Annonce
Esbjerg

Direktør advarer: Boom i sociale sager efter lukning af Oqqumut

Direktøren for Det Grønlandske Hus i Odense, der dækker hele Region Syddanmark, er rystet over politikernes lukning af Oqqumut. Privatfoto.
Direktøren for Det Grønlandske Hus, Kirsten Mærsk, er skuffet over politikernes lukning af Oqqumut - aktivitetsstedet for grønlandske borgere i Esbjerg. Besparelsen på under én million kroner årligt vil få store konsekvenser og blive dyrere for Esbjerg Kommune, spår hun.

Esbjerg Kommune: Direktøren for Det Grønlandske Hus i Odense, der dækker hele Region Syddanmark og dermed også Esbjerg, er dybt skuffet ovenpå det nys indgåede budgetforlig i Esbjerg Kommune.

En af konsekvenserne af de voldsomme besparelser, et flertal bestående af fem partier - Venstre, Socialdemokratiet, De Radikale, Borgerlisten og Dansk Folkeparti - er lukningen af Oqqumut, der er et aktivitetssted for grønlandske borgere i Esbjerg. Lukningen sparer Esbjerg Kommune for omkostninger i størrelsesordenen 900.000 kroner årligt, men kan hurtigt vise sig at blive en kostbar affære for kommunen, påpeger direktør Kirsten Mærsk, Det Grønlandske Hus.

- På kort sigt kan lukningen af Oqqumut se ud som en besparelse, men det kan hurtigt vise sig at være en dyr løsning. Det gælder både på sundhedsområdet og på hele det sociale område - ikke mindst på børne- og familieområdet, hvor man må forvente flere børnesager og anbringelser, siger Kirsten Mærsk.

Annonce

Lukning næste år

  • Grønlænderprojektet Oqqumut på Tovrup Gl. Skole lukkes næste år. Projektet har løbende 30 socialt udsatte grønlændere i aktivering eller en form for jobtilbud, mens værestedet har cirka 60 brugere, hvoraf seks-syv møder op dagligt. På værestedet er der socialt samvær samt vejledning, aftenarrangementer og praktisk hjælp. De tre ansatte socialrådgivere ledsager også brugerne til møder med jobcentrets konsulenter, hos læger og ved Familierådgivningen og lignende.
  • Det Grønlandske Hus har selv et mindre tilbud i Esbjerg, som har åbent en eftermiddag om ugen, men det kan ikke erstatte Oqqumut, der har haft stor succes med at flytte misbrugs- og alkoholbehandling og andre indsatser for grønlænderne til huset, der også hjælper med hjemrejse til Grønland, hvis flytningen har vist sig at være en fejltagelse. Mange af de specielle tilbud og rådgivninger vil forsvinde ved lukning af stedet.
  • Det boligsociale tilbud på Gl. Vardevej, Morgenrøden, der henvender sig til udsatte borgere i området Gl. Vardevej, Ved Skoven, Nørvang og Skovkanten, blev ikke skåret ned ved budgetforhandlingerne. En af de ansatte fra Oqqumut overføres til Morgenrøden, når Oqqumut lukker.

Andre problematikker

Direktøren påpeger, at Oqqumut har skabt synlige resultater - senest i forbindelse med blandt andet misbrugsbehandlingen - og ydet en hel central indsats omkring nye tilflyttere fra Grønland, hvor en hurtig indsats kan være afgørende for at forhindre en social deroute, ligesom Oqqumut har været en vigtig sparringspartner for kommunen og medvirkende til, at Esbjerg fremhæves på landsplan i forhold til indsatser, der virker over for den udsatte del af grønlandske borgere i Danmark.

- Grunden til, at man for 16 år siden oprettede Oqqumut i Esbjerg, er, at kommunen dengang meget klogt indså, at der var brug for en særlig indsats omkring grønlandske borgere og et målrettet fokus for at forhindre, at de faldt igennem systemet. Socialt udsatte grønlandske borgere har nogle markant andre problematikker end øvrige grupper af socialt udsatte - både i forhold til sundhed og trivsel, men også kulturelle og sproglige udfordringer, ligesom de generelt mangler kendskab til det danske arbejdsmarked, uddannelsessystem og offentlige systemer. Det Grønlandske Hus i Odense har i alle årene arbejdet tæt sammen med Oqqumut og set, hvordan stedet har udviklet sig til en succes og medvirket til, at langt flere kan klare sig selv, siger Kirsten Mærsk.

Antal i Esbjerg

Det Grønlandske Hus i Odense oplyser, at der er cirka 600 borgere i Esbjerg. Der er stor udskiftning i gruppen, da en del rejser hjem og andre kommer til. Det Grønlandske Hus vurderer, at der hvert år kommer 100 nye grønlændere til Esbjerg, hvoraf mange har behov for hjælp til at finde sig til rette.

- Nu frygter jeg , at de unge børnefamilier, som kommer for at få et godt, nyt liv, eller det midaldrende ægtepar, som er flyttet på grund af børnebørnene, er henvist til at opsøge værestedet Morgenrøden på Gl. Vardevej for at få råd og vejledning, og det vil mange afholde sig fra, fordi de ikke ser sig selv i det miljø, mener Kirsten Mærsk. Hun tilføjer, at man alternativt kan frygte, at de netop vil forsøge at passe ind i miljøet omkring Gl. Vardevej og ende i en social deroute.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce