Annonce
Sønderjylland

Digtet fra togkupeen

Halvor Boh har sat musik til digtet "Fjernt har dine sønner Danmark", der indgår i CD'en med kendte og især mindre kendte sange fra første verdenskrig og Genforeningen. Foto: Jacob Schultz
Blandt de 15 sange og digte, der har fundet vej til Genforenings-CD'en, er "Fjernt har dine sønner Danmark". Digtet, som Halvor Bogh nu har sat musik til, har sin helt særegen historie.
Annonce

Ved slutningen af første verdenskrig blev digtet "Fjernt har dine sønner Danmark" kendt og udbredt. Ingen vidste, hvorfra det stammede.

Digtet handler om de de mange slag rundt omkring i verden, som først danske vikinger og siden danske soldater i flere krige havde været involveret i. Digtet var oprindelig på fire vers, og omhandlede også tab og lidelserne i første verdenskrig.

Mange gættede derfor på, at det måtte være skrevet af en sønderjysk krigsdeltager.

Først langt senere blev det opklaret, at det ikke var en soldatr, men en lærerinde ved navn Jensine Jensen, der havde skrevet det. Historien er følgende:

Jensine Jensen sad en sommerdag i toget fra Vildbjerg til Herning og læste i avisen om de sønderjyske tabslister fra Verdenskrigen, og hun blev så grebet, at hun gav sig til at skrive nogle vers på kupevæggen.

Disse vers blev så set af andre rejsende, som skrev dem af, og således kom de fire første vers ud i befolkningen, uden at nogen anede, hvem der havde skrevet dem.

Annonce

På sanatorium

Men Jensine Jensen blev syg og kom på sanatorium. En dag nåede versene hertil, og hun kendte dem straks som sine egne.

På sanatoriet skrev hun det femte og sidste vers:

Taareblændet Slesvigs Datter ud af Døren ser; han, den kære, som hun venter, kommer aldrig mer! Bøj dit Hoved, Moder, Danmark, klæd i sort din Borg, sæt Sordinen paa din Harpe, dine Børn har Sorg!

- Det er et fantastisk digt, og jeg er faktisk glad for melodien, jeg fandt til det. Det sidste vers er så stærkt, at Maja er meget berørt og lige ved at græde, når hun skal synge det, fortæller Halvor Bogh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce