Annonce
Varde

Din Forsyning er målløs og storroser borgernes madsortering

Din Forsyning er duperede over, hvor gode borgerne er til at sortere deres madaffald. Undertegnede er selv overrasket over, hvor stor en del madaffaldet udgør. Vægtmæssigt måske 80 procent. Det forholder sig helt sikkert anderledes for familier med blebørn. Foto: Henrik Reintoft
I februar begyndte de første husstande at sortere madaffald i Varde Kommune. Vi er verdensmestre fra start. De sidste 7.500 beholdere udskiftes inden udgangen af april i Varde by, hvorved 18.500 har fået udskiftet affaldsbeholderen. Til efteråret venter boligforeningerne.
Annonce

Varde Kommune: Der har da helt sikkert været bandet lidt i hjemmene over at skulle til at sortere sit madaffald. Men borgerne i Varde Kommune har taget opgaven med at sortere deres madaffald meget seriøst. Så meget at vi er verdensmestre fra start.

- 91 procent i renhed. Vi er meget positivt overrasket. Det havde vi slet ikke forventet. Det er superflot, siger projektleder Jens Stræde Bondesen fra Din Forsyning.

91 procent i renhed i vores madaffald kan næsten ikke være højere, da plastikposen i sig selv er en forventet urenhed. Indtil nu er der indsamlet 70.000 kilo madaffald, siden de første husstande i begyndelsen af februar fik udskiftet affaldsbeholderen og begyndte at sortere madaffald. Når boligforeningerne fra efteråret kommer med, så forventes den årlige mængde madaffald at nu op på 2.800.000 kilo. Madaffald, som omdannes til biogas.

Vi er meget positivt overrasket. Det havde vi slet ikke forventet. Det er superflot.

Projektleder Jens Stræde Bondesen, Din Forsyning

Annonce

Kvaliteten først

Et det hele så fryd og gammen?

- Vi kigger først på kvalitet. Derefter ser vi mængden, siger Jens Stræde Bondesen.

For spørgsmålet er, om en del madaffald fortsat ender i restaffaldet, der brændes.

Fra mandag og til udgangen af april så får 7.500 husstande i Varde by ombyttet deres affaldsbeholder, hvorved i alt 18.500 har fået udskiftet beholderen.

Annonce

Gamle beholdere ikke afhentet

Da coronakrisen som en skygge lagde sig over hele verden, så sikrede Din Forsyning sig ved at få kørt alle affaldsbeholdere over grænsen fra den tyske leverandør.

- Det er gået som planlagt. Men vi har været udfordret med de gamle beholdere. Ikke alle er taget med retur, fortæller Jens Stræde Bondesen.

Årsagen er, at især på landet så har firmaet, der leverer og ombytter den sorte affaldsbeholder, ikke kunnet finde den gamle. Og nogle gange har man ikke haft plads på lastbilen. Hvis man har en gammel affaldsbeholder stående, skal man gå ind på mitmadaffald.dk og oplyse sin adresse. Så bliver den afhentet. Og til folk i Varde by, der de kommende uger får leveret en ny affaldsbeholder, så lyder opfordringen, at den gamle skal stå fremme og være let at finde.

Madaffald

  • Alle parcelhuse i Varde Kommune får leveret en ny, todelt affaldsbeholder på 240 liter til både madaffald og restaffald. Derudover får man en lille skraldespand til køkkenet og 200 plastposer.
  • Madaffald kan være: Frugt og grønt, Kaffe- og tefiltre, æggeskaller, fisk og skalddyr, brugt køkkenrulle, afskårne blomster, brød og kager, knogler, kød, ris og pasta, fedt og sovs, ost og mælkeprodukter, nedfaldsfrugt.
  • Læs om den nye affaldsordning på mitmadaffald.dk. Her kan du også oplyse manglende afhentning af den gamle affaldsbeholder.
Fra mandag den 20. april og måneden ud får 7.500 udskiftet deres affaldsbeholder i Varde by. Opfordringen fra Din Forsyning lyder, at den gamle beholder gerne må stå meget synligt. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Esbjerg

Bisiddere nægtes fortsat adgang til møder på jobcenter: - Uværdigt, at systemet tromler borgerne

Annonce