Annonce
forside

Digital dannelse kan forebygge ensomhed og mistrivsel

Læserbrev: Mange unge i vores samfund er ensomme, mistrives og har ondt i livet. Også i Esbjerg. Det emne havde vi en god drøftelse af forleden med elever på Esbjerg Gymnasium.

Årsagerne til børns og unges mistrivsel kan være svære at indkredse. Men perfekthedskultur, præstationspres på ungdomsuddannelserne samt forkert brug af de sociale medier nævnes ofte.

Sociale medier er nyttige til kommunikation med venner, familie, håndboldklubben eller onklen på den anden side af jorden. Men overdreven brug af de sociale medier kan føre til en usund konkurrencekultur, hvor det kommer til at handle om at få flest "likes". Det er meget skadeligt for børn og unge, da de kommer til at bruge længere tid på at være perfekte på de sociale medier end at leve deres liv.

Venstre har derfor sat digital dannelse på dagsorden. Vi ønsker, at børn og unge skal opbygge digitale kompetencer, så de fra en tidlig alder bliver rustet til at begå sig i den digitale virkelighed. Det gælder både i forhold til at begå sig som digitale borgere, forstå god opførsel på nettet og begå sig sikkert på internettet.

En konkret måde, hvor man som forældre kan hjælpe sine børn til digital dannelse, er at tale med dem om brugen af mobiltelefonen i løbet af skoledagen. Undersøgelser viser, at koncentrationen og det faglige niveau falder, når mobilen er i lommen eller ligger fremme på bordet. Samtidig er det vigtigt, at man ikke lader mobiltelefonen overtage frikvartererne, men i stedet er sammen med klassekammeraterne og for eksempel dyrker sport, spiller fysiske spil og lignende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce