Annonce
Udland

Diplomat tager afstand fra Trump under høring i Ukraine-sag

Tom Brenner/Reuters
Trump-regeringen har forgæves forsøgt at forhindre USA's EU-ambassadør i at deltage i en høring i Kongressen.

USA's præsident, Donald Trump, og hans personlige advokat Rudy Giuliani har bragt emner om amerikansk politik op i samtaler med Ukraines præsident.

Det bekræfter USA's EU-ambassadør, Gordon Sondland, under en høring i Kongressen torsdag.

Blandt emnerne var en undersøgelse af en ukrainsk virksomhed med bånd til Trumps demokratiske rival Joe Bidens søn, sagde Sondland.

Sondlands udsagn er benzin på bålet for den proces, som Demokraterne har påbegyndt.

De søger at få Trump for en rigsret.

Ifølge Sondland har Trump beordret diplomater at involvere Rudy Giuliani i samtalerne med den nyindsatte ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Giuliani skal have forsøgt at presse Zelensky til at undersøge den ukrainske virksomhed Burisma.

Her fik Joe Bidens søn, Hunter Biden, en stilling i 2014.

Det skete, mens hans far som vicepræsident var involveret i USA's politik med Ukraine.

- Giuliani understregede, at præsidenten ønskede en offentlig erklæring om, at Ukraine ville undersøge spørgsmål om antikorruption, sagde Sondland.

- Jeg forstod først meget senere, at Giulianis agenda også kan have været at få Ukraine til at undersøge vicepræsident Biden og hans søn eller at involvere Ukraine - direkte eller indirekte - i præsidentens valgkamp i 2020.

Sondland tog under høringen afstand fra Trumps handlinger.

- Vi var skuffede over præsidentens ordre om, at vi skulle involvere Guiliani, sagde han.

- Vi mente, at det var de ansatte i udenrigsministeriet, der skulle tage ansvaret for USA's udenrigspolitik i Ukraine, ikke præsidentens personlige advokat.

Sondlands forklaring bringer nyt liv til anklagerne mod Trump i Ukraine-sagen.

Trump anklages for at have misbrugt sin magt og forbrudt sig mod regler for at føre valgkamp ved at forsøge at involvere et fremmed land.

Trump-administrationen har tidligere forsøgt at blokere Sondland fra at vidne i Kongressen.

Det medførte, at Demokraterne i Repræsentanternes Hus stævnede EU-ambassadøren.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce