Annonce
Esbjerg

Direktør advarer: Boom i sociale sager efter lukning af Oqqumut

Direktøren for Det Grønlandske Hus i Odense, der dækker hele Region Syddanmark, er rystet over politikernes lukning af Oqqumut. Privatfoto.
Direktøren for Det Grønlandske Hus, Kirsten Mærsk, er skuffet over politikernes lukning af Oqqumut - aktivitetsstedet for grønlandske borgere i Esbjerg. Besparelsen på under én million kroner årligt vil få store konsekvenser og blive dyrere for Esbjerg Kommune, spår hun.
Annonce

Esbjerg Kommune: Direktøren for Det Grønlandske Hus i Odense, der dækker hele Region Syddanmark og dermed også Esbjerg, er dybt skuffet ovenpå det nys indgåede budgetforlig i Esbjerg Kommune.

En af konsekvenserne af de voldsomme besparelser, et flertal bestående af fem partier - Venstre, Socialdemokratiet, De Radikale, Borgerlisten og Dansk Folkeparti - er lukningen af Oqqumut, der er et aktivitetssted for grønlandske borgere i Esbjerg. Lukningen sparer Esbjerg Kommune for omkostninger i størrelsesordenen 900.000 kroner årligt, men kan hurtigt vise sig at blive en kostbar affære for kommunen, påpeger direktør Kirsten Mærsk, Det Grønlandske Hus.

- På kort sigt kan lukningen af Oqqumut se ud som en besparelse, men det kan hurtigt vise sig at være en dyr løsning. Det gælder både på sundhedsområdet og på hele det sociale område - ikke mindst på børne- og familieområdet, hvor man må forvente flere børnesager og anbringelser, siger Kirsten Mærsk.

Lukning næste år

  • Grønlænderprojektet Oqqumut på Tovrup Gl. Skole lukkes næste år. Projektet har løbende 30 socialt udsatte grønlændere i aktivering eller en form for jobtilbud, mens værestedet har cirka 60 brugere, hvoraf seks-syv møder op dagligt. På værestedet er der socialt samvær samt vejledning, aftenarrangementer og praktisk hjælp. De tre ansatte socialrådgivere ledsager også brugerne til møder med jobcentrets konsulenter, hos læger og ved Familierådgivningen og lignende.
  • Det Grønlandske Hus har selv et mindre tilbud i Esbjerg, som har åbent en eftermiddag om ugen, men det kan ikke erstatte Oqqumut, der har haft stor succes med at flytte misbrugs- og alkoholbehandling og andre indsatser for grønlænderne til huset, der også hjælper med hjemrejse til Grønland, hvis flytningen har vist sig at være en fejltagelse. Mange af de specielle tilbud og rådgivninger vil forsvinde ved lukning af stedet.
  • Det boligsociale tilbud på Gl. Vardevej, Morgenrøden, der henvender sig til udsatte borgere i området Gl. Vardevej, Ved Skoven, Nørvang og Skovkanten, blev ikke skåret ned ved budgetforhandlingerne. En af de ansatte fra Oqqumut overføres til Morgenrøden, når Oqqumut lukker.
Annonce

Andre problematikker

Direktøren påpeger, at Oqqumut har skabt synlige resultater - senest i forbindelse med blandt andet misbrugsbehandlingen - og ydet en hel central indsats omkring nye tilflyttere fra Grønland, hvor en hurtig indsats kan være afgørende for at forhindre en social deroute, ligesom Oqqumut har været en vigtig sparringspartner for kommunen og medvirkende til, at Esbjerg fremhæves på landsplan i forhold til indsatser, der virker over for den udsatte del af grønlandske borgere i Danmark.

- Grunden til, at man for 16 år siden oprettede Oqqumut i Esbjerg, er, at kommunen dengang meget klogt indså, at der var brug for en særlig indsats omkring grønlandske borgere og et målrettet fokus for at forhindre, at de faldt igennem systemet. Socialt udsatte grønlandske borgere har nogle markant andre problematikker end øvrige grupper af socialt udsatte - både i forhold til sundhed og trivsel, men også kulturelle og sproglige udfordringer, ligesom de generelt mangler kendskab til det danske arbejdsmarked, uddannelsessystem og offentlige systemer. Det Grønlandske Hus i Odense har i alle årene arbejdet tæt sammen med Oqqumut og set, hvordan stedet har udviklet sig til en succes og medvirket til, at langt flere kan klare sig selv, siger Kirsten Mærsk.

Annonce

Antal i Esbjerg

Det Grønlandske Hus i Odense oplyser, at der er cirka 600 borgere i Esbjerg. Der er stor udskiftning i gruppen, da en del rejser hjem og andre kommer til. Det Grønlandske Hus vurderer, at der hvert år kommer 100 nye grønlændere til Esbjerg, hvoraf mange har behov for hjælp til at finde sig til rette.

- Nu frygter jeg , at de unge børnefamilier, som kommer for at få et godt, nyt liv, eller det midaldrende ægtepar, som er flyttet på grund af børnebørnene, er henvist til at opsøge værestedet Morgenrøden på Gl. Vardevej for at få råd og vejledning, og det vil mange afholde sig fra, fordi de ikke ser sig selv i det miljø, mener Kirsten Mærsk. Hun tilføjer, at man alternativt kan frygte, at de netop vil forsøge at passe ind i miljøet omkring Gl. Vardevej og ende i en social deroute.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Til tidselshow med Poulsen

Esbjerg

Hverdagen

Annonce