporkørt og smalt. Andre steder er den foreskrevne højde på diget ikke helt overholdt. I begge tilfælde rettes diget op, siger kommunens digeansvarlige miljømedarbejder fra Team Natur og Miljø, Jørgen Nicolaisen.

Fem millioner

Tønder Kommune har ansvar for rundt regnet 130 km å-diger.Over en periode på fire år har kommunen øremærket fem millioner kroner til vedligehold og forstærkning af digerne.

I 2016 var der afsat to millioner kroner, og i både 2017, 2018 og 2019 er der hvert år reserveret en million kroner til formålet.

Det var en kortlægning af ådigernes tilstand med en drone tilbage i december 2015, der danner grundlag for det forestående forstærkningsprojekt, der indledes i den kommende uge. Foto: Hans Christian Gabelgaard
Annonce

Droner i luften

Baggrunden for digernes serviceeftersyn er en kortlægning af sikkerhedsstandarden. Den blev gennemført i december 2015, hvor eksperter fra Landsyd I/S ved hjælp af droner fik kortlagt digernes tilstand.

Samtidig var der fra politisk side afsat penge til at udføre de nødvendige forstærkningsprojekter, som gennemgangen måtte påvise.

Sidste år indledtes dige-renoveringen på strækningen mellem Jernbanebroen og Sparekassebroen i Tønder by.

Nu er turen så kommet til området syd for byen.

Det er entreprenørfirmaet Mads Vejrup, Skærbæk, der med en tilbudspris på 350.000 kroner vandt en budrunde.

Annonce

Jordkørsel

Ifølge Jørgen Nicolaisen vil det forestående arbejde medføre en del jordkørsel, og der vil blive arbejdet med gravemaskiner på digerne.

- De borgere, der går tur eller motionerer på digerne må forvente, at det kan være lidt besværligt at færdes og komme forbi arbejdsstederne, og at diget ikke er græsklædt, som de er vant til.

Man skal være agtpågivende og holde afstand til maskinernes arbejdsområde, siger han.

Renoveringsarbejdet forventes afsluttet sidst i juli med, at der sås nyt græs. Det har så et par måneder til at gro og dermed styrke diget, indtil efterårets og vinterens forventelig høje vandstande indtræffer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce