Annonce
Varde

Din Forsyning genindfører og udvider kompostordning i Varde Kommune

Inden for et par måneder vil det igen været muligt at hente gratis kompost på fire genbrugspladser i Varde Kommune. Tidligere var det kun mulig i Nørre Nebel og Ølgod. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Landbruget er ikke mere så interesseret i komposten fra Din Forsynings genbrugspladser. Så derfor genindføres kompostordningen i Varde Kommune.

Varde Kommune: Har de jord i hovedet, lød det helt sikkert fra mange haveejere i Varde Kommune, da direktionen i Din Forsyning i 2018 egenhændigt besluttede, at det skulle være slut med at kunne hente komposteret jord på genbrugspladserne i Nørre Nebel og Ølgod.

Tidligere komposterede Din Forsyning både i Ølgod og Nørre Nebel. Men det stank og var ikke foreneligt med et godt arbejdsmiljø, hvorfor det hele blev samlet hos det fælleskommunale affaldsselskab AFLD ved Tarm. Sådan vil det også være i fremtiden, men nu køres noget af det komposterede jord tilbage til genbrugspladserne. Hidtil et det kørt ud på landmændenes marker.  Arkivfoto: Henrik Reintoft

Begrundelsen var, at selve komposteringen af arbejdsmiljøhensyn skulle samles hos affaldsbehandlingsselskabet AFLD ved Tarm. Og Din Forsyning ville ikke bekoste de cirka 200.000 kroner, det kostede om året at køre selve komposten tilbage til genbrugspladserne. Det har sidenhen vist kun at koste 100.000 kroner.


Annonce

Det har været en af mine mærkesager, og er en ting, jeg virkelig har kæmpet for. Det er en glædelig nyhed for haveejerne.

Forbrugervalgt bestyrelsesmedlem Carsten Sohl, Din Forsyning


Men nu er selv samme ved at drukne i kompost i Tarm, hvorfor en enig bestyrelse i Din Forsyning har besluttet at genindføre ordningen med, at borgerne i Varde Kommune kan hente gratis kompost til haven.

- Landmændene kan ikke bruge det mere. AFLD har alt for meget, og det er blevet et problem. Så må vi hjælpe dem af med det, siger formand Anders Linde (V), der i sin tid selv bakkede op om direktionens beslutning.

Har kæmpet

Det gjorde det forbrugervalgte bestyrelsesmedlem Carsten Sohl til gengæld ikke. Han har kæmpet for at få genindført ordningen.

- Det har været en af mine mærkesager, og er en ting, jeg virkelig har kæmpet for. Det er en glædelig nyhed for haveejerne, siger Carsten Sohl.

Selve tanken om, at vi afleverer vores have- og grenaffald og kan få komposteret jord tilbage kvit og frit er for ham bæredygtighed i højeste potens. Alternativet har de seneste år været at købe komposteret jord.

- Jeg har selv flere højbede i haven. To år i træk har jeg fået jord med ukrudt i. Behandlet jord er ikke til at komme til for penge, siger Carsten Sohl.

Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik i Varde Kommune og i AFLD var selv uforstående over, at kompostordningen stoppede i 2018.

- Jeg er glad for, at ordningen tilbageføres. Det er rigtig dejligt med cirkulært kredsløb, siger Preben Friis-Hauge.

Annonce

Går to måneder

Kan vi så snart hente komposteret jord til vores haver i Varde Kommune?

- Der går desværre to måneder. Der er noget praktik i det. Landbrugskompost til markerne er noget grovere, siger fagkoordinater Jens Stræde Bondesen for AffaldGenbrug hos Din Forsyning.

Så snart man kan hente kompost igen, vil det blive meldt ud i pressen. Kompostordningen vil endda blive udvidet til fire af kommunens fem genbrugspladser. Sorteper er Vrenderup, der desværre ikke har plads.

Grenaffaldet flises og bruges som brændsel. Det er let at komme af med modsat selve den komposterede jord. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Han glæder sig selv over, at ordningen genindføres:

- Vi forstod godt budskabet, da vi lukkede ned. Det giver mening at levere til det borgerne, siger Jens Stræde Bondesen.

Kompostordning med håndkraft

Kompostordningen er kun for borgerne med ejendom i Varde Kommune.

Der vil i fremtiden kunne hentes kompost på genbrugspladserne i Varde, Ølgod, Nørre Nebel og Oksbøl.

Der må udelukkende hentes kompost med håndkraft. Ikke noget med minilæssere og lignende. Der står skovl og kost klar.

De ansatte på genbrugspladsen må ikke under nogen omstændigheder hjælpe med at skovle kompost af forsikringshensyn.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Varde For abonnenter

Lystfiskere fatter ikke Fødevarestyrelsens forbud: Årtiers succesfyldt yngelpleje sat på pause på grund af fiskevirus i dambrug

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Kultur

En gave til byen: Kunstner vil rejse moderne skulptur til minde om gammel redaktør

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Varde

Stig hænger plakater op, selv om han og Conny måtte have krisehjælp: Derfor bakker hustruen op om genvalg

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

Annonce