Annonce
Trekantområdet

Din skovtur koster kommunen mange millioner: Corona-nedlukning slider på Vejles natur

Platformen i Kongens Kær er et populært udflugtsmål for fuglekiggere og natur-interesserede. Platformen er blandt de faciliteter og anlæg, som forvaltningen peger på som moden til udskiftning efter et corona-år med særlig mange besøgende. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Vejlenserne bruger 5,8 millioner timer om året i naturen, og tallet er stigende. Det slider på natur og faciliteter.

Vejle: Et år med nedlukninger på grund af corona har slidt voldsomt på naturen omkring Vejle og på de faciliteter og anlæg, som Vejle Kommune har ansvar for.

- Der har været et enormt run på naturen i de seneste år og særligt det sidste år. Nogle steder har der været dobbelt så mange, som har benyttet vores rekreative områder og faciliteter, og det gør det nødvendigt, at vi får flere penge til området, siger Karl Erik Lund (DF), formand for natur- og miljøudvalget, som havde sagen på dagsordenen på sit seneste møde.

Debatten mundede ud i, at udvalget vil gå til de kommende budgetforhandlinger med et ønske om at få flere penge til drift, vedligehold og renovering af faciliteter og anlæg - helt præcis 18,4 millioner kroner i budgetårene 2022, 2023 og 2024.

Annonce

Bruger 5,8 millioner timer i naturen

Vejlenserne bruger ifølge forvaltningen årligt 5,8 millioner timer i naturen omkring Vejle, og det koster årligt omkring seks millioner kroner at drifte fritidsfaciliteterne i Vejle Kommune.

Heraf går omkring fire millioner kroner til for eksempel rengøring af toiletter, tømning af skraldespande og friskæring af stier, mens de sidste godt to millioner kroner går til løbende vedligehold.

I takt med, at flere bruger naturen, har kommunen registreret et større slid på inventar som bord-bænkesæt, klaplåger og mountainbike-spor.Der har været et enormt run på naturen i de seneste år og særligt det sidste år. Det gør det nødvendigt, at vi får flere penge til området.

Karl Erik Lund (DF), formand for natur- og miljøudvalgetForvaltningen peger på, at der er behov for en ekstra medarbejder til drift og vedligeholdelse af faciliteter og anlæg og til at administrere de stigende besøgstimer for at undgå konflikter på grund af overlappende arrangementer på kommunens arealer.

Annonce

Store projekter venter

Til brug for udvalgets behandling af emnet har forvaltningen lavet en oversigt over, hvilke opgaver der trænger sig på.

Søger 18,4 mio. kr til renoveringsprojekter

Større renoveringsopgaver, som natur og miljøudvalget søger finansiering til i årene 2022, 2023 og 2024.

 • Udskiftning af Munkebjergtrappen: 3 millioner kroner.
 • Udskiftning af Daugårds Bro i Nørreskoven: 500.000 kroner.
 • Udskiftning af bro i Kongens Kær over Vejle Å: 400.000 kroner.
 • Udskiftning af platform i Kongens Kær: 400.000 kroner.
 • Renovering og udskiftning af toiletbygninger: 600.000 kroner.
 • Projekt på Albuen og Ibæk Strand: 7,250 millioner kroner
 • Bro over Vejle Å ved Haraldskær: 200.000 kroner.
 • Afledt drift på rekreative faciliteter: 1,5 millioner kroner.
 • Afledt drift af biodiversitetsplanen: 1,5 millioner kroner.
 • Ny medarbejder til driftsteamet: 1,5 millioner kroner.
 • I alt: 18,4 millioner kroner sammenlagt for de tre år.

Blandt de renoveringsprojekter, som oversigten peger på, skal gennemføres, men som mangler finansiering, er udskiftning af Munkebjergtrappen, udskiftning af Daugårds Bro i Nørreskoven, udskiftning af platformen i Kongens Kær samt renovering og udskiftning af flere toiletbygninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce